Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Τουρκία: Προς την τελική μάχη;

Η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις


Ο εκλογικός θρίαμβος του Ταγίπ Ερντογάν έφερε ξανά στο προσκήνιο την πιθανή μετάβασή του σε λίγους μήνες στην Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την πρώτη εκλογή που θα διεξαχθεί με καθολική ψηφοφορία. Αυτή καθαυτή η εξέλιξη αποτελεί από μόνη της νίκη του πρωθυπουργού καθώς όλοι συμφωνούν ότι οι αντίπαλοί του είχαν ως προτεραιότητα να εμποδίσουν την εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο Ερντογάν δεν έχει όμως πλέον την δυνατότητα – δεν διαθέτει τις απαιτούμενες ενισχυμένες πλειοψηφίες στην Βουλή – είτε να τροποποιήσει το Σύνταγμα, είτε να προκηρύξει Δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα.
Βέβαια το γεγονός και μόνο ότι θα έχει εκλεγεί από το λαό θα διευρύνει εκ των πραγμάτων τις αρμοδιότητες του, με ανοικτό το ερώτημα και την αβεβαιότητα πως ο ίδιος θα ερμηνεύσει τα όρια της δικαιοδοσίας του.
Στην Τουρκία σήμερα όλοι μιλούν για την βέβαιη ανάδειξη του απερχόμενου προέδρου Αμπτουλάχ Γκιούλ σε πρωθυπουργό αμέσως μετά την μετάβαση Ερντογάν στην Προεδρία. Αυτή η εξέλιξη παραπέμπει στο μοντέλο Πούτιν-Μετβέντεφ, χωρίς όμως να ισχύει ο παραλληλισμός. Ο Γκιούλ, στενός συνεργάτης του Ερντογάν, έχει διακριτό πιο μετριοπαθές πολιτικό στίγμα, αντιτάχθηκε πολλές φορές δημόσια στις αυταρχικές εκτροπές του πρωθυπουργού και από την θητεία του στην προεδρία έχει αποκτήσει το στίγμα της συναίνεσης παρά της σύγκρουσης.
Για να μπορέσει όμως ο Γκιούλ ως πρωθυπουργός να εκτονώσει την ατμόσφαιρα εμφύλιας μετωπικής σύγκρουσης που επικρατεί από τον περασμένο Ιούνιο στην χώρα θα πρέπει η προεκλογική εκστρατεία να διεξαχθεί σε σχετική ατμόσφαιρα ηρεμίας κάτι που δεν προκύπτει από τις μετεκλογικές αντιδράσεις.
Οποιος θέλει να πλήξει τον Ερντογαν, να τον εμποδίσει να εκλεγεί πρόεδρος με μεγάλη πλειοψηφία, θα μπει σίγουρα στον πειρασμό των επικίνδυνων παιχνιδιών στο Κουρδικό καθώς η πλειοψηφία των Κούρδων εντός συνόρων αναμένεται να ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν. Ας προσθέσουμε στα παραπάνω την οργή της Ουάσιγκτον, της Βαγδάτης και της Τεχεράνης για την αρπαγή του πετρελαίου της αυτόνομης Κουρδικής οντότητας του Βορείου Ιράκ από την Τουρκία, αλλά και τον αστάθμητο παράγοντα, καθώς δεν ελέγχεται από την Αγκυρα, που συνιστά το δεύτερο ντε φάκτο Κουρδικό κράτος στην Βορειοανατολική Συρία για να ολοκληρωθεί μια άκρως ανησυχητική μεγάλη εικόνα. Η προεκλογική εκστρατεία για την προεδρική εκλογή στην Τουρκία επιφυλάσσει εκπλήξεις εντός και εκτός συνόρων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs