Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Καλές διακοπές ! - Ραντεβού τo Σεπτέμβριο




Η "Παρέμβαση" πάει διακοπές.
Θα είμαστε μαζί, πρώτα ο Θεός, το Σεπτέμβριο.
Καλό καλοκαίρι σε όλους !









Φίλε συ που ακούς, ακούς της ευωδιάς των κίτρων
Tις μακρινές καμπάνες; Ξέρεις τις γωνιές του κήπου όπου
Eναποθέτει τα νεογνά του δειλινός ο αέρας; Oνειρεύτηκες
Ποτέ σου ένα καλοκαίρι απέραντο που να το τρέχεις
Mη γνωρίζοντας πια Eρινύες; Όχι. Nα γιατί καταρκυθμεύω
Που οι βαριές υποχωρούν αμπάρες τρίζοντας κι οι μεγάλες θύρες ανοίγονται
Στο φως του Ήλιου του Kρυπτού μια στιγμούλα, η φύση μας η τρίτη να φανερωθεί
Έχει συνέχεια. Δε θα την πω. Kανείς δεν παίρνει τα δωρεάν
Στον κακόν αγέρα ή που χάνεσαι ή που επακολουθεί γαλήνη


Aυτά στη γλώσσα τη δική μου. Kι άλλοι άλλα σ’ άλλες. Aλλ’
H αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται.
»



(Οδ. Ελύτης, Tα Eλεγεία της Oξώπετρας)




Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι απλές χαρές του καλοκαιριού





Βλογημένος ο άνθρωπος που μπορεί, τώρα το καλοκαίρι, να ξεμακρύνει για λίγο από την ταραχή της πολιτείας. Αν του αρέσει η θά­λασσα, ας πάει σε κανένα νησί, που δεν είναι ακόμα χαλασμένοι οι νησιώτες, ή σε κανένα ψαραδοχώρι. Να μην κουβαλήσει όμως μαζί του την πολιτεία, όπως κάνουνε πολλοί, που από τη μια θέλουνε να αφήσουνε την ταραχή πίσω τους, κι από την άλλη κουβαλάνε μαζί τους όλα τα περίπλοκα και κουραστικά καθέκαστα της πολιτείας. Πάρε μαζί σου όσο λιγώτερα πράγματα μπορείς.

Γιατί, το πιο μεγάλο κέρδος που θα 'χεις πηγαίνοντας σ' ένα τέτοιο μέρος, θα 'ναι η φχαρίστηση που νιώ­θει ο άνθρωπος σαν του λείψουνε πολλά πράγματα, που τα έχει στην πολιτεία τόσο εύκο­λα, και που εκεί πέρα θα του φαίνεται σαν κά­ποια μεγάλη απόλαυση και χαρά το πιο πα­ραμικρό πράγμα. Δυστυχισμένοι οι άνθρωποι που δεν τους λείπει τίποτα, και δεν έχουνε την ελπίδα να λαχταρήσουνε κάποιο πράγμα, είτε φαγητό είναι, είτε ξεκούρασμα, είτε ομιλία, είτε ζεστασιά, είτε δροσιά. Και καλότυχοι αληθινά όσοι δεν τα έχουνε όλα εύκολα, και για τούτο γίνουνται για δαύτους ολοένα νέα και δροσερά όλα τα πράγματα.

Λοιπόν, μην πάρεις πολλά πράγματα μαζί σου, για να μην πάρεις και την ατονία και την ανοστιά, που δίνει στον άνθρωπο η εύκολη απόλαυση. Τότε θα κα­ταλάβεις πόσο πολύτιμα είναι και τα πιο τιποτένια πράγματα. Η μοναξιά θα δώσει αξία στην απλή πα­ρέα, η πείνα στο μαύρο ψωμί, η κούραση στο σκληρό στρωσίδι. Η πύρα του ήλιου κ' η αρμύρα της θάλασσας θα ψήσει το πετσί σου, θα στύψει το κορμί σου και την πληγιασμένη ψυχή σου και θα νοιώσεις πως ζεις αληθινά, όπως ζούνε τα άλλα τα πλάσματα που απομείνανε στον φυσικό τρόπο της ζωής τους. Θα καταλά­βεις στο κορμί σου και στην ψυχή σου αληθινή υγεία, και κάποια ζωντάνια που την είχες ξεχάσει΄ κι αυτό που έλεγες υγεία στην πολιτεία, θα σου φανεί τότε σαν αρρώστεια. Θα ξεκουραστείς από την απλοποίηση της ζωής σου, αν βέβαια δεν είσαι ολότελα χαλασμένος, ώστε νά 'χεις την ιδέα πως η ευτυχία είναι το νά 'σαι μπερδεμένος μέσα σε χίλια δυο σκοινιά, και νά 'χεις στο μυαλό σου άλλες τόσες έγνοιες. Σαν αρχίσεις να ξεχωρίζεις σιγά-σιγά τον εαυτό σου, που είτανε πρω­τύτερα πολύ μακρυά, σαν ίσκιος, και να κάνεις συντρο­φιά μαζί του, χωρίς να στεναχωριέσαι. Δεν θέλω να πω πως θα πιάσεις να μιλάς με τη θάλασσα, με τα δέντρα, με τα πουλιά, με τις πέτρες, και να τα λες αδέλφια σου, όπως έκανε ο άγιος Φραντζέσκος, αλλά θα σου φαίνεται πως δεν πέφτεις από την κουτή σου την αξιοπρέπεια σαν ξαπλώσεις στο χώμα και κοιτά­ζεις ώρες τα μαμούνια, είτε, σαν κάθεσαι στην θαλασσόπετρα και σεριανίζεις τα ψαράκια, τα καβούρια και τ' άλλα τα ζωντανά τ' αρμυρού νερού, δίχως να κου­ράζεσαι και να βαρυέσαι.


...
Φώτιος Κόντογλου


(Πηγή: "Ευλογημένο Καταφύγιο", εκδ. «Ακρίτας»)
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Μυστικά και ψέματα για το πακέτο






των Γ. Σαββάκη- Χρ. Κίτσιου 


Δύο μύθοι και ένα κατά συνθήκην ψεύδος συνοδεύουν το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με αναλυτές οίκων αξιολόγησης και επενδυτικών τραπεζών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, παρά τους πανηγυρισμούς, το ελληνικό χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο, μετά την εφαρμογή της λύσης και επομένως υπάρχει κίνδυνος νέας αναδιάρθρωσης τα επόμενα χρόνια.

Η Morgan Stanley, η Unicredit, η Citigroup, η Barclays Capital και η S&P έθεσαν στο μικροσκόπιο το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ε.Ε. καθώς και το πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών και όλοι τους - άλλοι διακριτικά και άλλοι φωναχτά- συμφωνούν ότι δεν λύνει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Μία νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε χθες ο κ. David Beers, global head of sovereign ratings της Standard & Poor’s, θεωρώντας ότι το νέο σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. με τη συμμετοχή των ιδιωτών δίνει στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμη ανάσα.

Πιο ενδελεχής και σκληρή είναι η ανάλυση της Morgan Stanley. Σε έκθεσή του, με ημερομηνία 25 Ιουλίου, ο ξένος οίκος αξιολογεί το σύνολο του νέου πακέτου βοήθειας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι απλώς θα σταθεροποιήσει και δεν θα βελτιώσει αισθητά τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα.


Ειδικότερα, οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ το 2013 βελτιώνεται με την πρόταση στο 143% από 155%, αλλά απέχει πολύ από το 90%, που θα δημιουργούσε συνθήκες βιωσιμότητας στο ελληνικό χρέος.

Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι, παρά τη βελτίωση της ρευστότητας, η πορεία του χρέους δεν κρίνεται βιώσιμη μετά το 2013 και υπάρχει κίνδυνος για νέα αναδιάρθρωσή του με "κούρεμα" απαιτήσεων.

Αντίστοιχη είναι και η άποψη της Citigroup, η οποία σε έκθεσή της με τίτλο "Το περιτύλιγμα είναι καλύτερο από το περιεχόμενο" σημειώνει ότι η ανακούφιση στο ελληνικό χρέος θα είναι μικρή, η δε επίπτωση στους ιδιώτες θα είναι σημαντική σε σε επίπεδο χρηματορροών.

Οι οίκοι διατυπώνουν αμφιβολίες και για το αν η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο είσπραξης τουλάχιστον 28 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις ως το 2014, ώστε να μην προκύψει τρύπα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπου οι αναλυτές καταρρίπτουν έναν μύθο, δημιουργούν έναν δεύτερο. Τόσο η Morgan Stanley όσο και η Citigroup συνιστούν στους πελάτες τους που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία λήγουν έως το τέλος του 2012, να μη συμμετάσχουν στο εθελοντικό πακέτο διάσωσης.

Η M.S., δε, προτιμά τις δύο εκδόσεις Μαρτίου και Μαΐου του 2012 με επιτόκια 4,3% και 5,25% αντίστοιχα και προτείνει επίσης άνοιγμα θέσεων αγοράς στη βάση Bond - CDS για αντιστάθμιση κινδύνου.

Πρόκειται για τον μύθο της τζάμπα βόλτας (free ride), καθώς, αν δεν υπάρξει η απαραίτητη εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών (PSI) στο πρόγραμμα διάσωσης, η λύση για την Ελλάδα είναι στον αέρα και επομένως ούτε τα κοντινής λήξης ομόλογα θα είναι εξασφαλισμένα.

Μυστική η διαδικασία εθελοντικής συμμετοχής;
Για να επιτύχει η πρωτοβουλία της συμμετοχής των ιδιωτών είναι πιθανόν, σύμφωνα με την Barclays Capital, να ακολουθηθεί το προηγούμενο της Ουρουγουάης.

Στην περίπτωση της λατινοαμερικανικής οικονομίας, το ΔΝΤ και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την Ουρουγουάη μόνο αν είναι επιτυχής η εθελοντική ιδιωτική συμμετοχή.

Τέθηκε ένα ελάχιστο όριο συμμετοχής 90% και δηλώθηκε ότι, αν  αυτή δεν έφτανε το 80%, το υπουργείο των ΗΠΑ και το ΔΝΤ δεν θα έδιναν δάνεια και η χώρα θα χρεοκοπούσε. Αν το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών διαμορφωνόταν στο 80% - 90%, η Ουρουγουάη είχε το δικαίωμα να καλύψει τη διαφορά κατά βούληση.

Η χώρα κράτησε μυστικά τα επίπεδα συμμετοχής για να συντηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού στις αγορές, το οποίο και πέτυχε καθώς τελικά συμμετείχε το 93% των λήξεων, με αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί σημαντική επιμήκυνση στη μέση διάρκεια του χρέους.

Οι οίκοι αξιολόγησης κήρυξαν επιλεκτική χρεοκοπία, αλλά δεν συνέβη στάση πληρωμών (η S&P κράτησε την Ουρουγουάη σε selective default από τις 16 Μαΐου 2003 έως τις 2 Ιουνίου 2003 και η Fitch σε S.D. από τις 16 Μαΐου 2003 έως τις 17 Ιουνίου 2003).

Αντίστοιχη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, με συνεχή υπενθύμιση ότι, αν δεν επιτευχθεί η αναγκαία συμμετοχή του 90%, τότε θα εξεταστούν πιο επώδυνες λύσεις συμμετοχής των ιδιωτών.

Ήδη χθες υπήρξαν διαρροές ότι ο EFSF θα αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες του 65% της ονομαστικής τιμής τους, γεγονός που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων αποσκοπεί στο να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές τους.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το κόστος του PSI στις τράπεζες 
Κι όλα αυτά ενώ διατυπώνονται αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το κόστος συμμετοχής των τραπεζών, των ασφαλιστικών και των ταμείων.

Η Barclays Capital υποστηρίζει ότι το μέσο κόστος της λογιστικής επίπτωσης για τις τράπεζες θα κινηθεί στο 10%, εκτίμηση που δικαιώνει τη γερμανική γκρίνια για μικρή συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Με την BarCap συμφωνούν και η Morgan Stanley και η Unicredit, οι οποίες συνιστούν στις τράπεζες, σε ασφαλιστικές και στα ταμεία να επιλέξουν την τέταρτη option του προγράμματος εθελοντικής συμμετοχής: την ανταλλαγή, δηλαδή, υφιστάμενων ομολόγων με νέα 15ετή και "κούρεμα" απαίτησης κατά 20%.
Στον αντίποδα, η Citigroup εκτιμά ότι το κόστος για τους ιδιώτες είναι μεγάλο. Προεξοφλώντας τις ταμειακές ροές των κουπονιών με το Libor, συν το spread του ελληνικού CDS και την ονομαστική αξία μόνο με το Libor, η Citigroup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δύο πρώτες επιλογές της μετακύλισης σε 30ετή ομόλογα δίνουν τιμή 51, ενώ οι επιλογές της ανταλλαγής δίνουν τιμές 59 και 58 αντίστοιχα.
Ανταλλαγή με 15ετείς τίτλους προκρίνουν η M.S. και η Unicredit 
Οι αναλυτές της Morgan Stanley και της Unicredit προκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων επιλογών μετακύλισης - ανταλλαγής του ελληνικού χρέους που προσφέρονται στους ιδιώτες αυτήν της ανταλλαγής με 15ετείς τίτλους στο 80% της ονομαστικής αξίας και μερική εγγύηση από τον EFSF.

Η παραπάνω δυνατότητα προσφέρει, κατά τη Morgan Stanley, την καλύτερη σχέση κινδύνου - ανταμοιβής, τόσο στο κακό σενάριο μείωσης του αρχικού κεφαλαίου όσο και στο καλό, ενώ η Unicredit τη συνιστά για όσους είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας.

Αντίθετα, για τους αισιόδοξους εκ των ιδιωτών επενδυτών που θα δηλώσουν εθελοντική συμμετοχή, η Unicredit συνιστά την τρίτη επιλογή, την ανταλλαγή δηλαδή στο 80% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων της ανταλλαγής με τίτλους 30ετίας και πλήρους εγγύησης.

Τέλος, μη συμφέρουσες για τους ιδιώτες κρίνει και τις τέσσερις δυνατότητες συμμετοχής η S&P στη χθεσινή ανακοίνωσή της, με την οποία υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος στη βαθμίδα "CC".


http://www.euro2day.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Μετά τη διάσωση, περισσότερα χρέη




Του Hugo Dixon*

Ακούγοντας κανείς τους πολιτικούς θα νόμιζε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, για νέο πακέτο διάσωσης της χώρας, με τη συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η αλήθεια είναι όμως ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί κατά 32 δισεκατομμύρια εάν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters Breakingviews. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε περίπου 14% του ΑΕΠ, γεγονός που συνεπάγεται ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 179% του ΑΕΠ.
Το περίεργο αυτό αποτέλεσμα προκύπτει λόγω της αλληλεπίδρασης που θα έχουν μεταξύ τους τα διάφορα στοιχεία του πολύπλοκου σχεδίου που συμφωνήθηκε. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί κεφάλαια για να ενισχύσει την αξιοπιστία των νέων ομολόγων που θα πουλήσει στον ιδιωτικό τομέα για τη μετακύλιση του χρέους της. Θα πρέπει επίσης να ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζές της. Το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για τις δύο αυτές δράσεις φτάνει τα 55 δισεκατομμύρια και είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος που θα προκύψει, συνεπεία του κουρέματος που συμφωνήθηκε για τα ομόλογα που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας και από την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σε τιμές μικρότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Η ανάλυση του Reuters Breakingviews έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, περί μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 24% του ΑΕΠ. Οι δικοί του υπολογισμοί δεν έλαβαν υπόψη την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τον δανεισμό για την έκδοση νέων ομολόγων. Στο ποσοστό που ανέφερε περιλαμβάνεται επίσης το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού για τα κεφάλαια που λαμβάνει η Ελλάδα από τους εταίρους της (12% του ΑΕΠ). Μολονότι η μείωση του επιτοκίου πράγματι θα συμβάλει καθοριστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους, το όφελος θα μοιραστεί σε διάστημα δέκα ετών και δεν θα είναι άμεσο.
Ολα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο της προηγούμενης Πέμπτης θα ήταν πολύ όμορφα, αν δεν υπήρχε η εκκρεμότητα των εγγυήσεων. Σύμφωνα με το σχήμα που προκρίθηκε για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις σε όσους ιδιώτες συμφωνήσουν στη μετακύλιση του χρέους που κατέχουν. Ειδικότερα, προκειμένου να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα των 30 ετών για τη μετακύλιση του χρέους της, η Ελλάδα θα πρέπει να αγοράσει ομόλογα μηδενικού επιτοκίου με αξιολόγηση ΑΑΑ και διάρκεια 30 ετών. Τα ομόλογα μηδενικού επιτοκίου δεν είναι τόσο ακριβά όσο τα ομόλογα που προσφέρουν επιτόκιο. Ωστόσο, και πάλι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 42 δισεκατομμύρια προκειμένου να αγοράσει εγγυητικά ομόλογα του τύπου που προαναφέρθηκε και τα οποία θα διασφαλίζουν στους ιδιώτες ότι ακόμη και αν η χώρα χρεοκοπήσει, θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, έστω και με μηδενικό επιτόκιο. Από αυτά τα 42 δισεκατομμύρια, τα 35 πρέπει να βρεθούν πριν από το 2014 και η Ελλάδα θα τα δανειστεί από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Εξ αυτού του λόγου, όμως, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί και δεν θα μειωθεί. Τα υπόλοιπα 7 δισεκατομμύρια θα πρέπει να βρεθούν έως τα μέσα του 2014, γιατί τότε λήγουν τα υπόλοιπα ομόλογα, τα οποία θα ανταλλαγούν.
Επιπλέον, επειδή θα μετακυλιστεί το χρέος της Ελλάδας, οι τράπεζες της χώρας, οι οποίες κατέχουν μεγάλο όγκο ομολόγων του Δημοσίου θα πρέπει να ενισχυθούν με νέα κεφάλαια. Σύμφωνα με το κείμενο που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, θα απαιτηθούν γι' αυτό τον σκοπό 20 δισεκατομμύρια, τα οποία επίσης η Ελλάδα θα δανειστεί από τον EFSF.
Υπάρχουν βέβαια και δύο πτυχές του σχεδίου που πραγματικά οδηγούν σε μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Η μία είναι η μετακύλιση μέσω της ανταλλαγής ομολόγων, όπως αναφέρθηκε και πριν. Εκτιμάται ότι οι μισοί ιδιώτες δανειστές θα διαλέξουν εκείνη από τις διαθέσιμες επιλογές που περιλαμβάνει κούρεμα της τάξης του 20%, ενώ οι άλλοι μισοί θα επιλέξουν εκείνες που δεν περιλαμβάνουν κούρεμα. Εάν 135 δισεκατομμύρια χρέους αναδιαρθρωθούν με αυτόν τον τρόπο, τότε το όφελος που θα προκύψει για τα ελληνικά δημόσια ταμεία θα φτάσει τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ομως, το όφελος δεν θα είναι άμεσο, όπως δεν θα είναι άμεση και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αγορά εγγυητικών ομολόγων. Αν υποθέσουμε ότι οι ρυθμοί θα είναι οι ίδιοι και για το όφελος και για την επιβάρυνση, τότε οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 11,5 δισεκατομμύρια μέχρι το μέσο του 2014.
Το άλλο κομμάτι του Προγράμματος που οδηγεί σε μείωση του χρέους είναι η επαναγορά ομολόγων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπολόγισαν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επαναγοράσει ομόλογα στο 61,4% της ονομαστικής τους αξίας. Εξ ου και θα της δανείσουν 20 δισεκατομμύρια από τον EFSF γι' αυτό τον σκοπό. Μολονότι όμως θα δανειστεί, το χρέος της θα μειωθεί κατά 12,6 δισεκατομμύρια, αφού με 20 δισεκατομμύρια, θα αγοράσει ομόλογα αξίας 32,6 δισεκατομμυρίων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάναμε, από τον συνυπολογισμό κόστους και οφέλους, προκύπτει το αποτέλεσμα ότι το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο ανώτατο σημείο του 179% του ΑΕΠ.

*Ο Hugo Dixon είναι αρχισυντάκτης στο Reuters Breakingviews.

http://news.kathimerini.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Γεννάτε, γιατί χανόμαστε...







Του Αγγελου Σταγκου


Η δημογραφική εξέλιξη της χώρας, όπως αποτυπώθηκε από τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής, είναι όντως ανησυχητική. Ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 145.000 από το 2001, επβεβαιώνοντας την τάση γήρανσης που είχε επανειλημμένα επισημανθεί στο παρελθόν. Τάση που καταφανώς ενισχύθηκε την τελευταία δεκαετία, αν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Υπάρχει μία μικρή αμφιβολία, καθώς μέσα στην απερίγραπτη συνωμοσιολογία που επικρατεί στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε ευρέως η άποψη ότι τα ερωτήματα που συνόδευαν την απογραφή αφορούσαν... προσωπικά δεδομένα και ήταν αρκετοί εκείνοι που δεν άνοιγαν την πόρτα στους απογραφείς γι’ αυτόν τον λόγο. Στους οποίους πρέπει να προσθέσουμε και τους ηλικιωμένους που δεν άνοιγαν λόγω φόβου.
Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες και, αν ακόμη ευσταθούν, δεν αναιρούν το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει και συρρικνώνεται, πιθανότατα ταχύτερα από άλλες χώρες στην Ευρώπη όπου επικρατούν ανάλογες τάσεις. Στη Ρωσία το φαινόμενο της υπογεννητικότητας συναντάται σε ακραία μορφή, το ίδιο συμβαίνει στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και γενικά στην Ευρώπη. Το πρόβλημα λοιπόν είναι πανευρωπαϊκό -όχι της Δύσης, γιατί οι ΗΠΑ δεν το έχουν-, μόνο που στην Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερο και τα αίτια δεν οφείλονται αποκλειστικά στα νέα ήθη και τον σύγχρονο τρόπο ζωής ή στην αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στον χώρο της εργασίας και της επαγγελματικής καριέρας. Στη χώρα μας δυστυχώς σημαντικό ανασταλτικό ρόλο στη γεννητικότητα παίζει και η λεγόμενη «ελληνική πραγματικότητα».
Η «ελληνική πραγματικότητα» που στη συγκεκριμένη περίπτωση προέρχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους, το οποίο, μεταξύ άλλων που άπτονται της άναρχης και υποβαθμισμένης καθημερινότητας ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, απέτυχε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο νηπιακής φροντίδας, έχει επιτρέψει να υποκατασταθεί η παιδεία από την παραπαιδεία, έθρεψε ένα καθεστώς βιοποριστικού παρασιτισμού και άφησε να κυριαρχήσει η αβεβαιότητα για το μέλλον στις τάξεις των νέων. Αν προστεθεί και ο ασφυκτικός υπερπροστατευτισμός, που καθορίζει τη συμπεριφορά των Νεοελλήνων απέναντι στα παιδιά, εξηγείται ο φόβος απέναντι στη δημιουργία οικογένειας.
«Γεννάτε, γιατί χανόμαστε» θα πρέπει λοιπόν να είναι το σύνθημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και δεν βελτιωθεί θεαματικά το περιβάλλον στη χώρα, δεν πρόκειται να πιάσει.

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Εξαπατώντας τους Έλληνες...





Χρήστου Δημήτρης


Κλείσαμε μια σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση” δήλωσε ικανοποιημένος μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου. Αλήθεια, μπορεί να μας πει τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε και με ποιους, διότι όλοι ξέρουν πως ό,τι διαπραγμάτευση έγινε ήταν την προηγουμένη μέρα στο Βερολίνο μεταξύ Μέρκελ - Σαρκοζί. Δηλαδή τι έδωσε και τι πήρε στο δύσκολο αυτό πολιτικό τραπέζι της συνόδου. Ποιο ήταν το σχέδιο; Ασφαλώς τα πράγματα ήταν κατά τι αξιοπρεπέστερα στους τύπους, αφού τον άφησαν να κάτσει στο ίδιο τραπέζι, από εκείνη τη θλιβερή μέρα όπου Μέρκελ και Σαρκοζί κατέληξαν στο κείμενο του Μνημονίου και φώναξαν τον Γιώργο να το δώσουν το κείμενο της συμφωνίας, στα όρθια, στην πόρτα (!), λέγοντάς του να το ανακοινώσει στους Έλληνες, επιτρέποντάς του να πει ότι νίκησε, ότι έσωσε την Ελλάδα!
ΚΑΙ ΣΑΝ να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται ο άλλος αδερφός του πρωθυπουργού, ο κ. Νίκος, να απειλήσει συνολικά το πολιτικό σύστημα λέγοντας πως όλοι οι βουλευτές πληρώνονται με χρήματα που βρίσκει ο αδερφός του, ο πρωθυπουργός! Αλλά ας έρθουμε στα σοβαρά. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο ή κυρίως γιατί είναι πολύ μεγάλο, όσο γιατί η χώρα δεν έχει (ούτε μπορεί να αποκτήσει σύντομα) τις παραγωγικές δυνατότητες να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Η χώρα έχασε από το 1990 είκοσι χρόνια, παραμένοντας καθηλωμένη από το φαύλο πελατειακό σύστημα του δικομματισμού που απολάμβανε τα αγαθά και τους πειρασμούς της εξουσίας μεταφέροντας τα προβλήματα και τα χρέη στις επόμενες γενεές.
ΟΤΑΝ η καλπάζουσα παγκοσμιοποίηση έδειχνε πού πάει το πράγμα, οι μεγάλες, σοβαρές χώρες είχαν τοποθετηθεί στην παγκόσμια σκακιέρα, αφού άλλωστε όλα έγιναν σχεδιασμένα και ελεγχόμενα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Οι μεταβολές ήταν ιλιγγιώδεις οικονομικά, ασύλληπτες κοινωνικά και πολιτικά. Και μόνο η μετατροπή της Κίνας από τη σοσιαλιστική οικονομία σε νεοφιλελεύθερη, αγρίας μορφής μάλιστα, αρκεί για να στηρίξει του λόγου το αληθές.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ δεν είναι βιώσιμο και η Ελλάδα με αυτούς που την κυβερνούν και αυτούς που την ελέγχουν, είναι αδύνατον να επιβιώσει ως ανεξάρτητη χώρα και ισότιμος εταίρος στην Ε.Ε. “Η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει 'επιλεκτικά' πιθανότατα τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια θα υπάρξει μία παύση, προτού χρεωκοπήσει 'σωστά'. Το κεντρικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι σε βάθος χρόνου το ευρώ δεν λειτουργεί. Δεν λειτούργησε ποτέ. Οι οικονομολόγοι πέρασαν όλη τη δεκαετία του 1990 λέγοντας ακριβώς αυτό. Ωστόσο είχαν αγνοηθεί” γράφει στους "Financial Times" o Paul Donovan.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τους Γερμανούς, η λύση στην ευρωκρίση βρίσκεται στην πειθαρχία. Πολύ ωραία, αλλά γιατί οι αυστηροί σήμερα Γερμανοί έκαναν τον Γερμανό στην παρατεταμένη παραβίαση από δεκάδες χώρες των όρων του Μάαστριχτ για έλλειμμα και χρέος; Τότε δεν ξέραμε, αλλά, σήμερα που γνωρίζουμε, βρισκόμαστε κατεστραμμένοι και υπόδουλοι, με πολιτική ηγεσία να ψεύδεται ασυστόλως για να παρατείνει τον χρόνο της στην εξουσία.
ΣΕ ΚΑΘΕ νομισματική ένωση, εάν η νομισματική πολιτική δεν είναι κατάλληλη για ένα μέρος της, τότε οι δημοσιονομικές μεταφορές αντισταθμίζουν το ασθενέστερο μέρος. Αυτό δεν κάναμε εμείς με την Θράκη την Ήπειρο και κάποιες ακριτικές περιοχές που έμεναν πίσω; Αυτό κάναμε, αλλά οι Γερμανοί τα θέλουν όλα δικά τους. Βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο και το πρόθυμο κόμμα του και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Θέλετε την έκτη δόση; Πρέπει να ψηφίσετε αυτό. Θέλετε την έβδομη δόση; Πρέπει να ψηφίσετε εκείνο. Έχουν στήσει τέτοιου μεγέθους τοιχία στον μονόδρομο, ώστε κανείς από τους επόμενους που θα κληθούν να κυβερνήσουν να μην μπορεί να παρεκκλίνει!
Η ΜΟΝΗ λύση που έχει κανείς είναι να αρνηθεί να μπει στον συγκεκριμένο δρόμο - παγίδα ή να φροντίσει να βγει το ταχύτερο δυνατόν. Αυτό όμως εξαρτάται από την ικανότητα και το αισθητήριο των πολιτών να επιλέξουν δυνάμεις ικανές να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και τη βιωσιμότητα της ίδιας της πατρίδας τους. Διαφορετικά η χρεωκοπία είναι μπροστά μας και δεν είναι πολύ μακριά.

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Όλα για πούλημα




Του Β. Δεληπέτρου
Υπάρχει ένα κόλπο που, ό,τι και να λέμε, όσα και να τους σούρνουμε, το πολιτικό προσωπικό τού συστήματος το γνωρίζει καλά. Είναι μάστορες στο να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.Την προηγούμενη δεκαετία, όλοι τους, «πουλούσαν» τη μεγάλη ιδέα της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Και είδαμε ποιοι θησαύρισαν και ποιοι πληρώνουν ακόμη.
ΤΩΡΑ, σιγά σιγά, ο ένας μετά τον άλλον, αρχίζουν να πλασάρουν τη νέα πατέντα, το «καινούργιο ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ». Βέβαια, κανείς μας δεν έχει πληροφορηθεί -παρά τις διακηρύξεις για διαφάνεια- τι ακριβώς θα είναι αυτό, ποιους θα προστατεύει και από ποιον και ποιοι θα το πληρώνουν και πόσο. Ολοι μας όμως, καθώς ο παθός είναι μαθός και πάθαμε αρκετά με τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα, βλέπουμε το νέο λογαριασμό να μας έρχεται.
ΑΛΛΩΣΤΕ ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Ιδρυμα Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, στις ΗΠΑ, έδωσε μια σαφέστατη πρόγευση. Οπως ανέφερε, οι λεπτομέρειες του Σχεδίου εξετάστηκαν τόσο με τη Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές στην ενέργεια, τον τουρισμό και τα ακίνητα».
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ενδιαφέρουσες πτυχές! Ή αλλιώς, να πώς η κρίση γίνεται ευκαιρία, όπως λέει συχνά-πυκνά και ο πρωθυπουργός. Βέβαια, συνήθως ξεχνά να πει ότι οι πολλοί απλώς πληρώνουν και με βαρύ τίμημα την κρίση, ενώ την ευκαιρία την αρπάζουν οι λίγοι, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες που οι πολιτικοί μας δεν μπαίνουν στον κόπο να τις αναφέρουν.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ όμως είναι ότι σχεδόν την ίδια ώρα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, για το ίδιο ακριβώς θέμα μιλούσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ. Παραπλήσιες και οι δικές του διατυπώσεις για «επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης, ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ», αλλά με λίγο διαφορετική κατάληξη. Κατ’ αυτόν, οι «ενδιαφέρουσες πτυχές» στην Ελλάδα θα είναι ο τουρισμός, οι υποδομές και οι τηλεπικοινωνίες.
ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ σαν κάποιοι να τα έχουν ήδη μοιράσει; Ενέργεια και ακίνητα από κει, πέραν του Ατλαντικού, κατά ΗΠΑ μεριά, υποδομές και τηλεπικοινωνίες από δω, κατά Γερμανία μεριά, και στη μέση ο τουρισμός, να κάνουν παιχνίδι και οι μεν και οι δε. Μόνο εμείς δεν κάνουμε κανένα παιχνίδι, απλά μένουμε στη γωνία και παρακολουθούμε τους μεγάλους να παίζουν στην πλάτη μας.
ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ τις συνθήκες, ο ισχυρισμός του κ. Βενιζέλου, ενώπιον του διεθνούς ακροατηρίου του, ότι «θα ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του ελληνικού έθνους μέσα σε ατμόσφαιρα πολιτικής ομοφωνίας και κοινωνικής συνοχής», φαντάζει το λιγότερο αστείος.
ΚΑΙ δαρμένοι και ευχαριστημένοι δεν γίνεται!
 Ελευθεροτυπία via http://www.inprecor.gr/

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Άλλο fimotro και άλλο το φίμωτρο


Άλλο fimotro και άλλο το φίμωτρο  
Του Αντώνη Θ. Σκυλλάκου 

Η ποινική δίωξη του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγιάννη μετά από μήνυση ενός άλλου δημοσιογράφου, του διευθυντή ειδήσεων του MegaΧρήστου Παναγιωτόπουλου, είναι είδηση με πολλές ουρές. 

Η ανεμώλια αιτιολογία «απειλή κατά της ζωής» δύσκολα πείθει όποιον μπορεί να δει λίγο πέρα από τη μύτη του. Αντιθέτως εύκολα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πανίσχυρος στο μιντιακό σύστημα διευθυντής του Mega κινείται εκδικητικά γιατί ο Παπαγιάννης αμφισβήτησε το μοντέλο ειδήσεωνπου μας πλασάρει. Δεν είναι όμως ο μόνος. 

Το μοντέλο ειδήσεων του Mega πρωτίστως έχουν αμφισβητήσει οι ίδιοι οι τηλεθεατές. Για τον λόγο αυτό και η πρωτοκαθεδρία απωλέσθη από ένα κανάλι που πνέει τα λοίσθια, το Alter που μια εκπέμπει και μια δεν εκπέμπει. 

Επιπροσθέτως, το έχουν αμφισβητήσει οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι. Και δεν μιλώ μόνον για τον Στάθη ο οποίος χαρακτήρισε συντελεστές του δελτίου «ντόπερμαν της ενημέρωσης», ενώ όταν έγραψε για «χρυσοπληρωμένα καργιόλια» έκανε την πλειοψηφία της δημοσιογραφικής πιάτσας να υποπτευτεί ότι προς τη Μεσογείων έδειχνε. 

Αν ο Παναγιωτόπουλος, μετά την διερεύνηση της «απειλής κατά της ζωής» επιμείνει  στην παλιότερη αγωγή του κατά του fimotro και του Παπαγιάννη, θα πιστοποιήσει ότι ο στόχος του ήταν άλλος. Όχι το fimotro, αλλά το φίμωτρο σε όσους αμφισβητούν ότι το Mega κάνει ενημέρωση όταν γίνεται το μακρύ χέρι του (κάθε) Παπακωνσταντίνου τρομοκρατώντας με τις οικονομικές του αναλύσεις τους πολίτες,  όταν λοιδορεί και ευτελίζει όσους έχουν αντίθετη άποψη- ακόμα και πολιτικούς, όταν  παίζει απροκάλυπτα στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ τοποθετώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με τον Πρωθυπουργό. 

Και σε αυτή την περίπτωση, δύσκολα θα βάλει σε όλους φίμωτρο...



http://www.newpost.gr
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Ο Ανδρέας, η Δήμητρα και η χρεοκοπία


Ο Ανδρέας, η Δήμητρα και η χρεοκοπία
Πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στην ταραχώδη περίοδο του 1989 και στα σκάνδαλα της εποχής Κοσκωτά, κάνει το μεγάλης κυκλοφορίας γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Το περιοδικό με τον τίτλο «Ο Παπανδρέου και η αεροσυνοδός» περιγράφει τη σχέση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με την εντυπωσιακή τότε Δήμητρα Λιάνη,  και σκιαγραφεί τον πρωθυπουργό της αλλαγής σαν ένα διονυσιακό ηγέτη, επιρρεπή στην ελευθεριότητα, τη διαφθορά, αλλά και στον κυνισμό της εξουσίας χωρίς αρχές.
Το Paris Match θεωρεί ότι η διακυβέρνηση Παπανδρέου, που στηρίχθηκε στον λαϊκισμό, έφερε στην εξουσία διψασμένα για πλουτισμό μεσοστρώματα της επαρχίας που είχαν μείνει στο περιθώριο μετά την ήττα της Αριστεράς στον εμφύλιο πόλεμο και είχαν συμπιεστεί από την μετεμφυλιακή ελληνική Δεξιά. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η χρεοκοπία της Ελλάδας δρομολογήθηκε την περίοδο αυτή.




http://www.iefimerida.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

IMF: Good bye Greece... Good bye Europe;




ZEZA ZHKOY


Λόγω των ανησυχιών για τις συνέπειες από τη μακροπρόθεσμη έκθεσή του στα κεφάλαια στήριξης των καταχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι πιθανό να συνεισφέρει λιγότερα κεφάλαια στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα από ό,τι στις «διασώσεις» Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Αυτό αποκάλυψε μη κατονομασθείσα πηγή του ΔΝΤ, όπως επικαλείται το καλωδιακό πανίσχυρο δίκτυο Dow Jones Newswires.
Η συμμετοχή «σίγουρα δεν θα ανέρχεται στο ένα τρίτο», υποστηρίζει η πηγή. Το ΔΝΤ συνεισφέρει στο πρώτο πακέτο για την Ελλάδα κατά 27% (ή 30 δισ. ευρώ), αλλά η συμμετοχή του στις επόμενες «διασώσεις» θα ανερχόταν στο ένα τρίτο. Αυτό που ανησυχεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Dow Jones, είναι ότι η συμμετοχή του στα τρία πακέτα είναι ήδη πολλαπλάσια του μετοχικού τους μεριδίου -συγκεκριμένα, στο 27πλάσιο για την Ελλάδα, στο 25πλάσιο για την Πορτογαλία και στο 18πλάσιο για την Ιρλανδία.
Αξίζει να σημειωθεί πως προχτές Τρίτη, μετά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφέρει πως ίσως χρειαστεί ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να έχει τη δυνατότητα να βοηθά χώρες με οικονομικά προβλήματα. Αυτές είναι επιτυχίες... Πάντως, δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη. Η ερωτική «ξεφτίλα» του Ντομινίκ Στρος-Καν και η εξαναγκαστική παραίτησή του επιβάρυνε το κλίμα των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα σε ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Κυρίως για την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία όλο και περισσότερο δείχνει να τα έχει χαμένα. Αλλά, επίσης, και για την Ευρωζώνη όπου και εκεί επικρατεί απερίγραπτη σύγχυση. Την κατάσταση αυτή μόνο δύο άνθρωποι προσπαθούσαν ουσιαστικά να ελέγξουν. Ο Στρος-Καν και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο ένας υπέκυψε στα ερωτικά πάθη του. Ο άλλος φεύγει τον Νοέμβριο και προτίμησε να ξεφορτωθεί το μείζον πρόβλημα της σύγκρουσης με τους οίκους αξιολόγησης για την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας και την υπεράσπιση των κρατικών ομολόγων, παραδίδοντας την κρίση στη Μέρκελ.
Εν τω μεταξύ, σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας προχώρησε χθες η Standard & Poor’s. Συγκεκριμένα, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε η S&P. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι αρνητικές. Παράλληλα, επαναδιατύπωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση «C». Ο οίκος επισημαίνει ότι ύστερα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, την περασμένη Πέμπτη, για την Ελλάδα, η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεπάγεται «επιλεκτική χρεοκοπία». Βεβαίως, η αναδιοργάνωση του ΔΝΤ είναι αναγκαία, ούτως ώστε να μπορέσει να εκφράσει καλύτερα το οικονομικό βάρος των αναδυόμενων οικονομιών. Ολοι οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αναγνωρίσει ότι, με την υφιστάμενη σύνθεσή του, ο οργανισμός δεν αντανακλά την παγκόσμια κατανομή της οικονομικής δύναμης. Στην πραγματικότητα η κατανομή των ψήφων και των εδρών στον διεθνή αυτόν οργανισμό αντικατοπτρίζει έναν συσχετισμό πλούτου και δύναμης που στα σημερινά παγκόσμια δεδομένα έχει απομακρυνθεί πλήρως από την πραγματικότητα. Oι χώρες του Νότου και οι αναδυόμενες οικονομίες ζητούν από τις πλούσιες χώρες να περιορίσουν λίγο τα προνόμιά τους. Δεν μπορεί η Κίνα, που ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε η δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη, να ελέγχει το 3,65% των συνολικών ψήφων στο Διοικητικό Συμβούλιο και η Ιαπωνία να ελέγχει το 6,01%.
Οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα άσκησης βέτο, κάτι που δεν ενθαρρύνει το ΔΝΤ να κάνει υποδείξεις οικονομικής πολιτικής στην αμερικανική κυβέρνηση. Κάτω από τις παρούσες ανισορροπίες κρύβονται διαρθρωτικά προβλήματα του παγκόσμιου συστήματος συναλλαγματικών αποθεμάτων. Ο Κέινς είχε επισημάνει αυτά τα προβλήματα περίπου προ μιας 70ετίας. Οι ιδέες για το πώς θα έπρεπε να αναδιαμορφωθεί το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα -με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος συναλλαγματικών αποθεμάτων που θα βασίζεται σε ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα- μπορούν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη οικονομία με λίγη προσπάθεια. Μέχρι, όμως, να θεραπευτούν αυτές οι διαρθρωτικές ανισορροπίες, ο κόσμος θα ακροβατεί σε αυτές τις ανισορροπίες που απειλούν τη χρηματοοικονομική και οικονομική ευρωστία όλων.





http://www.kathimerini.gr/
Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

«Σκηνοβάτες»: Πολύ κοστούμι για το τίποτα



thumb
Της Ιωάννας Μπλάτσου
Λαοφιλείς και διακεκριμένοι ηθοποιοί, ένας έμπειρος σκηνοθέτης, ένα φιλόδοξο σκηνικό εγχείρημα. Τι έγινε, όμως, και ο κόσμος δεν ακολούθησε την Επιδαύρια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου «Σκηνοβάτες»; Και γιατί αρκετοί θεατές αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της δυομισάωρης παράστασης;
Η εύκολη -και προφανής- απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι η οικονομική κρίση, καθώς μια επίσκεψη στην Επίδαυρο κοστίζει για 2 άτομα το φθηνότερο περί τα €90 (βενζίνη, διόδια, 2 εισιτήρια των €25, χωρίς έξοδα για φαγητό και διαμονή). Οπότε, κάποιος γίνεται πλέον πολύ κριτικός ως προς το καλλιτεχνικό προϊόν που του προτείνεται. Κοντολογίς, η κρίση ήρθε να εξορθολογικοποιήσει τη μαξιμαλιστική καλλιτεχνική προσφορά –συχνά στερούμενης ουσιαστικής πρότασης- αλλά και τη μέχρι πρότινος ευκολόπιστη ανταπόκριση του κοινού.
Ο Απόλλωνας που έγινε Α-κώλονας
Το περίφημο «ένστικτο του κοινού», που συχνά εκθειάζουν στις συνεντεύξεις τους οι καλλιτέχνες, εν προκειμένω -και συνεπικουρούμενης της οικονομικής στενότητας- αποδείχθηκε αλάνθαστο. Το κοινό, που δεν έχει ταυτίσει τον Σταμάτη Φασουλή με την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή γραμματεία αλλά με την Ελεύθερη Σκηνή και την αναβίωση της επιθεώρησης, υποψιάστηκε προφανώς το θεωρητικώς ελλιποβαρές της υπόθεσης και το συνακόλουθο αδέξιο σκηνικό αποτέλεσμα. Γιατί όπως και να το κάνουμε, καμία παράσταση δεν έχει διασωθεί από τα έξοχα –ομολογουμένως- κοστούμια της (Ντένη Βαχλιώτη) ή τις αριστοτεχνικές, χειροποίητες περούκες της (Μαρίνα Καμπριγιάννη) ή ακόμα και αυτούς τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς της (Λευτέρης Παυλόπουλος). Μια παράσταση αρχίζει και τελειώνει από τη σύλληψη και την πραγμάτωσή της σε σκηνική πράξη από το σκηνοθέτη της. Κι εδώ ο σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής τα μπέρδεψε λίγο ή μάλλον ήθελε να ευχαριστήσει τους πάντες. Και το κοινό της Δημουλά και αυτό του Τσιμιτσέλλη (δες παρακάτω, στο «Πριν & Μετά»). Κι εκεί που είχε μια έξοχη ιδέα που διέτρεχε όλο το φάσμα της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας, έπεσε στην παγίδα ή την ανασφάλεια της ευρείας, «λαϊκής» απήχησης, και τελικά συνέθεσε ένα λαϊκίστικο θέαμα ανάλογης αισθητικής με εκείνης των μιούζικαλ του Δαλιανίδη, μια κακώς εννοούμενη «καινοτομική» πρόταση ανα-παράγοντας τις ευκολίες και την ευτέλεια της κακής επιθεώρησης. Κάπως έτσι, ο θεός Απόλλωνας ονομάζεται Α-κώλονας και παρουσιάζεται με στρινγκ, το μιμόδραμα εκτελείται –κυριολεκτικά- σε ρυθμό ζεϊμπέκικου, ενώ στο τέλος πετάμε κι έναν Χατζιδάκι για το ποιοτικό και συγκινησιακό ξεκάρφωμα. Ο Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει και τη μετάφραση (!) αλλά και τη δραματουργία, έχει συνθέσει μία άρρυθμη, πλατειάζουσα αλλά κυρίως άστοχη και αστόχαστη παράσταση που δανείζεται αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα, τα αναμειγνύει με υπερκειμενικές (βλ. καλλιαρντές) αναφορές στην επικαιρότητα για να δημιουργήσει μια «διακειμενική» παράσταση με προσχηματικές ατάκες της τρέχουσας υποκουλτούρας χωρίς να ενεργοποιεί τις αρετές του κειμένου αλλά τις χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να δικαιολογηθούν οι επιθεωρησιακού τύπου προσμείξεις του. Κερασάκι στο τέλος, η παρωδία των διάφορων «σχολών» και προσώπων που έχουν περάσει από την Επίδαυρο: του θεάτρου Τέχνης, του «παλιού» Εθνικού, του Βασίλιεφ, του Λάνχοφ, του Σουζούκι, του Στάιν, του Κακλέα, της Μουτούση, του Τσιάνου, της Μπρούσκου…
Οι ερμηνείες
Κι ενώ η παράσταση τοποθετείται χρονικά στο τέλος του 2ου μ.Χ. αιώνα, όταν καταρρέει η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, και τρεις θίασοι (ένας από την Αθήνα, ένας από τη Σικελία κι ένας από τη Φρυγία) έρχονται στην Επίδαυρο για να διαγωνιστούν σε δραματικούς αγώνες, στον 21ο μ.Χ. αιώνα, μέσα από τον συγκεχυμένο νεοελληνικό καμβά της σκηνοθετικής σύλληψης, οι «διαγωνιζόμενοι» ηθοποιοί που ξεχώρισαν είναι η πληθωρική Ελένη Κοκκίδου, η «διονυσιασμένη» Σοφία Φιλιππίδου, το φυσικό ταλέντο του Λαέρτη Μαλκότση, η έκπληξη-Ευαγγελία Μουμούρη, η ανερχόμενη Αγορίτσα Οικονόμου (θυμηθείτε το όνομά της, θα κάνει σπουδαία πράγματα αν της δοθούν ευκαιρίες), η δροσερή Ηρώ Μπέζου. Ο Νίκος Κουρής φέρει το κύρος της σκληρής δουλειάς του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά σε αυτή την παράσταση είναι σαν το ψάρι έξω από τα νερά του. Πετυχημένο το ντουέτο-καθρέφτης Μάκη Παπαδημητρίου και Σωκράτη Πατσίκα. Ηταν καιρός αυτοί οι δύο εκρηκτικοί και ανορθόδοξοι ηθοποιοί να μοιραστούν την ίδια σκηνή.
Πριν και μετά την παράσταση
Την προσέλευση του κοινού στο αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου την καταλαβαίνεις από τον αριθμό των αυτοκινήτων και των πούλμαν στο πάρκιν έξω από το αρχαίο μνημείο. Και την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στην πρεμιέρα των «Σκηνοβατών», τα αυτοκίνητα κάλυπταν το 1/3 του μεγαλύτερου από τα τρία πάρκιν. Τα δε πούλμαν ελάχιστα, πέντε συνολικά. Ακόμα, όμως, κι αυτή η εμπειρική εκτίμηση για τον περιορισμένο αριθμό θεατών δεν σε προετοίμαζε σε καμία περίπτωση για το σοκ της διαπίστωσης των 2.500 εισιτηρίων και των απογοητευτικά άδειων κερκίδων στην Επιδαύρια πρεμιέρα του πάλαι ποτέ κραταιού Εθνικού Θεάτρου –αρνητικό ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία της κρατικής μας σκηνής. Όμως, και το Σάββατο η κίνηση του κοινού ήταν περιορισμένη καθώς κόπηκαν περί τα 4.000 εισιτήρια (συνολικά 6.500 εισιτήρια το διήμερο). Ενδεικτική της ταυτότητας της παράστασης του Σταμάτη Φασουλή ήταν επίσης και η παρουσία των επισήμων καλεσμένων της κρατικής μας σκηνής: από την Κική Δημουλά και τον Θανάση Νιάρχο (συνεργάτη του Στ. Φασουλή στο «Τρίτο Στεφάνι») ως τον Γιάννη Τσιμιτσέλη μετά της συζύγου του, κι από τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Διονύση Φωτόπουλο και τον Λευτέρη Βογιατζή ως τον Κωνσταντίνο Ρήγο, τον Μιχάλη Ρέππα και τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο. Αισθητή η απουσία των πολιτικών στην πρεμιέρα του Εθνικού Θεάτρου, όπως και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργου Λούκου.
INFO: Οι «Σκηνοβάτες» περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά: 24/7 Βόλος, 26/7 Λάρισα, 29-30/7 Καβάλα. Για περισσότερες πληροφορίες: www.n-t.gr.

Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Το υπουργείο κρύβει το λογαριασμό - Φωτογραφική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την αγορά ενέργειας, ευνοεί τα συμφέροντα του ομίλου Μυτιληναίου και φεσώνει τους λογαριασμούς

Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΙΧΕ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ


Ετοιμη από καιρό ήταν η φωτογραφική ρύθμιση που φυτεύτηκε στο νομοσχέδιο για την αγορά ενέργειας -ευνοεί τα συμφέροντα του ομίλου Μυτιληναίου και φεσώνει τους λογαριασμούς των καταναλωτών- ενώ η τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Τ. Μπιρμπίλη αρνούνταν κάθετα να την υιοθετήσει.
Μεταξύ άλλων, αναρωτιέται κανείς πόσο έχει συνέχεια η κυβερνητική πολιτικήΜεταξύ άλλων, αναρωτιέται κανείς πόσο έχει συνέχεια η κυβερνητική πολιτικήΜάλιστα η κ. Μπιρμπίλη, φεύγοντας από το υπουργείο, φρόντισε να αφήσει και καυτή παρακαταθήκη κατά της ρύθμισης-σκάνδαλο, που όμως ανέλαβε να προωθήσει ο διάδοχός της Γ. Παπακωνσταντίνου, με express -ομολογουμένως- διαδικασίες και εν κρυπτώ.
Και επειδή τα γραπτά μένουν, αν κάποιος ανατρέξει στις σελίδες 22 και 23 του απολογισμού του έργου του ΥΠΕΚΑ (Οκτώβριος 2010 - Ιούνιος 2011) θα διαβάσει ότι «οδηγεί σε μεγάλη επιβάρυνση» αν εφαρμοστεί η υπάρχουσα εγγυημένη τιμή για τις μονάδες μέχρι 35 MW και για τις μονάδες μεγαλύτερης ισχύος.
Αλλο η τιμολόγηση
Η αναφορά αυτή βρίσκεται στο κεφάλαιο «Προσαρμογή Νομοθεσίας για Μονάδες ΣΗΘΥΑ» (Συμπαραγωγής Μεγάλης Απόδοσης) και η τέως υπουργός διαχωρίζει την υποχρέωση εναρμόνισης με το κοινοτικό δίκαιο από την τιμολόγηση που είναι άλλη υπόθεση, ενώ γράφει και για μια μονάδα μεγαλύτερης ισχύος από τα 35 MW που δεν έχει ακόμα λάβει άδεια λειτουργίας. Ποια είναι αυτή; Η Αλουμίνιον φυσικά.
Ενα μήνα μετά την έγγραφη θέση της περί σημαντικής επιβάρυνσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έφερε αβασάνιστα στη Βουλή μία ρύθμιση που κάθετα αρνούνταν η προκάτοχός του. Με αυτήν, τακτοποιούνται απροκάλυπτα ιδιωτικά συμφέροντα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τριών φορέων (επιστημονικοί και επαγγελματικοί από το χώρο της ενέργειας), το κόστος των 4,3 δισ. ευρώ που προκύπτει θα μετακυλιθεί στους λογαριασμούς ρεύματος για μια 25ετία και ειδικότερα στο τέλος ΑΠΕ.
Χθες η «Ε» έγραψε αναλυτικά για το κόλπο που κρύβεται πίσω από τη «φωτογραφία Μυτιληναίου» στο νομοσχέδιο, το οποίο σήμερα συζητείται και ψηφίζεται από τη Βουλή.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το αρμόδιο για το νομοσχέδιο υπουργείο ΠΕΚΑ και ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έκαναν την παραμικρή επίσημη δήλωση-αντίκρουση του δημοσιεύματος ούτε ανέπτυξαν επίσημα κάποιο αντεπιχείρημα.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Παπακωνσταντίνου, διαπιστώσαμε ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν ετέθη σε δημόσια διαβούλευση και το χειρότερο δεν έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αρα παραμένει άγνωστη για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν η συνολική επιβάρυνση, από το γεγονός ότι το πανωπροίκι στην Αλουμίνιον θα χρεώνεται στο Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο υπουργός του Μνημονίου κρύβει το λογαριασμό!
Πάντως σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι εκτιμήσεις των φορέων για καπέλο 4,3 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς, το επιτελείο του υπουργείου ετοίμασε κάποια σενάρια πιο «soft».
Ενα εξ αυτών για μονάδα ισχύος 130 MW (η Αλουμίνιον είναι ισχύος 334 MW) καταλήγει σε ετήσια επιβάρυνση 57 εκατ. ευρώ ή 1,5 δισ. ευρώ σε 25 χρόνια.
Ωστόσο ο υπουργός επιφυλάχθηκε ως προς την υιοθέτηση του περιεχομένου αυτού του εσωτερικού σημειώματος, όταν του επισημάναμε σειρά ανακριβειών. Οπως ότι: όλα τα έγγραφα της Ε.Ε., της ΡΑΕ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρονται στην ένταξη των μονάδων ΣΗΘΥΑ στην ημερήσια αγορά με προτεραιότητα μετά τις μονάδες ΑΠΕ. Κανένα έγγραφο δεν αναφέρεται σε υποχρέωση καταβολής ειδικού τιμήματος.
Από το υπουργείο όμως άλλα λένε. Γιατί;
Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών
Πάντως, χθες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) δημοσιοποίησε την αντίθεσή του με τη φωτογραφική παράγραφο του άρθρου 197, ζήτησε την απόσυρσή της και επανέλαβε ό,τι έγραψε πρώτα στον κ. Παπακωνσταντίνου. Πως η συνολική ετήσια επίπτωση στο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ θα είναι της τάξης των 175 εκατ. ευρώ, με την τιμολόγηση με 130 ευρώ/Mwh (η εγγυημένη τιμή) της παραγόμενης ενέργειας μιας μονάδας ισχύος 350 MW.
Είναι προφανές πως εκτός από πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και κοινοβουλευτικό σκάνδαλο που παράγεται από τη ρύθμιση αυτή, απειλείται και η βιωσιμότητα των επενδύσεων ΑΠΕ -που επιδοτήθηκαν για καθαρή ενέργεια- και ευνοείται με προκλητικό τρόπο η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Ηδη στον κλάδο έχει ξεσπάσει σάλος, αλλά και εμφύλιος. Χθες, ένας άλλος φορέας, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ), στρέφεται κατά του ΣΕΦ, συντάσσεται με τη ρύθμιση του υπουργείου και φθάνει να συγκρίνει τις μεγάλες μονάδες ΣΗΘΥΑ με αιολικά και φωτοβολταϊκά.
Ουδεμία αναφορά γίνεται στην ανακοίνωσή του σε επιβαρύνσεις του τέλους ΑΠΕ από τη ρύθμιση. *
Στον απολογισμό του έργου του υπουργείου της, που έκανε η προκάτοχος του σημερινού υπουργού Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέρεται ευθέως σε «μεγάλη επιβάρυνση» που οδηγεί η απόφαση, την οποία ο διάδοχός της προωθεί σήμερα στη ΒουλήΣτον απολογισμό του έργου του υπουργείου της, που έκανε η προκάτοχος του σημερινού υπουργού Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέρεται ευθέως σε «μεγάλη επιβάρυνση» που οδηγεί η απόφαση, την οποία ο διάδοχός της προωθεί σήμερα στη Βουλή


Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

24 ώρες πριν το χτύπημα στη Νορβηγία, οι Αμερικάνικες υπηρεσίες κυκλοφόρησαν βίντεο που έδειχνε ξανθούς Αμερικανούς…


ως τρομοκράτες ! Το πιο εξωφρενικό ήταν ότι τους κατέδιδαν άτομα ασιατικής καταγωγής και γενικότερα μη λευκοί! 
Το βίντεο εξόργισε μάλιστα τους Αμερικανούς καθώς θεωρήθηκε ρατσιστικό και άθλια προπαγανδιστικό. Ακολουθεί όλο το ρεπορτάζ της http://www.dailymail.co.uk/  παρακάτω.


Who does Homeland Security thinks poses the greatest risk?  Video portrays white middle-class as the most likely terrorists

A video released by the Department of Homeland Security urging people to report anything suspicious has caused outrage by characterising white middle class Americans as the most likely terrorists.

The promotional video is part of Homeland Security's $10million 'See Something, Say Something' programme as they believe it will help curb random acts of terrorism by individuals.
But the controversial video has angered some Americans due to the fact all the actors who play the would-be terrorists in the video are white, and the people who report them are either black, Asian or Arab.
Scroll down for video
Fears: A black man in the parking lot of a federal building notices two white men acting suspiciously in a van and calls police
Fears: A black man in the parking lot of a federal building notices two white men acting suspiciously in a van and calls police
Help: An Asian woman shouts for security when she notices someone acting suspiciously in a mall
Help: An Asian woman shouts for security when she notices someone acting suspiciously in a mall
What would happen - it is asked - if it was the other way about?
The ten-minute clip shows a number of scenarios in which different behaviours which could be characterised as terrorism are played out.
These include - wearing a hooded top, driving vans, opposing surveillance footage, using a video camera, talking to police officers and recording something on your smartphone, among others.
The voice over urges viewers not to consider a person's race when making a decision on whether or not they are a terrorist.
Weary: One of the white, middle-class Americans who are deemed as acting suspiciously in the video
american
Write caption here
Concerns: A hospital worker calls security after he sees a white man in a restricted area
Concerns: A hospital worker calls security after he sees a white man in a restricted area
Higher power: Viewers are told to simply alert security and the matter will be dealt with from there on
Higher power: Viewers are told to simply alert security and the matter will be dealt with from there on
According to infowars.com, who believe that the DHS chose white actors deliberately as a way to instil fear into American society, the department's own internal documents list predominantly white conservative groups as the most likely terrorists, such as 'Ron Paul supporters, gun owners, gold bullion enthusiasts, and a myriad of other comparatively banal political interests that are largely the domain of white middle class Americans'.
The site quotes Ohio University's John Mueller, who collected figures to show that Americans are more likely to be killed by lightening strikes, accident-causing deer or severe allergic reaction to peanuts.
DHS has confirmed the video is theirs but adamantly deny there are any racial or politically correct overtones to it.



Διαβάστε περισσότερα ... Bookmark and Share

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs