Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ελβετία εγγυάται την ασφάλεια του Snowden αν καταθέσει στοιχεία για την NSA

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ελβετίας δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να παράσχει εγγυήσεις στον Edward Snowden προκειμένου να ταξιδέψει μέχρι την πρωτεύουσα της Ελβετίας και να καταθέσει για την υπόθεση κατασκοπίας της NSA, σύμφωνα με την εφημερίδα Sonntags Zeitung.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα το νομικό πλαίσιο της Ελβετίας προβλέπει ότι δεν μπορεί να εκδώσεις Αμερικάνο πολίτη «οι πράξεις του οποίου αποτελούν πολιτικό αδίκημα ή αν το αίτημα έκδοσης έχει πολιτικά κίνητρα», οπότε η κυβέρνηση μπορεί να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις στον Snowden αν αποφασιστεί ότι η δράση του έχει «πρωτίστως πολιτικό χαρακτήρα». Το μοναδικό εμπόδιο, σύμφωνα πάντα με έγγραφο του Γενικού Εισαγγελέα, θα μπορούσε να είναι αν υπάρχουν «υψηλότερου επιπέδου κυβερνητικές δεσμεύσεις», προσθέτοντας ότι πριν οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να ελεγχθεί αν όντως υπάρχουν τέτοιου είδους υποχρεώσεις.

Από την πλευρά του Snowden υπήρξε ικανοποίηση για αυτή την εξέλιξη μέσω του δικηγόρου του Marcel Bosonnet, ενώ η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μεταναστών Sarah Progin-Theuekauf που ζει στην Ελβετία είπε ότι μετά από την κατάθεσή του ο Αμερικάνος πρώην αναλυτής της NSA θα μπορούσε ακόμα και να ελπίζει σε άσυλο από τη χώρα.

Ο Snowden από την 1η Αυγούστου του 2013 μπορεί να κινείται ελεύθερα στη Ρωσία μετά το άσυλο που του παρασχέθηκε. Η αρχική περίοδος ισχύος του ασύλου που ήταν ένας χρόνος παρατάθηκε για άλλα τρία χρόνια πριν από λίγες ημέρες.

Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Αμερικάνο με τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της κλοπής κρατικής περιουσίας μετά την διαρροή απόρρητου υλικού σε δημοσιογράφους που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπίας της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA σε όλο τον κόσμο.

Ο Edward Snowden έχει βραβευτεί ήδη από αρκετά ιδρύματα και από φέτος έγινε μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος για την Ελευθερία του Τύπου. Το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης τον έχει αναδείξει ως επίτιμο Πρύτανη.

Την ίδια ώρα που η Ελεβετία διερευνά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εξατάσει τον Snowden προκειμένου να εκτιμήσει την κατασκοπευτική δράση των ΗΠΑ στην Ελλάδα τα υπουργεία εξωτερικών και αμύνης κάνουν ότι δεν τον γνωρίζουν, παρόλο που ο Αμερικάνος έχει αποκαλύψει συγκεκριμένα στοιχεία για την κατασκοπία των ελληνικών αντιπροσωπειών στην Ευρώπη και τον ΟΗΕ, ενώ έχει αναφερθεί και σε κατασκοπεία που οργανώνεται από την Αμερικάνικη Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs