Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος
Ένα από τα ζητήματα γύρω από τα οποία διεξάγεται μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού εικονικού εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου (Natural gas virtual trading hub) για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ακολούθως η δημιουργία ενός Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αν και τεχνικά, τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν πολύ τον ρόλο της Ελλάδος, με τον ανταγωνισμό από την πλευρά της Τουρκίας να είναι εντονότατος.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει στη δημιουργία αυτού του κόμβου, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει ευελιξία στις τοπικές αγορές και παράλληλα μειώσεις τιμών, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πχ η ολοκλήρωση της κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB), η έναρξη λειτουργίας του ΤΑΡ και η αναβάθμιση της υποδομής για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Με δεδομένο ότι η ροή αζερικού φυσικού αερίου μέσω ΤΑΡ δεν προβλέπεται πριν από το 2019, ένας κόμβος θα μπορούσε να λειτουργήσει από το 2020.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Προωθεί τη δημιουργία ενός κόμβου στην Κωνσταντινούπολη, βασιζόμενη στην κατασκευή του ΤΑΝΑΡ περί το 2018, αλλά και στην αύξηση της παροχής αερίου από το Ιράν αλλά και από τη Ρωσία, μέσω της αναβάθμισης του αγωγού του «Μπλε Ρεύματος» (Blue Stream). Η Τουρκία προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει ένα σχήμα εισαγωγής LNG από Αλγερία, Κατάρ κλπ, αλλά και να εντάξει στο μίγμα αέριο από το ιρακινό Κουρδιστάν. Παράλληλα, έχει προχωρήσει στη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας EPIAS, που ασχολείται με την αγορά ηλεκτρισμού και σκοπεύει στη συνέχεια να εντάξει σε αυτό και την εμπορία φυσικού αερίου.
Από ορισμένες πλευρές έχουν κατατεθεί προτάσεις για τη δημιουργία δύο κόμβων, ενός στην Αθήνα που θα είναι συνδεδεμένος με το Χρηματιστήριο Αθηνών και ενός στηΘεσσαλονίκη, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά σε αυτόν με έδρα στην Κωνσταντινούπολη. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει πάντως, η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι προς το παρόν η μόνη περιφέρεια της ΕΕ χωρίς τέτοιο μηχανισμό, όταν ήδη στην υπόλοιπη ΕΕ υπάρχουν εννέα εμπορικοί κόμβοι για φυσικό αέριο σε επιχειρησιακή λειτουργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.