Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ξεφεύγει η κατάσταση στην Ουκρανία

Όσοι θεωρούν ότι τα συμβάντα είναι μακριά από μας, λησμονούν πως η παγκόσμια κοινότητα είναι πλέον μια αυλή...

Picture 0 for Ξεφεύγει η κατάσταση στην Ουκρανία
Δεν είναι μόνον η μοίρα των βαλκανικών λαών, να μη μπορούν να ζήσουν σε ηρεμία. Ούτε μόνον αυτοί της Μ. Ανατολής. Είναι και οι περί τη Ρωσία λαοί, που έχουν την ατυχία να αποτελούν το πρόφραγμά της, και που το μέλλον τους είναι προδιαγεγραμμένο.
Από τη μια πλευρά η Ρωσία -είτε με την μορφή της τσαρικής ή κομμουνιστικής, είτε με την κοινοβουλευτική- δεν μπορεί να τις αφήσει στα χέρια των Δυτικών, και από την άλλη οι Δυτικοί -Ναπολέων και Χίτλερ κάποτε, τώρα οι ΗΠΑ- προκειμένου να την αποδυναμώσουν επιχειρούν να προσεταιριστούν αυτές τους λαούς, ώστε να αποδυναμωθεί η άμυνα της Ρωσίας.
Αυτό το γνώριζε καλά η Πολωνία, όταν οι στρατιές του Ναπολέοντα και της Γερμανίας της επέφεραν τεράστιες καταστροφές, αφού αποτελούσε τον προθάλαμο για την εκστρατεία στην Ρωσία. Τώρα το μαθαίνουν και οι άλλες χώρες.
Δεν είμαι βέβαιος αν η Ρωσία θέλει να εντάξει και άλλες περιοχές στην επικράτειά της. Η λογική λέγει πως συμφέρει καλύτερα να είναι αυτόνομες με δική της επιρροή. Αλλιώς, η Ρωσική Ομοσπονδία θα απλώσει τα πόδια της έξω από το πάπλωμα, η δε πολιτική ιστορία προειδοποιεί, πως όποιος το αποτόλμησε δεν είχε καλό τέλος (τελευταίο θύμα ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία).
Στην ανατολική Ουκρανία και στις περιοχές γύρω από το Λούγκανσκ, το Χάρκοβο και το Ντόνετσκ, όπου ξεσηκώθηκαν οι ρωσόφωνοι και απαιτούν αυτονομία, αλλά και οι πιο απαιτητικοί συνένωση με την Ρωσία, η ουκρανική κυβέρνηση στέλνει τους μισθοφόρους Blackwater για να καταστείλουν τις αντιδράσεις. Για τον ιδιωτικό στρατό Blackwater της Δύσης έχω ξαναγράψει, οπότε δεν χρειάζονται περισσότερα, παρά μόνον πως είναι κάτι ανάλογο με την πάλαι ποτέ Λεγεώνα των Ξένων, αλλά με τον πιο σύγχρονο οπλισμό για αντάρτικο πόλεων.
Βρέθηκαν τώρα στην Ουκρανία, ντυμένοι με στολές Ουκρανών αστυνομικών, μόνο που αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και Ουκρανοί αστυνομικοί στο Χάρκοβο, οι οποίοι θεώρησαν πως είναι συνάδελφοί τους, απόρησαν που οι νεοφερμένοι δεν γνώριζαν ούτε ουκρανικά, ούτε ρωσικά. Θα πει κάποιος, πως δεν μπορεί η ουκρανική κυβέρνηση να πράξει διαφορετικά, αφού ξεσηκώθηκαν οι πολίτες της και απαιτούν την αυτονόμηση ή και την ανεξαρτησία. Την ίδια ώρα όμως, η Δύση ζητάει πολιτική λύση στο πρόβλημα, η δε Ρωσία δεν έδειξε πρόθεση ένταξης στην επικράτειά της και άλλων περιοχών. Αν, επομένως, δεν το επιδιώξει η Ρωσία, το κίνημα των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει μέλλον. Προς τι επομένως η όξυνση;
Εχθές, ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της ρωσικής Άνω Βουλής, κ. Βίκτωρ Αζιόροφ, επικαλούμενος τη σχετική έγκριση που έχει ληφθεί από τα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής, δήλωσε: «Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έδωσε τη συγκατάθεσή του για χρήση των ενόπλων δυνάμεων από τον πρόεδρο της Ρωσίας, με σκοπό την κατοχύρωση της ασφάλειας της ζωής των πολιτών και αυτήν την απόφασή μας δεν την ανακαλέσαμε».
Σε αντίστοιχες «προειδοποιητικού» χαρακτήρα δηλώσεις ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Κρατικής Δούμας, κ. Βιατσεσλάφ Νίκονοφ, που θεωρείται πολύ κοντά στο περιβάλλον του Κρεμλίνου, δεν απέκλεισε τη δυνατότητα αποστολής ειρηνευτικού σώματος στην Ανατολική Ουκρανία, όπως ήδη ζήτησαν εκπρόσωποι των ρωσόφωνων πληθυσμών.
Υπενθύμισε πάντως τη δέσμευση της ρωσικής ηγεσίας, ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το στρατό, πριν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα και στην αιματοχυσία. «Αν η κυβέρνηση του Κιέβου στείλει στρατεύματα ή χρησιμοποιήσει ειδικές δυνάμεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη έκρηξη και μια ρωσική επέμβαση», είπε ο κ. Νίκονοφ, ο οποίος σε άλλες δηλώσεις του τόνισε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη εάν υπάρξει αιματοχυσία».
Επανέρχομαι πάλι στη διατύπωση της απορίας που είχα εκφράσει την πρώτη μέρα εκδήλωσης της κρίσης. Υπάρχει προσυνεννόηση Δυτικών και Ρώσων για διαμοιρασμό των ιματίων της Ουκρανίας, ή το σύστημα είναι αδιάφορο ποιος θα επικρατήσει, αφού το σχέδιο τεμαχισμού της επικράτειας των χωρών, προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς; Το βέβαιο πάντως είναι, πως όσοι θεωρούν ότι τα συμβάντα είναι μακριά από μας, λησμονούν πως η παγκόσμια κοινότητα είναι πλέον μια αυλή.

Ο Μακεδών

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs