Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

To μεγάλο φρένο στα καταναλωτικά δάνεια – Αρνητικός ο ρυθμός αύξησής τους σε ετήσια βάση

Στο «γύψο» έχουν μπει το τελευταίο διάστημα οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων, καθώς οι τράπεζες δίνουν «πράσινο φως» για εκταμιεύσεις με το σταγονόμετρο.
Στην κατηγορία που πριν από δύο με τρία χρόνια αποτελούσε την «ατμομηχανή» της αύξησης του χαρτοφυλακίου τους, τώρα οι τράπεζες  «κόβουν» πάνω από 8 στις 10 νέες αιτήσεις, θέτοντας ιδιαίτερα αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
Ο φόβος των αυξημένων επισφαλειών έχει οδηγήσει τις τράπεζες να βάζουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια στις χορηγήσεις νέων δανείων, γεγονός που αποτυπώνεται στη βουτιά του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων. Ειδικά στις περιπτώσεις καταναλωτικών δανείων άνω των 5.000 ευρώ –που πριν από την κρίση δίνονταν αφειδώς, απλώς με την αστυνομική ταυτότητα- οι τράπεζες περνούν πλέον «από κόσκινο» τους υποψήφιους πελάτες, καθώς θέλουν να είναι πλήρως εξασφαλισμένοι για την πιστοληπτική ικανότητά τους.
Σε αυτή την περίπτωση, το επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 11% και το 13%, καθώς –λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να δανειστούν από τη διατραπεζική αγορά- έχει «τσιμπήσει» σιωπηρά έως και μία μονάδα.
Αντίστοιχα, πάνω από τα 20.000 ευρώ απαιτούν την προσημείωση περιουσιακού στοιχείου, ώστε να καλύπτονται ακόμα και στην περίπτωση που το δάνειο «σκάσει», μειώνουν όμως το επιτόκιο κοντά στο 6% και κατά κανόνα είναι περισσότερο «ανοιχτές» για την εκταμίευση. Εντούτοις, στον αντίποδα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θέλουν να ρισκάρουν το σπίτι τους για να δανειστούν 20.000 ευρώ προκειμένου να καλύψουν καταναλωτικές ανάγκες.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2010 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων ήταν αρνητικός (-2,3%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι 16% το Δεκέμβριο του 2008 και 22,4% στα τέλη του 2007..
Και αυτό, ενώ την ίδια στιγμή οι επισφάλειες έχουν πάρει την ανιούσα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό τόσο στα επιτελεία των τραπεζών όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο τέλος Ιουνίου τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε κάποιες τράπεζες ξεπερνούν το 15% Σήμερα εκτιμάται ότι περισσότερα από 4 δις. ευρώ σε καταναλωτικά και κάρτες βρίσκονται «στο κόκκινο» ενώ το ποσό αυτό μπορεί να αγγίξει τα 4,5  δις. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, σε σύνολο 35,6 δις. ευρώ  να ξεπερνά τα 5 δις. ευρώ, σε σύνολο περίπου 40 δις. ευρώ.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, σε αυτή τη συγκυρία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδιαφέρονται περισσότερο να μειώσουν τα καθυστερούμενα δάνεια και να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από «τοξικές» οφειλές, παρά να «πατήσουν γκάζι» στις νέες χορηγήσεις, όπως έκαναν στο παρελθόν.
Γι’ αυτό ακριβώς βαθμολογούν πολύ πιο αυστηρά τους υποψήφιους πελάτες τους, τόσο με βάση τα στοιχεία που παίρνουν από τη «λευκή λίστα του Τειρεσία» όσο και με βάση τα δικά τους συστήματα, ανάλογα με την ηλικία, την επαγγελματική κατάσταση και το εισόδημα τους. Στόχος τους είναι να δανειοδοτήσουν εκείνους τους  λίγους καταναλωτές οι οποίοι έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι είναι καλοπληρωτές.
Ειδικά στην περίπτωση μεταφοράς οφειλών από άλλες τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ελέγχουν ακόμα και αν ο υποψήφιος πελάτης πλήρωνε τις δόσεις στην ώρα τους ή αν καθυστερούσε συστηματικά, χωρίς όμως να έχει μπει στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία. Έτσι, αρκετά συχνά «κόβουν» πελάτες που στο παρελθόν καθυστερούσαν από 2 έως και 20 ημέρες να πληρώσουν τις δόσεις τους σε προηγούμενες τράπεζες, ή εναλλακτικά ζητούν την ύπαρξη τριτεγγυητή ή την προσημείωση ακινήτου.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs