Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Θαπατέρο: Στις Κάννες η Merkel πίεζε Ισπανία και Ιταλία να στραφούν στο ΔΝΤ (must read)



Τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στη σύνοδο των Καννών το Νοέμβριο του 2011 για να συμφωνήσει σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ισπανία περιγράφει στο βιβλίο του ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου των Είκοσι μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G-20) και με τις εκλογές στην Ισπανία να απέχουν μερικές εβδομάδες, η Γερμανίδα καγκελάριος αιφνιδίασε τον Ισπανό πρωθυπουργό, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.

"Με χαιρέτισε εγκάρδια και σχεδόν αμέσως χωρίς καμία εισαγωγή υπέβαλε μια πρόταση για την οποία δεν είχαμε καμία ένδειξη", αναφέρει ο Zapatero.

Το βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού ο οποίο τιτλοφορείται "El Dilema" (το δίλλημα) θα δημοσιευτεί αύριο στην Ισπανία, αναφέρει τ ο Reuters το οποίο έχει στη διάθεση του κάποια αποσπάσματα.

"Η Merkel με ρώτησε αν θα ήμουν διατεθειμένος να ζητήσω μια προληπτική πιστωτική γραμμής ύψους 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, ενώ άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία", αναφέρει.

"Η απάντηση μου ήταν άμεση και σαφής ΄όχι΄".

Η Merkel δέχτηκε την απάντηση και οι ηγέτες άσκησαν στη συνέχεια πολύ μεγαλύτερη πίεση στην Ιταλία να δεχτεί ένα πακέτο διάσωσης, ελπίζοντας ότι έτσι θα σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα.

Ο Zapatero περιγράφει τον πανικό μεταξύ των ηγετών των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη και των υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ για το πώς θα αντιδρούσαν οι χρηματοοικονομικές αγορές όταν θα άνοιγαν τη Δευτέρα μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κάποιας λύσης στις Κάννες.

Ο Zapatero αναφέρει ότι είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ισπανία ήταν σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές και είχε υιοθετήσει τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με τους ηγέτες της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της. Η χώρα, πρόσθεσε, ήταν στο μέσο μιας προεκλογικής εκστρατείας.

"Το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάστηκε ο μεταφραστής φάνηκε να διαρκεί για πάντα. Στο τέλος μου είπε μιλώντας στα αγγλικά και κοιτώντας με στα μάτια: εντάξει καταλαβαίνω".

Η Merkel δεν επανέλαβε το αίτημα της και οι ηγέτες πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της συνόδου προειδοποιώντας τον Έλληνα πρωθυπουργού κατά του προτεινόμενου δημοψηφίσματος για το πακέτο διάσωσης καθώς και προσπαθώντας να πείσουν τον Ιταλό πρωθυπουργό Silvio Berlusconi να δεχτεί ένα δάνειο από το ΔΝΤ. 

Με το κλίμα να είναι φορτισμένο στο δείπνο στη σύνοδο των Καννών, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Zapatero, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακάλεσαν δυσαρέσκειες ριζωμένες στον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσία του σαστισμένου Αμερικανού προέδρου Barack Obama, 66 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου.

"Σε κάποια φάση της συζήτησης ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν να ανταλλάσουν μεταπολεμικές κατηγορίες ", αναφέρει.

Περιγράφοντας τη συγκεντρωμένη πίεση στην Ιταλία στις Κάννες για να συμφωνήσει σε ένα πακέτο διάσωσης και την επίμονη άρνηση των Ιταλών, αναφέρει ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giulio Tremonti δήλωσε στη σύνοδο: "Μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω".

Στο τέλος οι ηγέτες κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Berlusconi να δέχεται την εποπτεία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ρώμης.

Ο Zapatero σημειώνει ότι στους διαδρόμους του παλατιού των Καννών – ένα φρούριο υπό πολιορκία από τις αγορές, όπως αναφέρει – οι σύνεδροι ήδη ψιθύριζαν το όνομα του Mario Monti, του τεχνοκράτη που διαδέχθηκε στο τέλος τον Berlusconi καθώς ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός έχασε την εμπιστοσύνη στο ιταλικό κοινοβούλιο.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs