Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ιρλανδία: Επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ




Η Ιρλανδία κινείται για να αποπληρώσει νωρίτερα το μεγαλύτερο μέρος από τα δάνεια που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης του 2010 προκειμένου να εκμεταλλευτεί την υποχώρηση των επιτοκίων.

Μετά από συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Jyrki Katainen τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δώσουν το πράσινο φως για να γίνουν νωρίτερα οι πληρωμές στο ΔΝΤ.

"Δεν υπάρχουν σημάδια διαίρεσης" στην Ε.Ε. δήλωσε ο Noonan. Νωρίτερα σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η αρχική αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν θετική.

Η ιρλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως 375 εκατ. ευρώ από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ. Ο τόκος στα δάνεια που έχει πάρει η Ιρλανδία από το ΔΝΤ φτάνει σήμερα το 5% περίπου, ενώ η χώρα μπορεί με ευκολία να εξασφαλίσει από τις αγορές παρόμοια δάνεια με λιγότερο από 2%, δήλωσε ο Noonan.

Το Νοέμβριο του 2010 η Ιρλανδία έλαβε δάνειο 67,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ καθώς οι τράπεζες της χώρας κλυδωνίζονταν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την κατάρρευση της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Το ΔΝΤ διέθεσε 22,45 δισ. ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας εξέφρασε την ελπίδα να αποπληρωθούν νωρίτερα τα 18 δισ. ευρώ.

Ο Noonan σημείωσε ότι τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν από τις πληρωμές θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην αποπληρωμή των δανείων της Ε.Ε.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs