«Διχάζει» το Βερολίνο το ελληνικό χρέος
Με την Αθήνα να μην έχει βγάλει από την ατζέντα της, την πιθανότητα να «τεστάρει» τις αγορές για δανεισμό πριν από τις ευρωεκλογές, στο Βερολίνο έχει ανάψει για τα καλά η «κουβέντα» αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: Στην γερμανική πρωτεύουσα μοιάζει να υπάρχει διχογνωμία για τα κέρδη και τις ζημιές που θα προκύψουν.
Του Βαγγέλη Δουράκη
Αν και επισήμως η Ελλάδα διαμηνύει πως θα βγει για δανεικά στις αγορές το β’ εξάμηνο της χρονιάς, το σχέδιο που προέβλεπε να γίνει μια δοκιμαστική κίνηση και πριν τις ευρωεκλογές δεν έχει εγκαταλειφθεί: Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έξοδος στις αγορές προ των ευρωεκλογών είναι προτιμότερη χρονικά περίοδος και καταλληλότερη, καθώς μετά την εκλογική μάχη δεν αποκλείεται να υπάρξει πολιτική αστάθεια –λόγω των ασφυκτικών πιέσεων της αντιπολίτευσης- και να χειροτερέψουν οι συνθήκες δανεισμού.
Το πείραμα της Πορτογαλίας που εξέδωσε 10ετές ομόλογο 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,112% και με σχετική καλή διασπορά (17% της έκδοσης κάλυψαν Πορτογαλικές τράπεζες, 26% θεσμικοί από την Βρετανία, 15% από τις Σκανδιναβικές χώρες, 8% από τις ΗΠΑ, 6% από την Γερμανία, 5% από την Ισπανία, 3% από την Ιταλία), ήταν ενθαρρυντικό.
Στην Ελλάδα και με δεδομένη την αισθητή βελτίωση στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 7,35% (από 40% που είχε φθάσει κάποια στιγμή στο αποκορύφωμα της κρίσης), μια έκδοση 5ετούς διάρκειας είτε ως κοινοπρακτική έκδοση, είτε ως private placement δείχνει εφικτή.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα το «υποστήριζε» σημαντικά και μια πιθανή αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Κρίσιμες ημερομηνίες σε αυτό το πλαίσιο είναι η 21 Μαρτίου οπότε θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Standard and Poor’s, η 4η Απριλίου όταν και θα πράξει το ίδιο η Moody’s, αλλά και οι 23 Μαΐου που σειρά παίρνει η Fitch.
Με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, η Standard and Poor’s θα προαναγγέλλει αναβάθμιση αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι διατηρήσιμο αλλά δεν θα αναβαθμίσει την οικονομία, αν και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί 100%.
Πιθανότατα θα υπάρξει αναβάθμιση του outlook της Ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s.
Στις 4 Απριλίου η Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία θα εστιαστεί κυρίως στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ως συνήθως και με βάση την έκθεση της Deutsche bank δεν αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για να χαρακτηριστεί βιώσιμο το χρέος. Για την Fitch δεν υπάρχουν ενδείξεις.
Αυτή την στιγμή, το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Βερολίνο.
Έκθεση της Deutsche bank αναφέρει ότι επιμήκυνση για 50 χρόνια στην αποπληρωμή και μείωση των επιτοκίων θα μειώσει το χρέος μόλις 26 δισ. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται νέο δάνειο το οποίο θα μειώσει ισόποσα το όφελος από το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Με βάση όλες τις ενδείξεις το καθαρό όφελος της Ελλάδος από την επιμήκυνση θα είναι μόλις 10 δισ. και θα προέλθει αποκλειστικά από την δραστική μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων.
Με βάση όλες τις ενδείξεις το καθαρό όφελος της Ελλάδος από την επιμήκυνση θα είναι μόλις 10 δισ. και θα προέλθει αποκλειστικά από την δραστική μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων.
Στον αντίποδα, στα 9 δισ. ευρώ υπολογίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου τις απώλειες των κρατών που έχουν συνάψει διμερή δάνεια ύψους 52,9 δισ. ευρώ με την Ελλάδα, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες για το σχέδιο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.
«Η προβλεπόμενη περαιτέρω χαλάρωση των όρων δανεισμού για τα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ – με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου στο μηδέν (και ως εκ τούτου χρέωση των δανείων με ύψος επιτοκίου αντίστοιχο με αυτό του Euribor) – θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ευρωπαίους πιστωτές» αναφέρει το Ifo και διευκρινίζει ότι αυτό το ποσό υπολογίζεται ως η ισχύουσα αξία των μειωμένων εσόδων από τους τόκους και από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στη βάση ενός συντελεστή έκπτωσης 1,5%, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο μέσο τόκο ενός γερμανικού δεκαετούς ομολόγου το 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.