Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Κόλαφος για την Τουρκία η επέτειος της Γενοκτονίας

Κόλαφος για την Τουρκία η επέτειος της ΓενοκτονίαςΣε πολιτικό κόλαφο για την Τουρκία εξελίσσονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων, εκ μέρους της Τουρκίας.
Σε μια εντυπωσιακή κίνηση η Γερμανία αναγνώρισε χθες όχι μόνο την γενοκτονία, αλλά και την συνενοχή της, ως τότε σύμμαχος της Οθωμανικής Τουρκίας.«Η Γαλλία περιμένει να ακούσει άλλες λέξεις από την Τουρκία» για την γενοκτονία των Αρμενίων, δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Ερεβάν. Η Γαλλία «υποκλίνεται» μπροστά στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας και «δε θα ξεχάσει ποτέ» αυτά που υπέστησαν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των σφαγιασθέντων, στο Ερεβάν, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Ηρθα να πω στους φίλους μου τους Αρμένιους ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ τις τραγωδίες που πέρασε ο λαός σας».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στο Ερεβάν ότι τίποτα δεν μπορεί «να δικαιολογήσει τις ομαδικές σφαγές». «Σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό του Αρμενικού Λαού», δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση πολιτικών, και ηγετών άλλων χωρών. -
Περίπου 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Τουρκία, στη διετία 1915-1917. Μεταξύ αυτών η Ρωσία και η Γαλλία. Χθες την αναγνώρισε και η Γερμανία, δια του προέδρου της Γιοακίμ Γκάουκ, «πρέπει επίσης εμείς οι Γερμανοί να κάνουμε τη δική μας εργασία μνήμης», είπε και μίλησε για «συνυπευθυνότητα, ακόμα ενδεχομένως και για συνενοχή της Γερμανίας στη γενοκτονία των Αρμενίων». Εκανε τη δήλωση σε ειδική επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των σφαγών, η οποία έγινε χθες, στο Βερολίνο. Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία χρησιμοποιεί επίσημα το όρο «γενοκτονία», τον οποίον αρνείται κατηγορηματικά η Αγκυρα. Η κίνηση του Γκάουκ είναι μάλλον εξαιρετική, γιατί ενέχει τον κίνδυνο να ψυχρανθούν οι σχέσεις του Βερολίνου με την Τουρκία. Η Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών, οι οποίοι υπολογίζονται σε τρία εκατομμύρια.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν σήμερα στο Ερεβάν με την κατάθεση ενός στεφάνου λουλουδιών από τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, στο μνημείο για τη γενοκτονία, που έχει στηθεί έξω από το Ερεβάν. Η τελετή άρχισε νωρίς το πρωί, κάτω από ένα γαλάζιο ουρανό, αλλά πολύ απαλή βροχή. Τον Σαρκισιάν ακολούθησαν πολύ διπλωμάτες οι οποίοι κατέθεσαν ο καθένας από ένα κίτρινο τριαντάφυλλο.
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Ελλάδα: "Διεθνώς απομονωμένη" ή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;

Δεν περνάει όχι μέρα, αλλά ούτε ώρα που να μην ακούγεται από την αντιπολίτευση το ίδιο μονότονο τροπάριο: ότι «ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν τόσο απομονωμένη σε διεθνές επίπεδο». Αν πιστέψει κανείς Σαμαρά και Βενιζέλο, η χώρα μας όχι απλώς δεν έχει συμμάχους, δεν έχει καν συνομιλητές! Είναι παρίας της διεθνής κοινότητας και κανείς δεν τη θέλει στο τραπέζι του. Φυσικά, όλο αυτό βρίσκεται μέσα στο κεφάλι τους. Έξω απ’ αυτό, στον… καθαρό αέρα, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τρανότερο παράδειγμα από το ταξίδι του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει.
Μέσα σε μόλις έξι μέρες, από την περασμένη Δευτέρα έως και την Παρασκευή 24 Απριλίου ο Κοτζιάς συναντήθηκε και συνομίλησε στην Αμερική όχι μόνο με κορυφαίους παράγοντες της αμερικανικής και διεθνούς πολιτικής σκηνής και της ομογένειας, αλλά και με τόσους και τέτοιας σημασίας φορείς, που μας κάνουν να σκεφτούμε ότι οι πρώην κυβερνώντες κάτι (ακόμη…) δεν έχουν καταλάβει καλά.
Κατ’ αρχήν, ο Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε στις ΗΠΑ κατόπιν πρόσκλησης του αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι. Το ταξίδι κανονίστηκε πριν από ένα μήνα και δεν είχε καμία σχέση με το ζήτημα του Σάββα Ξηρού το οποίο προέκυψε αργότερα και μονοπώλησε την εγχώρια επικαιρότητα. Γιατί στην πραγματικότητα, το θέμα Ξηρού κάθε άλλο παρά μονοπώλησε το ταξίδι του ΥΠΕΞ. Αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα του υπουργού και να ελέγξουμε μία προς μία τις προσωπικότητες, τους φορείς και τις οργανώσεις με τις οποίες είχε και θα έχει συναντήσεις, σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε αν όντως η χώρα είναι απομονωμένη. Προς μεγάλη λύπη της αντιπολίτευσης, διαπιστώσαμε ότι οι επαφές του Νίκου Κοτζιά στις ΗΠΑ είναι «μία προς μία», όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Επαφές που μαρτυρούν το ενδιαφέρον των Αμερικανών τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στο πρόσωπο του υπουργού.
Για να διαλύσουμε τις όποιες αμφιβολίες, παραθέτουμε τις κυριότερες απ’ αυτές:
*Τζον Κέρι: υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.
*Σούζαν Ράις: Ούτε αυτή χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Αφρικής, στη δεύτερη θητεία του προέδρου Μπιλ Κλίντον.
*Μπαν Κι-Μουν: ο Κορεάτης Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ που διαδέχθηκε τον Κόφι Ανάν το 2007 επίσης δεν χρειάζεται υπογράμμιση ως προς τη σημασία του ρόλου του παγκοσμίως. Από την ανάληψη της δεύτερης θητείας του, που λήγει του χρόνου τον Δεκέμβριο ασχολείται εντατικά με τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής.
* Μάθιου Νίμιτς: Προσωπικός Απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ από το 1999. Από τα πρόσωπα-κλειδί για τη διευθέτηση της υπόθεσης.
* Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: ενθρονισμένος από το 1999, ο πολυγραφότατος κληρικός, επίσημος διδάκτωρ του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελεί κεντρική μορφή της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.
*Nάνσι Πελόζι: Από τις μεγάλες κυρίες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που έγινε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σήμερα είναι επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή.
*Τζον Ποντέστα:  βετεράνος της αμερικανικής πολιτικής σκηνής με ελληνική καταγωγή, καθώς η μητέρα του ήταν Ελληνίδα. Ο Ποντέστα διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Στις αρχές του 2014 ανέλαβε σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θέση την οποία εγκατέλειψε τον περασμένο Ιανουάριο για να ηγηθεί της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές το 2016. Ο Ποντέστα είναι επίσης ο ιδρυτής του Center for American Progress (Αμερικανικού Κέντρου για την πρόοδο), ενός φιλελεύθερου (στις ΗΠΑ η λέξη έχει την έννοια του προοδευτικού, σχεδόν του αριστερού) think – tank με έδρα την Ουάσινγκτον. 
*Τζον Νεγκροπόντε: Ούτε αυτός χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για τους επαΐοντες. Ο επίσης ελληνικής καταγωγής Νεγκροπόντε, παλαίμαχος διπλωμάτης και πολιτικός, υπηρέτησε ως πρεσβευτής σε κρίσιμα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική πόστα, με πιο πρόσφατο το Ιράκ από το 2004 ως το 2005. Προηγουμένως, ήταν ο μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του Β’. Σήμερα δίνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
*AHI, AHEPA, Coordinated Effort of Hellenes: Οργανώσεις των ομογενών στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη και η πιο γνωστή είναι η American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) η οποία ιδρύθηκε το 1922 σε μια προσπάθεια να συντρέξει τους νεοφερμένους Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ και να τους προστατεύσει από τις ρατσιστικές επιθέσεις της Κου-Κλουξ-Κλαν.
*Hellenic Caucus: το σώμα υποστηρικτών της ελληνικής ομογένειας στο αμερικανικό Κογκρέσο.
*Congressional Hellenic-Israeli Alliance: Ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
*Harvard Center for Hellenic Studies: Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
* Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council on Foreign Relations): Το CFR, μεταξύ άλλων, εκδίδει το διμηνιαίο περιοδικό Foreign Affairs –μία από τις «Βίβλους» της διεθνούς διπλωματίας- και διευθύνει ένα από τα πλέον σημαίνοντα think tanks σε διεθνή θέματα στον κόσμο, το David Rockefeller Studies Program.  
*ΑΙPAC, B’nai B’rith: Eβραϊκές οργανώσεις. H  «Αμερικανοϊσραϊλινή επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων» (American Israel Public Affairs Committee)   είναι το μεγαλύτερο και πολιτικά ισχυρότερο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ το οποίο αριθμεί πάνω από 100.000 μέλη. Η B’nai B’rith είναι η παλαιότερη εβραϊκή οργάνωση στον κόσμο με παρακλάδια σε διάφορες χώρες.
* Στάνλει Μπέργκμαν και Ντέιβιντ Χάρις: αντιστοίχως πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC). Η American Jewish Committee ιδρύθηκε το 1906 και συχνά αποκαλείται «κοσμήτωρ» των εβραϊκών οργανώσεων ανά τον κόσμο. Η επιρροή της στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική.
*CSIS: Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies/CSIS) είναι ένα κορυφαίο, υπερκομματικό think tank το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο έγκριτα και σε εκείνα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουάσινγκτον. Διεξάγει μελέτες και αναλύσεις πάνω σε θέματα πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας με ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς σχέσεις, το εμπόριο, την τεχνολογία, την ενέργεια και τη γεωστρατηγική. Το 1913, το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια ανακήρυξε το CSIS στο υπ’ αριθμόν ένα think tank στον κόσμο στα θέματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων.
*Reince Priebus: Eπικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (Republican Νational Committee) από το 2011.
*Dick Durbin: δημοκρατικός γερουσιαστής από την πολιτεία του Ιλινόις και υπ’ αριθμόν δύο της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία.
*Ben Cardin: δημοκρατικός γερουσιαστής από την πολιτεία του Μέρυλαντ, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας.
*Ed Royce: Ρεπουμπλικανός βουλευτής από την πολιτεία της Καλιφόρνια, επικεφαλής από το 2013 της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
*Ρόμπερτ Μενέντες: Γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο κουβανικής καταγωγής Μενέντες είναι ο ένας εκ των τριών Ισπανόφωνων στη Γερουσία και κατά πάσα πιθανότητα, αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών το 2016.
*Eliot Engel: Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, επικεφαλής της μειοψηφίας της δημοκρατικής ομάδας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
*Greg Meeks: Επίσης βουλευτής των Δημοκρατικών, επικεφαλής μειοψηφίας της Υπο-επιτροπής Ευρώπης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
*Steve Scalise: βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπ’ αριθμόν τρία στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
*Συνεντεύξεις στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Associated Press και Reuters και στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Διαβάζοντας αυτό τον κατάλογο, λοιπόν, τι συμπέρασμα βγάζετε εσείς; Ότι η Ελλάδα είναι… αδιάφορη και στο περιθώριο; Μάλλον όχι. Το αντίθετο μάλιστα. Ολοφάνερο είναι ότι (και) στην Αμερική ενδιαφέρονται σφόδρα για το τι συμβαίνει στη χώρα μας και θέλουν να το ακούσουν από το στόμα του Νίκου Κοτζιά. Όχι μόνο λόγω της θέσης του ως Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και της πολύ μεγάλης εμπειρίας και ειδικευμένης γνώσης του πάνω σε ζητήματα γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων.
Να σοβαρευτούμε λοιπόν, λίγο, ειδικά σε τέτοια θέματα. Διότι ακόμη κι αν υιοθετήσει κανείς το σενάριο της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή, ο υπουργός πήγε στις ΗΠΑ περίπου για ταξίδι αναψυχής, τι θα πει για όλους τους πιο πάνω, τους οποίους συνάντησε; Ότι, μιας και… δεν κάνουν δα και τίποτε σπουδαίο στη ζωή τους, είχαν άφθονο ελεύθερο χρόνο για ένα καφεδάκι και μερικές κουβέντες για τον καιρό και τον κινηματογράφο; Νισάφι πια…

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Ποιους αφορά η διαγραφή χρεών

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, παραπέμπει στον νόμο 4320/2015 ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Είναι ο νόμος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης με τις διατάξεις του οποίου δίδεται δωρεάν ρεύμα, κουπόνια σίτισης και επίδομα ενοικίου σε όσους διαβιούν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας. Για την εφαρμογή του νόμου, εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Εργασίας για τον καθορισμό των κριτηρίων. Τα κριτήρια αυτά που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα χρησιμοποιηθούν για το «κούρεμα» των δανείων, έχουν ως εξής:
Α. Εισοδηματικά κριτήρια
1. Το εισόδημα του δικαιούχου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος:
2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και
3.600 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ ετησίως. Στη μονογονεϊκή οικογένεια (οικογένεια που προστατεύεται από έναν μόνο γονέα, άγαμο, σε χηρεία ή διαζευγμένο) το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας. Αναλυτικά τα όρια εισοδήματος διαμορφώνονται ως εξής:
2. Ως πραγματικό εισόδημα του ατόμου ή της οικογένειας, κατά την προηγούμενη παράγραφο, νοείται το συνολικό καθαρό εισόδημα όλων των κατηγοριών (ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης), που προκύπτει αφού αφαιρεθούν από το συνολικό εισόδημα του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας στη διάρκεια του έτους 2013 όλοι οι φόροι, εισφορές για κοινωνική ασφάλιση, κρατήσεις του Ν. 4093/2012 ή υπέρ δημοσίου και εισφορά αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011. Στο συνολικό καθαρό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται στην παρ. 3 παρακάτω, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
3. Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται:
α. αντικειμενικές δαπάνες και τεκμήρια διαβίωσης
β. Διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση, ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, το επίδομα αναδοχής, καθώς και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 παρ. 3 του Ν. 4172/2013.
4. Έτος αναφοράς εισοδημάτων: Η εισοδηματική κατάσταση των δικαιούχων βάσει της οποίας δύνανται να επιλεγούν και υπολογίζεται το ύψος των παροχών γίνεται με έτος αναφοράς το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013).
Β. Περιουσιακά κριτήρια
5. Τα περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή ατόμων ή οικογενειών στους δικαιούχους των παροχών των άρθρων 2 έως 3 του Νόμου 4320/2015, καθορίζονται ως εξής:
α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.
β. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για την λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Το GERXIT (GERman eXIT) ως πραγματικό ενδεχόμενο

Μανώλης Καλογερόπουλος
Παλιότερα κυκλοφορούσε ένα mail το οποίο περιείχε ένα κείμενο με αρκετούς αναγραμματισμούς σε διάσπαρτες λέξεις τους οποίους ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράκαμπτε σε μια ταχεία ανάγνωση του κειμένου. Με βάση τα όσα έλεγε το mail επρόκειτο για μια μελέτη βρετανικού πανεπιστημίου η οποία είχε σκοπό να τεκμηριώσει το θεώρημα πως ο εγκέφαλος δεν διαβάζει γράμμα προς γράμμα τις λέξεις αλλά βλέπει διάσπαρτα γράμματα και ανατρέχει στις «καταχωρημένες λέξεις» επιλέγοντας αυτή που ταιριάζει περισσότερο στο πνεύμα των όσων έχει διαβάσει ή άλλων λέξεων που αναγνωρίζει στην ίδια πρόταση.

Τι σχέση έχει ο πρόλογος με την πολιτική επικαιρότητα; Φαινομενικά καμία! Ουσιαστικά μεγάλη! Το ενδεχόμενο GREXIT είναι υπαρκτό, τουλάχιστον όσο υπαρκτό είναι για όλα τα κράτη-μέλη, αλλά πολύ απίθανο κυρίως γιατί η Ελλάδα δεν έχει κάτι να κερδίσει από μια εθελούσια –ή εκβιασμένη- αποχώρησή της από την Ευρωζώνη. Η οικονομία της Ευρωζώνης θα κλονιστεί και όσες χώρες είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη από το «Ευρώ» (ή σωστότερα τη συναλλαγματική ισοτιμία που ονομάζουμε προ κρίσης), θα έχουν τις μεγαλύτερες ζημιές από τον ισχυρό κλονισμό του νομίσματος. Τι κι αν οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ υποστηρίζουν πως δε θα υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση των άλλων χωρών; Ξέρουν πολύ καλά πως η αξία του νομίσματος θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα!
Το Ευρώ δεν ήταν ποτέ ένα νόμισμα υψηλής ασφάλειας. Κέρδισε χώρο στις διεθνείς αγορές ως ένα ανερχόμενο νόμισμα που θα συμπληρώσει την τριπλέτα των ισχυρών νομισμάτων. Η δυναμική του ήταν εξαιρετική τα πρώτα χρόνια και η λεγόμενη «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Οικονομίας κέρδισε τεράστια ποσά και ενίσχυσε σημαντικά την εγχώρια οικονομική της δραστηριότητα.
Από την άλλη πλευρά οι χώρες που ενισχύθηκαν από την πρώτη περίοδο της «ανθοφορίας» είχαν θωρακιστεί και, μέχρι ενός σημείου, φάνηκε να αντέχουν δημοσιονομικά στην κρίση. Θα αντέξουν όμως όσα χρόνια κι αν χρειαστεί να υπομείνουν τη στασιμότητα γιατί προσδοκούν την επόμενη περίοδο της ανάπτυξης;
Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη (ακόμα και αν βρεθεί τρόπος να τροποποιηθούν αναλόγως οι Συνθήκες για να συμβεί αυτό) θα δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του νομίσματος στις εξωτερικές συναλλαγές και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και της ΕΚΤ γνωρίζουν πολύ καλά πως μόνοι οι δείκτες δεν αρκούν για να πείσουν τα επενδυτικά funds να χρησιμοποιούν το ευρώ. Αυτό που επιζητούν οι σοβαροί -κερδοσκόποι αλλά όχι αισχροκερδείς- επενδυτές είναι μεσο-μακροπρόθεσμη ασφάλεια και μια «χαλαρή» συνεργασία κρατών με διασπαστικές τάσεις το μόνο που δεν προσφέρει είναι ασφάλεια.
Άρα το ενδεχόμενο GREXIT είναι μάλλον απίθανο τουλάχιστον με τις παρούσες συνθήκες. Τι γίνεται όμως με το ενδεχόμενο GERXIT; Η Γερμανία, αντιθέτως με τις οικονομικά αδύναμες χώρες, μπορεί να αντέξει τη δική της αυτόβουλη έξοδο πολύ καλύτερα από μια έξοδο άλλης χώρας, που θα εγκλωβίσει την ίδια σε ένα βαριά πληγωμένο ενιαίο νόμισμα. Βεβαίως έχει να προσδοκά πολλά από μια επανάκαμψη του ενιαίου νομίσματος, όχι όμως αν έχει προηγηθεί αποχώρηση κάποιας εκ των χωρών που συμμετέχουν.
Μπορεί να μοιάζει μακρινό ενδεχόμενο μια τέτοια απόφαση κυρίως γιατί οι κύκλοι που μιλάνε για GREXIT το χρησιμοποιούν ως όπλο εκφοβισμού απευθυνόμενοι κατά κύριο λόγο στον ελληνικό λαό (που μοιάζει να επηρεάζεται εύκολα) και στο κύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης στην ελληνική κυβέρνηση, παρά στην ίδια την ηγεσία της χώρας. Τη στιγμή που η ελληνική πλευρά ή -για να μην είμαστε πολύ συγκεκριμένοι- η κυβέρνηση κάποιου άλλου κράτους, επιλέξει να διερευνήσει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησής της, η Γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρο πως θα επιλέξει να φύγει πρώτη προκειμένου να είναι ασφαλέστερη η εγχώρια γερμανική οικονομία.
* Ο Μανώλης Καλογερόπουλος είναι διεθνολόγος
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Φωνάζει ο κλέφτης!


Η εταιρεία ENERGA που δικάζεται για κατάχρηση 257 εκατ. ευρώ από το δημόσιο, κατέθεσε μήνυση κατά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά 255 χιλ. ευρώ γιατί ο Θ.Πετράκος είχε ταχθεί κατά της επιδότησής της από το ΕΣΠΑ!

Για «θράσος» κατηγορεί την εταιρία ENERGA των Φλώρου-Μηλιώνη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του απαιτώντας 255 χιλ. ευρώ!
 
Η συγκεκριμένη εταιρία δικάζεται αυτή την περίοδο με την κατηγορία της υπεξαίρεσης από το δημόσιο 257 εκατομμυρίων ευρώ, αφού δεν απέδιδε εισπράξεις από το περίφημο «χαράτσι» της ΔΕΗ. Μάλιστα έχει ουσιαστικά παραδεχθεί το αδίκημά της, εφόσον έχει αποδεχθεί να επιστρέψει στο δημόσιο ποσό περίπου 230.000.000 ευρώ τα οποία έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί από τις αρμόδιες αρχές. Με την κίνησή της αυτή η κοινοπραξία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν να επιτύχει σημαντική μείωση της ποινής για τους αρμόδιους κατά το νόμο εκπροσώπους της. Προφανώς στην ίδια τακτική περιλαμβάνεται και η μήνυσή της στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για δηλώσεις στου με τις οποίες συστήνει στην κυβέρνηση το …αυτονόητο: Να μην επιτρέψει την επιδότηση της συγκεκριμένης εταιρίας από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου έχει ως εξής:
 
«Οι κατηγορούμενοι της εταιρείας ENERGA των οποίων η δίκη έχει αρχίσει και οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο -μαζί με τους κατηγορούμενους της Hellas Power- καταχράστηκαν περίπου 257 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν πέραν των άλλων πολύ μεγάλη θρασύτητα. Κατέθεσαν αγωγή εναντίον μου και η οποία εκδικάζεται στις 30 Απριλίου και μου ζητούν 255.000 ευρώ!!!, επειδή με τη δήλωση που έκανα στις 18/01/2015 ζήτησα το αυτονόητο, να τηρηθεί η νομιμότητα. Δηλαδή τόνιζα ότι «Η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να μην δώσει στους κατηγορούμενους της Energa για κατάχρηση και δημοσίου χρήματος την επιδότηση από το ΕΣΠΑ που ζητούσαν».

Αλλά η απαίτηση μου να τηρηθεί η νομιμότητα ενόχλησε τους κατηγορούμενους βασικούς μετόχους της ENERGA και γι αυτό κατέθεσαν αγωγή εναντίον μου. Η πράξη τους αυτή ξεπερνά την λογική και φθάνει στα όρια του παράλογου θράσους, ανάλογο του θράσους που είχαν όταν καταχράστηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 257 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ ακόμα και σε διεθνή δεδομένα.
Τονίζω ότι με τους θρασύτατους μηνυτές μου αφού το ζήτησαν θα τα πούμε και στα αστικά δικαστήρια. Επίσης δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω πιο έντονα να αγωνίζομαι, θα δώσω όσες μάχες χρειαστούν ακόμη ώστε να επιστραφούν στον Ελληνικό Λαό και στο Ελληνικό Δημόσιο, τα χρήματα που του ανήκουν μέχρι το τελευταίο ευρώ. Τέτοιες ενέργειες ουδέποτε με τρόμαζαν, η παρανομία θα με βρίσκει πάντα αντίπαλο»


http://www.thepressproject.gr/article/76154

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Βαρουφάκης: Μια Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα


Λίγες ώρες πριν την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Ρίγα, ο υπουργός Οικονομικών καλεί τους εταίρους να εγκαταλείψουν "τις αποτυχημένες προσεγγίσεις" του παρελθόντος και παρουσιάζει βήματα τα οποία, όπως γράφει, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα κοινώς αποδεκτό και βιώσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και στην προσωπική ιστοσελίδα του, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι υπάρχει τρόπος "να βρεθεί κοινό έδαφος αμέσως". "Η Ελληνική κυβέρνηση θέλει έναν λογικό δρόμο οικονομικής ενίσχυσης και μεταρρυθμίσεις τις οποίες όλες οι πλευρές θεωρούν σημαντικές", γράφει χαρακτηριστικά. " Το καθήκον μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας ότι οι κινήσεις μας είναι στρατηγικές και όχι κινήσεις τακτικής και ότι η λογική μας έχει βάση. Το δικό τους καθήκον είναι να εγκαταλείψουν μία προσέγγιση η οποία έχει αποτύχει..."

Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι μετά απο τρεις μήνες διαπραγματεύσεων υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε θέματα όπως η ανάγκη ανανέωσης του φορολογικού συστήματος και της απαλλαγής του απο πολιτικές και επιχειρηματικές επιρροές. Ελλάδα και εταίροι συμφωνούν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα νοσεί, οι πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας έχουν στερέψει, η αγορά εργασίας έχει καταρρεύσει και το επιχειρηματικό περιβάλλον αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εμπόδια. 
«Για να επέλθει συμφωνία πρέπει να ξεπεραστούν δύο εμπόδια" υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης. "Κατ' αρχάς συμφωνώ με τον τρόπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Και κατά δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξει την πορεία μας προς την εξυγίανση και θα εμπνεύσει τους έλληνες με εμπιστοσύνη."
Ο κ. Βαρουφάκης αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η τρόικα προσπαθεί να κατευθύνει τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, βάζοντας στόχους και συγκεκριμένα deadlines και τονίζει πως με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα η Ελλάδα έχει πέσει σε μια «παγίδα λιτότητας».
"Όταν η δημοσιονομική εξυγίανση μετατρέπει μια προκαθορισμένη αναλογία του χρέους που πρέπει να επιτευχθούν σε ένα προκαθορισμένο σημείο στο μέλλον, τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι είναι τέτοια ώστε η επίδραση στον ιδιωτικό τομέα υπονομεύει τους υποτιθέμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο εκτροχιασμός της δημοσιονομικής πορείας που προγραμματίστηκε. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχασε τους στόχους τους τόσο θεαματικά, όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση."
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει πως επίσης είναι «παγίδα», αφού το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτείνουν οι δανειστές είναι βασισμένο στην εσωτερική υποτίμηση των μισθών και στις περικοπές των συντάξεων, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
«Οι εταίροι πιστεύουν πως η ατζέντα αυτή θα έχει αποτελέσματα. Αν πέσουν κι άλλο οι μισθοί θα αυξηθεί ο δείκτης απασχόλησης. Και πως ο τρόπος για να θεραπεύσεις το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι μια περαιτέρω μείωση συντάξεων.
Εμείς ωστόσο, πιστεύουμε το αντίθετο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αποτύχει και έχει κουράσει τον ελληνικό λαό. Τρανό παράδειγμα της αποτυχίας είναι το γεγονός ότι παρά την τεράστια μείωση των μισθών και του κόστους, οι εξαγωγές της χώρας μας ήταν ανύπαρκτες».
Ο κ. Βαρουφάκης πάντως θεωρεί πως το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους δεν είναι «αγεφύρωτο». Σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υλοποιήσει τον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού, (φέρνει μάλιστα παράδειγμα τους περιορισμούς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων), να υλοποιήσει την μερική ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και να δημιουργήσει ανεξάρτητους φορείς που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Η παραδοχή ενός λάθους με πέντε χρόνια καθυστέρηση

Το Μνημόνιο, το χρέος, ο ρόλος της ΕΚΤ και το λάθος που επαναλαμβάνεται. Τι έγινε από το Καστελόριζο μέχρι σήμερα στη χώρα μας
Επιμέλεια: Τάσος Ζάχος
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, με διάγγελμά του από το Καστελόριζο, ανακοίνωνε την είσοδο της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.
Σήμερα η οικονομία παραμένει ακόμα στο «γύψο», με την Ελλάδα εκτός αγορών, αλλά και εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως δηλώνουν τα στελέχη της, όμως εμφανίζεται αδύναμη να βρει λύσεις. Παράλληλα, φαίνεται να ποντάρει περισσότερο σε λεκτικά πυροτεχνήματα … παρά στην ευκαιρία που εξασφάλισε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου να «συγγράψει», όπως έλεγε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τη νέα συμφωνία με τους εταίρους. Οι δανειστές από την πλευρά τους φαίνεται να εμμένουν σε υφεσιακά μέτρα, όπως οι νέες περικοπές στις συντάξεις, καθώς δεν εμπιστεύονται τους ελληνικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς και την ελληνική πολιτική ηγεσία για αύξηση των εσόδων του κράτους. Έτσι, προτιμούν την πεπατημένη των περικοπών στις δαπάνες για να εξασφαλίσουν την επιστροφή των χρημάτων τους.
Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα αντί να ακολουθήσει το δρόμο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας (αν και μιλάμε για διαφορετικά case studies) φαίνεται να οδεύει σε ένα ακόμα πακέτο στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψη της οικονομίας, η κυβέρνηση προς το παρόν αρκείται στις εκθέσεις δημιουργικής ασάφειας του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Οι αριθμοί που δείχνουν ότι κάτι δεν πήγε καλά
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γραφτεί άπειρες αναλύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, για το αν η κρίση έφερε το Μνημόνιο ή το αντίθετο, για το ποιος φταίει που η ελληνική οικονομία έφτασε ως εδώ. Οι αριθμοί έχουν τη δική τους αξία και είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τις προβλέψεις που περιλαμβάνονταν στο αρχικό ελληνικό Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παραδοχές του πρώτου προγράμματος διάσωσης, η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 4% το 2010 και κατά 2,6% το 2011, αλλά θα επανερχόταν στην ανάπτυξη το 2012 (1,1%). Μάλιστα το πρώτο Μνημόνιο προέβλεπε ότι το ίδιο έτος θα κορυφωνόταν και η ανεργία (στο 15,3%), ενώ το δημόσιο χρέος, τέλος, θα έφτανε το 149,6% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα ξεκινούσε την καθοδική του πορεία –χωρίς να χρειαστεί αναδιάρθρωση.
Οι παραπάνω προβλέψεις απέτυχαν παταγωδώς… Ενδεικτικά η Ελλάδα, μετά από δύο προγράμματα ενίσχυσης, είναι ακόμα πρωταθλήτρια χρέους στην Ευρωζώνη (στο 177,1% το χρέος το 2014 σύμφωνα με τη Eurostat), ενώ η ανεργία παραμένει σκαρφαλωμένη στα επίπεδα του 25%. Όσο για την ανάπτυξη, αυτή επέστρεψε το 2014 με ρυθμούς της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ, ύστερα από έξι συναπτά χρόνια ύφεσης που στοίχισαν το 25% του ελληνικού ΑΕΠ.
«Το μοιραίο λάθος»
Κάτι που έχει αξία να τονιστεί και προκύπτει από στελέχη του ΔΝΤ μετά από πέντε χρόνια, είναι το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άργησε και φυσικά, όταν πραγματοποιήθηκε, (PSI) δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.  Όπως αναφέρει ο Ασόκα Μόντι, πρώην στέλεχος του Ταμείου και ερευνητής του Bruegel, παρά τις εισηγήσεις πολλών στελεχών του ΔΝΤ το 2010 για άμεση αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, κάτι που θα επέφερε ζημιές στις τράπεζες και τους επενδυτές που είχαν δανείσει την Ελλάδα, τελικά οι εταίροι αλλά και το Ταμείο επέλεξαν να αντικαταστήσουν το ένα πρόβλημα με ένα άλλο. Δάνεια του ΔΝΤ και του επίσημου ευρωπαϊκού τομέα χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν οι ιδιώτες δανειστές. Ως εκ τούτου, παρά την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του 2012, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας παραμένουν μη βιώσιμες, μόνον που πλέον βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι σε αναφορά του το 2013, το ΔΝΤ είχε παραδεχτεί το λάθος του για την Ελλάδα, τονίζοντας πως όταν μια κρίση απειλεί να επεκταθεί τότε θα πρέπει να λαμβάνονται παγκόσμιες αποφάσεις για να δοθεί οριστική λύση κι όχι να συρρικνώνεται μια οικονομία αναγκαζόμενη να επωμιστεί μόνη της όλο το βάρος.
Ο ρόλος του Τρισέ
Σφοδρός πολέμιος μιας αναδιάρθρωσης του χρέους ήταν ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τίναξε στον αέρα το 2010 το σχέδιο του ΔΝΤ για δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, επιλέγοντας να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Κέντρου Διεθνούς Διακυβέρνησης και Καινοτομίας (CIGI) του Πολ Μπλουστάιν, ο οποίος επισημαίνει πως ο Τρισέ «ούρλιαζε» πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί σε μια νομισματική ένωση, ασχέτως αν μετά η ΕΚΤ συναίνεσε στο «κούρεμα» των ομολόγων που διακρατούσαν οι ιδιώτες, έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση… Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το CIGI, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε ελληνικό κρατικό χρέος έφτανε τότε στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και των γερμανικών στα 35 δισεκατομμύρια. Εάν αποφασιζόταν, δηλαδή, το κούρεμα και αναγκάζονταν να αναλάβουν τις επακόλουθες ζημιές, η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος θα δεχόταν ισχυρότατους τριγμούς.
Διαβάστε ακόμη στο FortuneΈτσι γεννήθηκε η λέξη «Grexit»
Προφανώς η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε μονομερώς να ζητήσει «κούρεμα», χωρίς τη στήριξη της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, αν και Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου γνώριζαν τις εισηγήσεις πολλών οικονομολόγων, που επέμεναν ότι το ελληνικό πρόβλημα ήταν κυρίως πρόβλημα χρέους…
Η αποκαλυπτική κατάθεση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Συχνά ως απάντηση σε αυτό το σενάριο αναφέρεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν ποτέ τις «σωστές» μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το πρόγραμμα, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μείωση του χρέους μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ελληνικό πρόβλημα χρέους όμως… δεν λύνεται έτσι απλά.
Ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσει για αυτό δεν είναι άλλος από τον τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος μάλιστα συνόδευσε τον Γιάνη Βαρουφάκη στην τελευταία του επίσκεψη στην έδρα του Ταμείου για τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ. Στην κατάθεση του στις 20 Αυγούστου του 2012 στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, σχετικά με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Παπανδρέου και το κούρεμα του χρέους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τόσο οι καθυστερήσεις αυτές (σ.σ. των μεταρρυθμίσεων) που οδήγησαν σε σοβαρή ύφεση την οικονομία, αλλά κυρίως οι πολιτικές συρρίκνωσης μισθών και συντάξεων, που οδήγησαν σε σημαντική κάμψη την εσωτερική ζήτηση και τη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)… όσο αφορά στη μικρή περίοδο προσαρμογής που αποφάσισε η Ευρωζώνη, ήταν από την αρχή γνωστό σε όλους ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν είχε πετύχει τόσο μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος σε τόσο μικρή χρονική περίοδο».
Και συμπληρώνει: «Στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που αφορούσε στην εξέταση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για υπαγωγή της Ελλάδας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ, και στο οποίο συμμετείχα, ορισμένα μέλη υποστήριξαν ότι έλειπε από το πρόγραμμα ένα ουσιαστικό στοιχείο για την επιτυχή εφαρμογή του, δηλαδή το στοιχείο της αναδιάρθρωσης του χρέους, το οποίο έκριναν ως μη βιώσιμο. Στις ανησυχίες αυτές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου οι εμπειρογνώμονες μας πληροφόρησαν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποκλείστηκε από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές».
Παρά τις προειδοποιήσεις για τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή βέβαια αλλά και τους φόβους του ΔΝΤ … για αποτυχία του προγράμματος και οι επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν άλλαξαν πολλά πράγματα.
Επίσης, επιστρέφοντας στο 2015, το ίδιο το ΔΝΤ εξακολουθεί να προτείνει περισσότερα δάνεια (αυτή τη φορά μόνο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς) για να αποπληρωθούν όλοι οι πιστωτές – μεταξύ αυτών και το ίδιο το Ταμείο. Επίσης το ζήτημα του χρέους είναι ακόμα επίκαιρο… αλλά και ταυτόχρονα «ταμπού» για την Ευρωζώνη, καθώς πλέον το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, δηλαδή της ΕΚΤ και των κρατών μελών της Ε.Ε., γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του.
Παράλληλα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αν και άνοιξε το θέμα του χρέους εσωτερικά, δεν κατάφερε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να θέσει το ζήτημα σε μια νέα βάση…γκρεμίζοντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους. Πλέον, μετά και τη μείωση των επιτοκίων, το ελληνικό χρέος πληρώνεται μεν πιο φθηνά και ίσως να αρκεί μια επιμήκυνση του σε συνδυασμό με ισοσκελισμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα για να εξυπηρετηθεί, όμως ακόμα και αυτή η μεσοβέζικη… λύση έχει παραπεμφθεί για αργότερα και πολλοί υποστηρίζουν ότι, αν και αποτελεί μια έμμεση αναδιάρθρωση, δεν μπορεί να επιλύσει ριζικά το θέμα της βιωσιμότητάς του.
Η διαφορά με το 2010; Ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί πάνω από 240 δισ. ευρώ και έχει και συνέχεια.
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Ποτάμι: ακραίο κέντρο σε χυδαία εκδοχή



Του Βασίλη Ρόγγα

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί το φαινόμενο της μεταπολιτικής. Κάπως έτσι θα μπορέσουν να ερμηνευτούν κυρίαρχες πλαισιώσεις στην πολιτική ζωή στην Ελλάδα αλλά και αλλού. Ο θεσμικός εκφραστής  μιας (παρηκμασμένης) μερίδας των παλαιότερων ελίτ του εκσυγχρονισμού, που ηγεμόνευσαν τις δυο προηγούμενες δεκαετίες είναι πλέον αδιαμφισβήτητα  το Ποτάμι.
Απλώς η αλήθεια είναι πως έχει μαγκώσει αρκετά τώρα τελευταία. Ο λαϊκισμός του αντιλαϊκισμού του είναι αναποτελεσματικός και πιάνει μόνο σε κοινά περιορισμένης κοινωνικής εμβέλειας.  Ο Σταύρος (κατά το «ο Αντρέας») δεν θα γίνει ποτέ ο Μάο του Κέντρου όσα κόκκινα βιβλιαράκια κι αν εκδώσει. Θα ήθελε πολύ να είναι κάτι τις το σοσιαλδημοκρατικό, αλλά δε μπορεί παρά να αναβλύζει νεοφιλελευθερισμό. Προσπαθεί να απεκδυθεί της μέριμνες και τις πειθαρχίες που συγκροτούν την κομματική δομή , καταντώντας μόρφωμα πιο κακά κομματικό από όλα τα κόμματα μαζί. Στην ουσία του όμως το Ποτάμι είναι απλώς συντηρητικό. Πολύ συντηρητικό.

Κύριες θεματικές

Τώρα τελευταία μάλιστα η μειλίχια τιποτολογία ή ο μεροληπτικός υπέρ των ελίτ ταξικός λόγος που μεταχειρίζονταν απέκτησε μια άλλη, πιο άγρια  εκδοχή. Με αφορμή τη διαμόρφωση μιας ατζέντας τάξης και ασφάλειας στο δημόσιο λόγο από τα κανάλια αλλά και τα κόμματα του πρώην δικομματισμού, το Ποτάμι ξεδίπλωσε τη ρητορική και τη δράση του.
Στο καυτό θέμα του μεταναστευτικού κινήθηκε ευρύτερα ο κομματικός μηχανισμός. Την Τετάρτη μετέβη στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του κόμματος για να διαπιστώσει επί τόπου το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ζήτησε, ανάμεσα σε άλλα, την ενίσχυση της φρόντεξ, ενώ οι μετανάστες αποτέλεσαν το κατάλληλο φόντο ανάδειξης της ευαισθησίας του Σταύρου.  Νωρίτερα με ανακοίνωση του το Ποτάμι είχε επιτεθεί στην Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Στην ανακοίνωση του αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση μαζί με τις χαλαρές λογοτεχνικές προσεγγίσεις των υπουργών της δίνουν ένα σήμα στους δουλεμπόρους ότι εδώ υπάρχει έδαφος για τις δουλειές τους».  Στη γραμμή «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη λαθρομετανάστευση» επέμεινε ο πολιτικός υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας, κ.Ιάσονας Φωτήλας: «έχει υπάρξει απόφαση του αρμοδίου υπουργού να περνάνε όλοι». Η πιο γραφική εκδοχή του μεταπολιτικού λόγου,  ο βουλευτής β΄Πειραιά Νίκος Ορφανός, σε εκπομπή του ΣΚΑΙ είπε το αμίμητο: «δεν μπορεί να εξαρτάται η εισροή (ενν. μεταναστών) από το πώς πηγαίνουν οι εμπόλεμες ζώνες».
Το ζήτημα της κατάληψης της πρυτανείας απασχόλησε εξίσου το Ποτάμι. Η ρητορική του νόμου και της τάξης που πρέπει να εφαρμόζεται για όλους ήταν το κύριο επιχείρημα.
Το γκρέξιτ, μιας και είναι θεματική παντός καιρού, τίθεται ψηλά στην ατζέντα. Το Ποτάμι πριν λίγες εβδομάδες μας πληροφόρησε για τον «αντιευρωπαϊστή συνεργάτη του πρωθυπουργού» Γιάννη Αλμπάνη, ενώ συχνά πυκνά προσπαθεί να πείσει  την κυβέρνηση να υποταχθεί στα αιτήματα των δανειστών.

