ΦΑΙΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Χιλιάδες είναι οι Ινδοί που έχουν εισέλθει παράνομα στα αμερικανικά εδάφη από το Μεξικό, την τελευταία διετία, κάτι το οποίο έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τις Αρχές, ενώ περισσότεροι από 1600 έχουν ήδη συλληφθεί στα σύνορα της πολιτείας του Τέξας με το Μεξικό, σύμφωνα με δημοσίευμα των LA Times. Η μετανάστευση αποτελεί πλέον κρίκο μιας μυστηριώδους και ταχύτατα διογκούμενης αλυσίδας διακίνησης ανθρώπων, ενώ οι Ινδοί καλύπτουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της παράνομης μεταναστευτικής πίτας προς τις ΗΠΑ, μετά τους Λατινοαμερικάνους.
Aυτή η ξαφνική και άνευ προφανούς αιτίας ομαδική τάση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, τόσο στις συνοριακές Αρχές, όσο και την Αστυνομία, αλλά και το Δικαστικό Σώμα. «Υπάρχει μια δραματική αύξηση στη διακίνηση ανθρώπων, κάτι που χρήζει ιδιαίτερης και εντατικής παρακολούθησης, με στόχο την αναχαίτισή της, αφού μπορεί και να αποτελέσει μέγιστη απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Αρχηγός των τελωνειακών Αρχών του Τέξας.
To 2009 η περιπολία συνόρων είχε πραγματοποιήσει 99 συλλήψεις Ινδών, σε όλο το μήκος των συνόρων Τέξας-Μεξικό. Το ταξίδι για τους περισσότερους από αυτούς ξεκινά από το Mumbai, συνεχίζει στο Dubai και από κει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Εκουαδόρ και η Βενεζουέλα. Επίσης, η Γουατεμάλα έχει γίνει το κέντρο διαμετακόμισης προς το Μεξικό. Επειδή το Μεξικό απαιτεί έκδοση βίζας για τους Ινδούς, εκείνοι αναγκάζονται να παρακάμψουν τη χώρα, να περάσουν από τα ζόρικα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού και από εκεί να πάρουν λεωφορεία ή ιδιωτικά αυτοκίνητα για τα σύνορα με την Αμερική. Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, ομάδες οργανωμένου εγκλήματος του Μεξικού σίγουρα αναμειγνύονται στην υπόθεση αυτή είτε οργανώνοντας τις επιχειρήσεις αυτές είτε απλά επιβάλλοντας κατά κεφαλήν «εισιτήριο» εισόδου στη χώρα τους.
Τέλος, η μεταναστευτική αυτή τάση έχει προσελκύσει την προσοχή και των αντιτρομοκρατικών Αρχών, αφού πρόκειται για ομάδες ανθρώπων που προέρχονται από χώρες με τεράστια κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και θρησκευτικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, το FBI και το Homeland Security υποστηρίζουν ότι δεν έχουν κανένα απολύτως στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τη μέθοδο της παράνομης ανθρώπινης διακίνησης, για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.
Πάντως, παρόλο που ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι αναζητούν άσυλο, οι Αρχές πιστεύουν ότι πολύ απλά ψάχνουν για μια καλύτερη τύχη και διατίθενται να πληρώσουν από 12.000 μέχρι 20.000 δολάρια για να μπουν στις ΗΠΑ. Το περίεργο είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ινδία δεν συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την αναζήτηση ασύλου σε άλλες χώρες, όπως και την τάση της μαζικής αυτής εξόδου από τη χώρα. Όπως ακριβώς και δε δικαιολογείται το μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα, αλλά για τους αντίθετους λόγους. Οι Ινδοί διατείνονται ότι αναζητούν άσυλο, αλλά στη χώρα τους δεν συντρέχει λόγος. Οι μετανάστες που έρχονται εδώ στην Ελλάδα, επίσης αναζητούν άσυλο, αλλά έρχονται σε μία χώρα που έχει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ειδικά στον τομέα της απασχόλησης. Η οικονομία της Ελλάδας μετά βίας μπορεί να στηρίξει αυτή τη στιγμή τους κατοίκους της. Ποιος λοιπόν παρακινεί και υποκινεί όλους εκείνους που έρχονται εδώ για μια –δήθεν- καλύτερη τύχη; Η Αμερική αναζητά τη ρίζα του «κακού». Η Ελλάδα τι κάνει;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.