Συνεχίζεται το διπλωματικό πόκερ για τον προσανατολισμό που θα λάβει η Ουκρανία, με τη Δύση (Ε.Ε) να αποφαίνεται ότι το Δημοψήφισμα που εξήγγειλε η Βουλή της Κριμαίας για την ένταξή της στη Ρωσία είναι "παράνομο", τον ρώσο πρόεδρο να ανταπαντά "Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις του Κιέβου" και τις ΗΠΑ να προσπαθούν να επιδοθούν σε "χειρουργικές" διπλωματικές κινήσεις αφενός για να αναχαιτίσουν τη ρωσική "επέκταση" αφετέρου να μη δυναμιτίσουν περαιτέρω τις ήδη σοβαρά διαταραγμένες σχέσεις τους με τη Μόσχα. Εν τω μέσω του διπλωματικού θρίλερ πάντως, η ρωσική Βουλή "αδειάζει" την Ε.Ε και διαμηνύει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Δημοψηφίσματος.
Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η απόσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας, πρόσθεσε όμως πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, ο ρώσος ηγέτης είπε στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μ΄ ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, επέβαλαν "απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας".
"Θα σεβαστούμε την ιστορική επιλογή της Κριμαίας"
Η ρωσική Άνω Βουλή θα υποστηρίξει την απόφαση της Κριμαίας σε περίπτωση που η ουκρανική αυτή περιοχή αποφασίσει με δημοψήφισμα την ένωσή της με τη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλούμενο δήλωση της προέδρου του Σώματος Βαλεντίνα Ματβιένκο.
"Αν ο λαός της Κριμαίας αποφασίσει την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία με δημοψήφισμα, εμείς, ως Άνω Βουλή, σαφώς και θα υποστηρίξουμε μία τέτοια απόφαση", δήλωσε η Ματβιένκο, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η ίδια δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
"Είναι απόλυτη ανοησία, δεν αντανακλά καθόλου τις προθέσεις μας, τη συμπάθεια και τη συμπόνοιά μας προς τον ουκρανικό λαό", δήλωσε σήμερα η Ματβιένκο.
"Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος ανάμεσα στα δύο αδελφά έθνη", πρόσθεσε.
Το κοινοβούλιο της Κριμαίας έχει το δικαίωμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής, είπε η ίδια.
"Χθες πληροφορηθήκαμε για την ιστορική απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο της Κριμαίας αναφορικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωσή της (με τη Ρωσία), την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αναμφίβολα, το κοινοβούλιο της Κριμαίας, ως νόμιμη αρχή, έχει το δικαίωμα...Το κυρίαρχο δικαίωμα των πολιτών να καθορίζουν το μέλλον τους", κατέληξε η Ματβιγιένκο.
Α. Γιατσενιούκ "Κανείς δε θα αναγνωρίσει το Δημοψήφισμα"
Ο ουκρανός Πρωθυπουργός πάντως, με συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι: «Κανείς δεν θα αναγνωρίσει αυτό το δημοψήφισμα, με εξαίρεση ίσως τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και το Ισραήλ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας. Δεν υπάρξει καμία παραχώρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Ουκρανοί συνοριοφύλακες: 30.000 οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία
Η Ρωσία διαθέτει πλέον 30.000 στρατιώτες στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ουκρανοί συνοριοφύλακες, δηλαδή διπλάσιο αριθμό σε σχέση με αυτόν που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η ουκρανική κυβέρνηση.
Ο Σεργκέι Ασταχόφ, σύμβουλος του διοικητή των συνοριοφυλάκων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μια εκτίμηση και περιλαμβάνει τόσο τα στρατεύματα που έχουν φτάσει στην Κριμαία από την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και τα στρατεύματα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη.
Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι τα μόνα στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία είναι αυτά που έχουν τη βάση τους στη Σεβαστούπολη. Οι στρατιώτες που έχουν καταλάβει πολλές θέσεις στη χερσόνησο δεν φορούν διακριτικά στις στολές τους, όμως οδηγούν στρατιωτικά οχήματα με ρωσικές πινακίδες.
Αντίθετα η Ουκρανία καταγγέλλει ότι χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιώτες έχουν φτάσει στην Κριμαία και έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χερσόνησο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Κίεβο είχε κάνει λόγο για 16.000 ρώσους στρατιώτες στην Κριμαία.
Ισορροπία τρόμου σε ΗΠΑ-Ρωσία
Χθες, Πέμπτη, το κοινοβούλιο της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κινήσεις για τις οποίες οι φιλοδυτικοί ηγέτες στο Κίεβο υποστηρίζουν πως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
"Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Πούτιν.
Ο ρώσος ηγέτης "υπογράμμισε την κορυφαία σημασία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν πρέπει να θυσιασθούν για μεμονωμένες διαφορές, αν και σημαντικές, σχετικά με διεθνή προβλήματα".
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διήρκεσε μια ώρα, ο Ομπάμα κάλεσε το Πούτιν να δεχθεί τους όρους για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Πούτιν υπεραμύνεται των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια χώρα την οποία αποκαλεί "αδελφό έθνος", λέγοντας πως η Μόσχα δεν βρίσκεται πίσω από την κατάληψη της Κριμαίας, όπου βρίσκεται το αγκυροβόλιο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Ο ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε τις δυτικές κατηγορίες ότι τα στρατεύματά του κατάλαβαν δημόσια κτίρια εκεί, λέγοντας πως οι ένοπλοι ήταν μέλη τοπικών μονάδων αυτοάμυνας.
Ο ίδιος λέει πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργασθεί με δυτικές δυνάμεις, αλλά οποιαδήποτε λύση στην κρίση πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία που υπογράφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της ΕΕ από τον ανατραπέντα ηγέτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τον Πούτιν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν δήλωσε πως συμφώνησε με τον Ομπάμα ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι θα πρέπει να συνεχίσουν τις "εντατικές επαφές" σχετικά με την Ουκρανία.
Με σοβαρές οικονομικές κυρώσεις απειλεί η Γαλλία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας από πλευράς του δήλωσε την Παρασκευή ότι αν δεν επιτύχει ο πρώτος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος με στόχο ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα του περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν.
"Αν δεν υπάρξουν πολύ άμεσα αποτελέσματα, θα ληφθούν νέα μέτρα εις βάρος των υπευθύνων και εις βάρος ρωσικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.
"Μπορεί να είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ακυρώσεις ή άρνηση έκδοσης βίζας", πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί.
Ο Φαμπιούς χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία "μία σοβαρή κρίση, ίσως μία από τις σοβαρότερες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο".
Ο Φαμπιούς είπε ότι όποια νέα κίνηση από τη Μόσχα να προσαρτήσει την Κριμαία, όπου κατοικεί μια εθνική ρωσική πλειονότητα, θα μπορούσε να προκαλέσει "σοβαρές επιπτώσεις" στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη.
"Δεν θα υπάρχει πλέον διεθνής σταθερότητα αν μία περιοχή...επειδή διεκδικείται από μία γειτονική χώρα, θα μπορεί να αποφασίζει την αλλαγή των συνόρων της και την ένωσή της με τον γείτονά της", πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.
Η όποια επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στους εμπορικούς της εταίρους θα επέφερε ένα "πολύ βαρύ πλήγμα" στη Μόσχα, πρόσθεσε ο Φαμπιούς και τόνισε ότι τυχόν νέες κυρώσεις θα στοχεύουν στο στενό περιβάλλον του Πούτιν.
Το Τόκιο αντιδρά
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και συμφώνησαν ότι η επέμβαση της Ρωσίας εκεί απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.
"Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τι διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
"Δεσμεύθηκαν να εργασθούν με άλλους εταίρους της G-7 (σ.σ.: η Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών) για να επιμείνουν ότι η Ρωσία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της έναντι της κυριαρχίας της Ουκρανίας", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.