Η Γραμμή

Ένα κείμενο των Λυμπεράκη και Κύρκου αποκαλύπτει την γραμμή του κόμματος.  Στο άρθρο με τίτλο «Ούτε αφελείς ούτε ανόητοι: Βγαίνοντας από το αδιέξοδο» γίνεται αναφορά στα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης. Και για το Ποτάμι κανένας νόμος από αυτούς  που  ψηφίστηκαν η από αυτούς  που έρχονται προς ψήφιση δεν είναι καλός. Όλοι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δημιουργούν προβλήματα και αποκαθιστούν τον παλαιοκομματισμό. Το Ποτάμι στοιχίζεται πίσω από το λόγο των ακραιφνών κύριων άρθρων των free press εντύπων που ελέγχει: ρεαλισμός, ασφάλεια, ευρωπαϊσμός κι ότι γίνει, ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματικότητα αλά παλαιά. Τρίτος δρόμος με ολίγη από μεταμοντέρνο. Νομιμοποίηση της νεοφιλελεύθερης τάξης και προσπάθεια για αναπαλαίωση του λόγου του Σημίτη.
Το βέβαιο είναι πως το Ποτάμι θα ήθελε πολύ να είναι  στο κυβερνητικό σχήμα. Χωρίς κομματικές δομές και με πολιτική που θυμίζει ΔΗΜΑΡ στα αρχικά της βήματα, κατανοεί πως η αναπαραγωγή του στο κομματικό σύστημα θα είναι προβληματική. Να το βοηθήσουμε σε αυτήν την προοπτική. Το Ακραίο Κέντρο θα είναι επικίνδυνο, όσο δεν το παίρνουμε στα σοβαρά.


http://epohi.gr/portal/politiki/19153-potami-akraio-kentro-se-xydaia-ekdoxi
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Ο πόλεμος του Αλέξη Τσίπρα με τις… συνιστώσες των πιστωτών

O Τσίπρας κέρδισε μια μάχη χθες στις Βρυξέλλες. Ο μεγάλος πόλεμος όμως έπεται και θα έχει διπλό μέτωπο – ευρωπαϊκό και εσωτερικό.
Στη συνάντησή του, την δεύτερη κατά σειρά, με την Ανγκελα Μέρκελ, ο έλληνας πρωθυπουργός απέσπασε δύο σημαντικές υποθήκες: Κράτησε ανοιχτή την πολιτική δίοδο της διαπραγμάτευσης και κέρδισε την οριστική δέσμευση για μείωση του στόχου του πλεονάσματος στο 1,5% - δηλαδή, για σημαντικά λιγότερη λιτότητας.
Η μείωση στη… δόση της λιτότητας έγινε δεκτή με ανακούφιση, ακόμη και με ευφορία, στις τάξεις της κυβέρνησης. «Αποδεικνύει ότι οι εταίροι αρχίζουν να βλέπουν τη λογική των επιχειρημάτων μας», σχολίασε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις. Κατά τον Guardian, δε, υπήρξαν έως και ενθουσιώδεις αντιδράσεις με κοινοβουλευτικό στέλεχος να δηλώνει ότι επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα «βρίσκεται σε τροχιά ανατροπής της παλαιάς τάξης» στην Ευρώπη…
Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, έχει μάθει πλέον ότι στο ναρκοπέδιο της Ευρώπης κέρδη και απώλειες εναλλάσσονται ταχύτατα και τίποτα δεν δίνεται χωρίς αντάλλαγμα. Ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ παραμένουν ανοιχτές απαιτήσεις των πιστωτών κι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι συμφωνία και ροή χρήματος δεν θα υπάρξει χωρίς περαιτέρω υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Κι ο μεγάλος «πόλεμος» θα δοθεί προκειμένου αυτές οι υποχωρήσεις να μην αγγίξουν την καρδιά των περίφημων «κόκκινων γραμμών».
«Απαράβατες κόκκινες γραμμές είναι η μείωση μισθών κι η μείωση συντάξεων. Στα υπόλοιπα εάν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα μπορούν να ξεπεραστούν», ανέφεραν χθες το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει «ενδιάμεση συμφωνία έως το τέλος Απριλίου».
Εν ολίγοις, το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση παραμένει η άμεση επίτευξη «μερικής συμφωνίας», η σταδιακή αποδέσμευση χρηματοδότησης – την οποία δεν απέκλεισε ούτε ο Γερούν Νταίσελμπλουμ – και η παραπομπή των ανοιχτών θεμάτων στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου.
Το σενάριο αυτό όμως δεν είναι αποδεκτό απ’ όλες τις… συνιστώσες των εταίρων. Κοινοτικός αξιωματούχος, αμέσως μετά τις συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ, έσπευσε να στείλει μήνυμα στο Μαξίμου λέγοντας πως «η Αθήνα πρέπει να περιορίσει τις κόκκινες γραμμές της». Πηγές από τις Βρυξέλλες, επίσης, που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωναν με νόημα ότι «το πλεόνασμα είναι ένα όπλο που δόθηκε στον κ. Τσίπρα. Οι εταίροι περιμένουν να δουν πώς θα το χειριστεί και έναντι των ριζοσπαστών του κόμματός του…»
Η Ανγκελα Μέρκελ δεν τοποθετήθηκε – δημοσίως τουλάχιστον – επ΄αυτών. Επικαλέστηκε τη… ρήτρα «εμπιστευτικότητας» της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και φρόντισε να δώσει ανάσα από την καταστροφολογία λέγοντας πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα» για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό.
Τα στρατόπεδα, άλλωστε, δεν είναι συμπαγή ούτε στην Ευρώπη, ούτε στις τάξεις των πιστωτών. Η Μέρκελ ισορροπεί οριακά ανάμεσα στις νέο-ευρωπαϊκές πολιτικές της φιλοδοξίες και στο άκαμπτο δόγμα Σόιμπλε,, ο Γιούνκερ… προεδρεύει και συμπαρίσταται και η σοσιαλδημοκρατία συντάσσεται πίσω από το «αντι-αριστερό» όραμα Σουλτς. Η δε Κριστίν Λαγκάρντ υποκύπτει ανοιχτά πλέον στους νόμους του «μοιραίου λάθους» και των σκληρών του ΔΝΤ.
Σ’ αυτό το κλίμα, η επόμενη πράξη του δράματος μεταφέρεται σήμερα στο Eurogroup, στη Ρήγα της Λεττονίας. Με τη ρήξη να μην αποτελεί μεν πραγματική επιλογή για κανέναν, αλλά να παραμένει διαπραγματευτικό όπλο. Που ουδείς μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα ότι δεν θα εκπυρσοκροτήσει…

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Τριπλασιάζονται οι πόροι για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο


Τη χρηματοδότηση για την έρευνα και διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο αποφάσισαν να τριπλασιάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της επιχείρησης Τρίτων», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Donald Tusk, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

"Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους", δήλωσε ο Tusk, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτιλύσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεση δράση. Ο πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης "Τρίτων" με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης. O Ντ. Τουσκ ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτήν την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση μέσα σε μία ημέρα», πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα του μεταναστευτικού στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο Juncker  ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της αποστολής "Τρίτων" στη Μεσόγειο για την έρευνα και τη διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής "Μάρε Νόστρουμ". Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στις 13 Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Μετά τη λήξη της Συνόδου, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, είπε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της αποστολής "Τρίτων", που σήμερα ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. "Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων" της αποστολής αυτής", τόνισε η Merkel.

Τι ζήτησε η Ελλάδα

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που συζητήσαμε σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, και καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα ευκαιριακά, επ’ αφορμή δυσάρεστων γεγονότων, αλλά να σχεδιάσουμε μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο όμως και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Aυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στη Σύνοδο καταστήσαμε σαφές ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις περιοχές της Μεσογείου στη Βόρεια Αφρική, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο όπου υπάρχει ένας σημαντικός πυλώνας όπου έρχονται προσφυγικές κυρίως ροές.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι καταφέραμε να αναδείξουμε αυτή την πλευρά παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος σήμερα έγινε με αφορμή ένα τραγικό συμβάν που αφορούσε τη Λιβύη και έτσι είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα, σε συνεργασία βέβαια με άλλες μεσογειακές χώρες να έχουμε ουσιαστική αύξηση – έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προκειμένου έστω να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο πιο ανθρώπινο το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που βαραίνει κυρίως τις χώρες υποδοχής.

Οπως τόνισε ο κ.Τσίπρας, καταφέραμε επίσης να εντάξουμε στο κοινό ανακοινωθέν ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας, όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με τις τουρκικές αρχές ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και να περιοριστεί και αποτραπεί η προσέλευση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι ενισχύσαμε μαζί και με άλλες χώρες δικαιότερη κατανομή της ευθύνης και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών.


Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Συννεφιά και τοπικές βροχές στα δυτικά



SOOC/Nick Paleologos
Συννεφιά με τοπικές βροχές στα δυτικά και πρόσκαιρες βροχές στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 20 βαθμούς κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 19 βαθμούς κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στη δυτική και κεντρική Μακεδονία κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές η πρόσκαιροι όμβροι.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν παροδικές βροχές στη νότια Πελοπόννησο και πρόσκαιροι όμβροι τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια και ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 21 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημεριανές ώρες βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές βροχές στην Κρήτη.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 20 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αρχικά αίθριος βαθμιαία όμως θα αναπτυχτούν αραιές νεφώσεις .
Ανεμοι: στα βόρεια νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Πρόγνωση για αύριο Σάββατο 25-04-2015
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά , τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια.
Ανεμοι: στα δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια μεταβλητοί 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Πηγή: ΑΜΠΕ, http://www.naftemporiki.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Οδικό χάρτη για την επίτευξη συμφωνίας καταρτίζει το Eurogroup. Τι ενώνει και τι χωρίζει Αθήνα και εταίρους


Συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 11ης Μαΐου, αναμένεται να καταρτίσουν στο σημερινό, άτυπο Eurogroup της Λετονίας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γ. Βαρουφάκη
Η απόσταση μεταξύ Αθήνας και εταίρων δείχνει να μικραίνει, μετά και τις χθεσινές επαφές - σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο - του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε για το μεταναστευτικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως πλέον η συμφωνία είναι πιο κοντά από ότι ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Τα σημεία σύγκλισης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αυξάνονται, με στόχο την επίτευξη της συμφωνίας εκείνης που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικυρωθεί η πρόοδος των εντατικών διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο τα προηγούμενα 24ωρα, αλλά και να κορυφωθούν οι προσπάθειες για τη γεφύρωση των διαφορών των δύο πλευρών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης - από κοινού με τον Γ. Βαρουφάκη - θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν τους τρόπους εκείνους που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Ο χρόνος άλλωστε πιέζει ασφυκτικά και αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες τόσο από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Mέρκελ, όσο και από τον Γάλλο πρόεδρο, Φ. Ολάντ, να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Υπό το πρίσμα αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ενός νέου, έκτακτου Eurogroup προς τα τέλη Απριλίου, πριν τη διεξαγωγή εκείνου της 11ης Μαΐου.
Οι ζυμώσεις στη Ρίγα της Λετονίας κορυφώθηκαν χθες, παράλληλα και σε ανοιχτή γραμμή με τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Όπως έγινε γνωστό, την παραμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, πραγματοποιήθηκαν κρίσιμες συναντήσεις στη Ρίγα, αποκλειστικά για το ελληνικό ζήτημα.
Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM (με τη συμμετοχή μάλιστα του ίδιου του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ).
To παρών έδωσε και το ΔΝΤ, δια του επικεφαλής του στο ευρωπαϊκό τμήμα του οργανισμού, Πολ Τόμσεν.

Που συμφωνούν και που διαφωνούν Ελλάδα - δανειστές

Κατά τις πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν να ζητούν από την Ελλάδα συμφωνία - πακέτο για όλα τα κρίσιμα θέματα, όπως:
- Αύξηση ΦΠΑ, με αυτόματη κατάργηση των εξαιρέσεων στα νησιά.
- Μείωση επικουρικών συντάξεων.
- Μη καταβολή της 13ης σύνταξης.
- Ομαδικές απολύσεις.
Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό παραμένουν το σημαντικότερο σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις και παρά το γεγονός πως η Αθήνα έχει δεσμευθεί για τον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με αιχμή τις περικοπές των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Στο δημοσιονομικό σκέλος επιβεβαιώνεται η σύγκλιση θέσεων για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% με 1,5% για το 2015.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η Ελλάδα φαίνεται πως έχει συναινέσει σε μερική εφαρμογή του προγράμματος.
Ειδικότερα, η Αθήνα έχει ζητήσει πλαφόν ενός έτους, για την προώθηση μεγάλων projects (πλην εκείνων που έχουν ήδη ξεκινήσει).
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά ζητά χρονικό περιθώριο ενός έτους για την εφαρμογή μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να έχει χρόνο να τις επεξεργαστεί.
Να σημειωθεί επίσης εδώ πως εντός των ερχόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή, μεταρρύθμιση η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως σε επίπεδο Brussels Group τις προηγούμενες ημέρες.
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs