Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Οριστικά στις 29 Απριλίου Αλέξης Τσίπρας και αλ Σίσι στη Λευκωσία: Ετοιμάζεται νέα διακήρυξη από την τριμερή σύνοδο

Οριστικά στις 29 Απριλίου Αλέξης Τσίπρας και αλ Σίσι στη Λευκωσία: Ετοιμάζεται νέα διακήρυξη από την τριμερή σύνοδο


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Κοινή διακήρυξη θα εκδοθεί μετά την τριμερή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 29 Απριλίου. Σε Λευκωσία και Κάιρο ανακοινώθηκε χθες η τελική ημερομηνία για την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, που θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας. Στο Κάιρο εκδόθηκε ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στη Λευκωσία υπήρξε δήλωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη στην κρατική τηλεόραση( Μέρα Μεσημέρι).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της κοινής διακήρυξης προετοιμάζεται από τις τρεις πλευρές σε τεχνοκρατικό επίπεδο και όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, θα περιέχει μια γενική πολιτική τοποθέτηση για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή ενώ θα καταγράφονται και τα επόμενα βήματα της συνεργασίας, που θα επιδιωχθεί όπως διευρυνθεί με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς. Ήδη, έχουν γίνει κάποιες επαφές με άλλες χώρες, οι οποίες και ενδιαφέρονται να μετέχουν σε μια συνεργασία. Παράλληλα οι τρεις κυβερνήσεις θα επιδιώξουν να κρατήσουν «βραστό το σίδερο», με συνέχιση των επαφών σε άλλο επίπεδο, πολιτικό και τεχνοκρατικό.
Της τριμερούς συνόδου θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα  και τον ομόλογό του, αλ Σίσι. Στην κυπροαιγυπτιακή ατζέντα είναι πολλά ζητήματα, που αφορούν την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα( το ενεργειακό είναι χωριστό και το διαχειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί ενώ φαίνεται ότι θέμα συνεργασίας και στα θέματα της αεροπορικής σύνδεσης). Στο ελλαδοκυπριακό μέτωπο είναι συνεχείς οι συζητήσεις και είναι προφανές πως συζητήθηκαν και την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, κατά την εκεί επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη.
Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία εργάζονται για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ. Μετά το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, το Μάιο, θα προετοιμαστεί η τριμερής σύνοδος κορυφής, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα. Τούτη τουλάχιστον είναι η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα, την οποία ανέλαβε να την θέσει ενώπιων των Ισραηλινών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Με το Ισραήλ η συνεργασία αγγίζει και το θέμα της ενέργειας, αλλά παράλληλα αφορά και τα γεωπολιτικά.
Μπράιζα: Η καλύτερη οδός μέσω Τουρκίας για το φυσικό άεριο
Ο ΠΡΩΗΝ Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας TURKAS, ανέφερε ότι η Λευκωσία και η Αθήνα πρέπει να αναγνωρίσουν ως την πιο «σοφή» διαδρομή εξαγωγής φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας.
Ο Μάθιου Μπράιζα είπε συγκεκριμένα ότι  «έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι ένας αγωγός θα κατασκευαστεί από το Ισραήλ προς την Τουρκία μέσα σε λίγα χρόνια».  Περαιτέρω, σημειώνοντας ότι  μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μάθιου Μπράιζα πρόσθεσε ότι η παρούσα πολιτική κατάσταση αποτελεί εμπόδιο για να επωφεληθούν όλοι από τις πηγές της περιοχής.
Ο Πρόεδρος της ενεργειακής εταιρείας επενδύσεων,  Damnus Νουσρέτ Κομέρτ ανέφερε ότι αναμένει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση από τις  χώρες της περιοχής όσον αφορά  τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι ενεργειακοί πόροι δεν ανήκουν σε οποιοδήποτε έθνος, έτσι θα πρέπει να αξιολογούνται στο σύνολό τους», είπε και πρόσθεσε ότι «η εξαγωγή αυτών των πόρων μέσω της Τουρκίας είναι πιο οικονομική οδός από όλες τις εναλλακτικές λύσεις και προς όφελος όλων των πλευρών. Αν το Ισραήλ εξάγει αυτούς τους πόρους μέσω της Τουρκίας, αυτή θα πρέπει να θεωρείται ως την καλύτερη απόφαση όσον αφορά την οικονομία. Η Τουρκία θα μεταφέρει το φυσικό αέριο, ώστε μια νέα ενεργειακή γέφυρα που πηγαίνει προς την Ευρώπη θα κατασκευαστεί».
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs