Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΙΚ σε ΔΝΤ: Κάνατε λάθος για την αποδοτικότητα του ΕΝΦΙΑ

ΥΠΟΙΚ σε ΔΝΤ: Κάνατε λάθος για την αποδοτικότητα του ΕΝΦΙΑ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στην αντεπίθεση βγήκαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετέχουν στις τεχνικές συζητήσεις της Αθήνας με τους θεσμούς με αφορμή τα στοιχεία είσπραξης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
 
Ο ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματικός και αποδοτικός φόρος διαψεύδοντας τις αρχικές επιφυλάξεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που θεωρούσαν πως τόσο τα βεβαιωμένα έσοδα όσο και τα εισπραχθέντα θα απέκλιναν των στόχων.
Συνολικά το 2014 εισπράχθηκαν 2,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, όσα είχαν αρχικώς προϋπολογισθεί. Έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2014 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονταν σε 2 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο 2015 εισπράχθηκαν 337 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 316,9 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως ο ΕΝΦΙΑ προέκυψε ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΤΑΑ πρώην ΕΕΤΗΔΕ).
Το ΔΝΤ υποστήριζε από το καλοκαίρι του 2013 έως και τα μέσα Ιουλίου 2014 πως το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν πρέπει να καταργηθεί και πως ο ΕΝΦΙΑ δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα.
Οι δανειστές δεν εμπιστεύονταν τα σενάρια εισπραξιμότητας που τους παρουσίαζε η ελληνική πλευρά και ζητούσαν να αυξηθούν οι προβλέψεις για τα έσοδα που θα βεβαιώνονταν. Συγκεκριμένα ζητούσαν ο φόρος να βεβαιώσει έσοδα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ και όχι 3,2 δισ. ευρώ, που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Αυτή την αστοχία των προβλέψεων του ΔΝΤ ήλθαν να επισημάνουν στελέχη της ελληνικής διοίκησης, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr υπογράμμισαν στην Ίβα Πέτροβα επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα ότι στο παρελθόν είχε σφάλει για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί αρκέσθηκαν να δηλώσουν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη του στόχου.
Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs