Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Το πρώτο «κρας τεστ» Τσίπρα στην Ιταλία

Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση με τον Ρέντσι


Την ερώτηση του... ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα κάνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι: αν η Ρώμη θα βρεθεί στο πλευρό της Αθήνας για αμφισβήτηση της ακραίας λιτότητας και της συνταγής του Βερολίνου ή αν οι διαφοροποιήσεις Ρέντσι θα παραμείνουν σε θεωρητικό επίπεδο και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ψάξει αλλού συμμάχους.
tsiprasitalia
Του Γιώργου Μελιγγώνη
Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τη σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς ο πρωθυπουργός της Ιταλίας εμφανίζεται ως θιασώτης της ανάπτυξης. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως ο Ματέο Ρέντσι θα ήταν ένας «πρώτης τάξεως σύμμαχος απέναντι στην λιτότητα», ενώ η χθεσινή συνέντευξη του Ρέντσι στο ραδιόφωνο RTL ενόψει της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενίσχυσε την αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο. «Συνομίλησα, χθες, με την Άνγκελα Μέρκελ και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλους τους άλλους στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τον Φρανσουά Ολάντ», είπε ο Ματέο Ρέντσι, για να προσθέσει: «Θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». «Όταν είπαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα και κάποια άλλη χώρα», κατέληξε ο ιταλός πρωθυπουργός, στέλνοντας προφανώς ένα μήνυμα στο Μαξίμου πως δε θα δεχθεί μεν μονομερείς ενέργειες, αλλά είναι αποφασισμένος να συστρατευθεί στον αγώνα για αμφισβήτηση του δόγματος της ακραίας δημοσιονομικής ορθοδοξίας.
Κρίσιμη συνάντηση
Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός που προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία, δεν είναι τυχαίο πως το Μαξίμου ήθελε να ξεκινήσει η «πανευρωπαϊκή περιοδεία» του Έλληνα πρωθυπουργού από την γείτονα χώρα. Αυτό διότι, στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί η πεποίθηση πως, αν κάποιος από τους «μεγάλους παίκτες» της Ευρώπης μπορεί αυτή τη στιγμή να αναδείξει ένα ρήγμα στο εσωτερικό της Ένωσης, αυτός είναι ο Ματέο Ρέντσι. Ο πρωθυπουργός, πάντως, αναμένεται να τονίσει σήμερα στον Ιταλό ομόλογό του πως η ελληνική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ρέντσι να τον στηρίξει ως προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να δείξει πως μπορεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα αποδώσουν πρόσθετα δημόσια έσοδα -όπως ο έλεγχος και η φορολόγηση των μεγαλοκαταθετών εξωτερικού, η σύλληψη λαθρεμπόρων πετρελαίου, η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής μέσω τριγωνικών-ενδοομιλικών συναλλαγών κ.α.
Ακολουθεί ο Γιούνκερ
Βεβαίως, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να τής δοθεί χρόνος αφορά στην περίφημη «συμφωνία-γέφυρα» που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, την οποία περιέγραψε σε αδρές γραμμές το βράδυ της Κυριακής στο Mega ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Ο λόγος για μία συμφωνία με την οποία η Ευρωζώνη θα εγγυηθεί την «κάλυψη» των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας πιθανότατα ως τα τέλη Μαΐου, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να έχει χρόνο να εφαρμόσει τις ως άνω μεταρρυθμίσεις, αλλά και να διαπραγματευθεί συνολικά την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η επιδίωξη της Αθήνας για την «συμφωνία-γέφυρα» αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ πληροφορίες επιμένουν πως προκαταρκτικές συζητήσεις έχουν γίνει και ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει διαμηνύσει στην Αθήνα πως θα μπορούσε να συζητήσει την κατάργηση της τρόικας, αλλά και την αντικατάσταση του Μνημονίου με μία άλλη συμφωνία, χωρίς μέτρα λιτότητας, αλλά με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.
http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs