Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Αλλάζει το κλίμα στην αγορά - Η προοπτική συμφωνίας κυβέρνησης – ΕΕ στο θέμα του χρέους και οι κινήσεις στον τραπεζικό τομέα τονώνουν την αισιοδοξία.


anodos
Με μεγάλα κέρδη έκλεισαν χθες το βράδυ τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική στον απόηχο των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη στους FT ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το αίτημα για το κούρεμα του χρέους.
Ανακούφιση στην αγορά προκάλεσαν και οι κινήσεις της κυβέρνησης στον κρίσιμο τραπεζικό τομέα. Οι διοικητικές αλλαγές στην Eurobank έγιναν με τρόπο φιλικό στην αγορά, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει αλλαγές στις διοικήσεις των Ομίλων της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.
Χθες πραγματοποιήθηκε, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη με τον πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και οι συνθήκες ρευστότητας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις εναλλακτικές δυνατότητες και επιλογές προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αν και καμία πλευρά δεν σχολιάζει το αν συζητήθηκε ή όχι το ενδεχόμενο διοικητικών αλλαγών στον όμιλο Πειραιώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ζητήσει αλλαγές στις διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Αντίθετα στην Εθνική Τράπεζα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν διοικητικές αλλαγές, στο πρότυπο της Eurobank.
Ισχυρό θετικό μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα και τους ξένους επενδυτές αποτέλεσε ο χειρισμός των διοικητικών αλλαγών στην Eurobank. Κατόπιν της συνάντησης του κ. Δραγασάκη με τον επικεφαλής της Fairfax (και ισχυρού μετόχου της Eurobank) κ. Πρεμ Γουάτσα, την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε (την Κυριακή 01.02) το Δ.Σ. της Eurobank και αποδέχθηκε τις παραιτήσεις του προέδρου του ομίλου κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου και του διευθύνοντα συμβούλου κ. Χρήστου Μεγάλου. Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησης του κ. Μεγάλου, «αποφάσισε να αποδεχθεί πρόταση για να αναλάβει θέση συμβούλου στον όμιλο Fairfax».
Στη θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο κ. Νικόλαος Καραμούζης ένα από τα εμπειρότερα στελέχη της αγοράς και εκ των δημιουργών της τράπεζας ενώ στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου εκλέχτηκε ο κ. Φωκίωνας Καραβίας. Ο κ. Καραβίας, μέχρι τώρα Ανώτατος Γενικός Διευθυντής της Eurobank, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, και είχε καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Εργάζεται στον όμιλο τα τελευταία 17 χρόνια. Η διοικητική αλλαγή στην Eurobank, με την επιλογή δυο έμπειρων τραπεζικών στελεχών για να ηγηθούν του ομίλου, διασκέδασε τις ανησυχίες της αγοράς για το μέγεθος και το εύρος των αλλαγών στις τράπεζες και τον κίνδυνο κομματικών επιλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Eurobank έκλεισε χθες με κέρδη 14,55% ενώ ισχυρά κέρδη αποκόμισε και το Χρηματιστήριο Αθηνών (+4,64%) μετά τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.
Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τα δικαιώματα των ιδιωτών επενδυτών έδωσε χθες και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκαι σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα βλάψουν τη μετοχική αξία των τραπεζών και δεν θα τοποθετήσει κομματικά στελέχη στις διοικήσεις τους. Σημείωσε ακόμα ότι οι όποιες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους ιδιώτες μετόχους. Τις επόμενες ημέρες ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται ότι θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους της διοίκησης της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός τομέας και τα ζητήματα εποπτείας βρίσκονται στην ευθύνη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη.
http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs