Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Εκκένωση της νομικής ζητά η πρυτανεία


Από την κατάληψη της Νομικής

Αθήνα
Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ζητούμε την εκκένωση του κτηρίου της Νομικής σήμερα κιόλας, δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και έκανε λόγο για κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο κ. Πελεγρίνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Άννα Νταλάρα, το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάνη Σγουρό σε σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, το οποίο χαρακτήρισε μεταναστευτικό.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρύτανης επανέλαβε ότι η μετάθεση ευθυνών από την πολιτεία στο Πανεπιστήμιο «απλά διευκολύνει τη μη λύση του προβλήματος».

Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

4 σχόλια:

  1. Αλληλεγγύη στους 300 μετανάστες απεργούς

    Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή(ΑΝΤΑΡΣΥΑ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους 300 μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα που θα ξεκινήσουν απεργία πείνας την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, διεκδικώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις.

    Η κίνηση αυτή των μεταναστών είναι το ύστατο όπλο που έχουν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και με στοιχειώδη δικαιώματα. Διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες στις χώρες τους, συναντούν τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που τους «υποδέχεται» με τα σχέδιά της για τον φράχτη στον Έβρο και τον νέο «αντιμεταναστευτικό» νόμο Παπουτσή. Ένα νόμο που όχι μόνο δεν προσφέρει άσυλο ή νομιμοποίηση σε όλους τους μετανάστες, αλλά αναγκάζει ακόμη και τους για πολλά χρόνια εργαζόμενους μετανάστες στη χώρα μας να… αναμένουν την «φιλεσυπλαχνία» του Υπουργού Προ.Πο. μήπως και τους παραχωρήσει παράταση της άδειας παραμονής για ένα μόλις χρόνο!

    Η συνεργασία της κυβέρνησης με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, που ξεκίνησε με την υπερψήφιση του Μνημονίου, συνεχίζεται τώρα και στο πεδίο της «κοινωνικής πολιτικής». Για να δικαιολογήσουν την κρίση ενός γερασμένου συστήματος και τις τραγικές συνέπειες μιας αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και να αποπροσανατολίσουν την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας θέλουν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε «αποδιοπομπαίους τράγους».

    Ο αγώνας αυτών των μεταναστών έρχεται να προστεθεί στον αγώνα που δίνουν Αφγανοί, Ιρανοί και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που διεκδικούν πολιτικό άσυλο. Έρχεται να προστεθεί στην πάλη του συνόλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την ανατροπή του Μνημονίου, την απομάκρυνση της Τρόικα και την απόκρουση της ρατσιστικής ακροδεξιάς δημαγωγίας. Οι 300 μετανάστες ζητούν το αυτονόητο δικαίωμά τους να μην θεωρούνται «λαθραίοι». Όπως οι ίδιοι λένε, ζητάνε «από τους Έλληνες συναδέλφους εργαζομένους, από κάθε άνθρωπο που τώρα υποφέρει κι αυτός από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, να σταθεί δίπλα τους». Η ενότητα της πάλης ντόπιων και μεταναστών εργατών, η αλληλεγγύη και η έμπρακτη υποστήριξη του αγώνα τους είναι ο δρόμος για τη νικηφόρα έκβαση αυτή της μάχης.

    - ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ! - ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

    - ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ- ΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ



    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα σταθεί στο πλευρό των απεργών πείνας με κάθε δυνατό τρόπο. Καλούμε όλα τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάθε δημοκρατικό πολίτη και όλο το λαό να περάσουν από τη Νομική Σχολή της Αθήνας για να εκδηλώσουν με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανεπιστήμιο της αλληλεγγύης και όχι του ρατσισμού

    του Παναγιώτη Σωτήρη



    Ένας από τους δρόμους της Πράγας ονομάζεται οδός 17 Νοέμβρη. Δεν παραπέμπει στη δική μας εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά στην εισβολή των ναζιστικών δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο της Πράγας στις 17/11/1939, τη σύλληψη 1200 φοιτητών και την εκτέλεση 9 από αυτούς ως «πρωτεργατών». Για τους εκπροσώπους του φασισμού και της κρατικής τρομοκρατίας το Πανεπιστήμιο ήταν πάντοτε ένας εχθρός.
    Γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι σε όλη την ιστορία του το Πανεπιστήμιο δεν έπαψε να «πολιτεύεται». Ποτέ τα Πανεπιστήμια δεν ήταν χώροι μόνο διδασκαλίας και έρευνας. Υπήρξαν πάντοτε χώροι πολιτικής διαμαρτυρίας, ριζοσπαστικής αναζήτησης, αμφισβήτησης της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων. Λειτούργησαν ως σημεία αναφοράς για τους οραματισμούς ολόκληρων κοινωνιών.
    Γι’ αυτό και είναι επικίνδυνη και εντελώς αντίθετη στην ιστορία του Πανεπιστημίου και των αγώνων του, η στάση που επέλεξαν η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής Αθηνών, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ απέναντι στην απεργία πείνας 300 μεταναστών στη Νομική Αθηνών. Αφήνω κατά μέρος τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, περί «τήρησης του νόμου», γιατί δεν θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από την εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που έχει κάνει αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, στέλνει τα ΜΑΤ ενάντια στους διαδηλωτές και σχεδιάζει «τείχος του αίσχους» στον Έβρο.
    Αυτό που προβληματίζει είναι πρώτα από όλα η υποτίμηση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι στερούνται στοιχειωδών δυνατοτήτων νομιμοποίησης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να λέει «δεν με νοιάζει», όταν στην Ελλάδα έχει σχεδόν καταργηθεί το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου και όταν η απουσία νομιμοποίησης των μεταναστών συντηρεί ένα καθεστώς υπερεκμετάλλευσης και εργοδοτικής ασυδοσίας.
    Επιπλέουν, τέτοιες φωνές αναπαράγουν μια βαθιά ρατσιστική τοποθέτηση που λέει ότι μαθήματα πανεπιστημιακά και παρουσία μεταναστών – σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται για μαθήματα – δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Αυτό παραπέμπει στο ρατσιστικό στερεότυπο ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν εστία μόλυνσης, το ίδιο στερεότυπο που χρησιμοποιούν και οι νεοναζιστικές ομάδες σε γειτονιές της Αθήνας για να απαιτήσουν τη βίαιη εκδίωξη των μεταναστών και των προσφύγων.
    Βαθιά αντιδραστική είναι και η αντίληψη ότι στο Πανεπιστήμιο δεν έχει θέση η αλληλεγγύη σε κινήματα που προέρχονται έξω από τα ακαδημαϊκά όρια. Σύμφωνα με αυτή τη λογική στην Κατοχή δεν θα έπρεπε το ΕΜΠ και οι άλλες Σχολές να είναι ορμητήρια του αντιφασιστικού αγώνα και της δράσης του ΕΑΜ νέων και της ΕΠΟΝ. Δεν θα έπρεπε να είναι οι Σχολές τα κέντρα του αντιδικτατορικού αγώνα, ούτε να γίνονταν η κατάληψη της Νομικής και του ΕΜΠ το 1973. Δεν θα έπρεπε στη Μεταπολίτευση οι πανεπιστημιακοί χώροι να στεγάζουν απεργούς και απολυμένους εργάτες. Δεν θα έπρεπε σήμερα να διοργανώνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις και συναυλίες.
    Η ιστορία του Πανεπιστημίου είναι ιστορία αγώνα, ανυπακοής, αξιοπρέπειας και τέτοια οφείλει να παραμείνει. Τα Πανεπιστήμια δεν πρέπει να γίνουν χώροι αποστειρωμένοι από κάθε συλλογική συζήτηση, αναζήτηση και διεκδίκηση.
    300 άνθρωποι διαλέγουν την πιο ακραία μορφή κινητοποίησης, την απεργία πείνας, για να διεκδικήσουν αυτονόητα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. «Μπαίνουμε μπροστά με τη ζωή μας για να σταματήσουμε τώρα την αδικία σε βάρος μας» γράφουν στην ανακοίνωσή τους. Το Πανεπιστήμιο μόνο προσφέροντάς τους την πλήρη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη του δικαιώνει το ρόλο και την αποστολή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ΚΚΕ εκτός μάχης για τους 300 μετανάστες.

    Σκληρή ανακοίνωση κατά όσων συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την οργάνωση της μεταφοράς εκατοντάδων λαθρομεταναστών από την Κρήτη, προκειμένου τελικά να καταλάβουν το κτίριο της Νομικής Αθηνών, εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Περισσός.


    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών - προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.

    Ταυτόχρονα προσφέρουν υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Συμβάλλουν στον παραπέρα εκφυλισμό των φοιτητικών συλλόγων εφόσον καλύπτουν τις επιλογές και τις ενέργειές τους με δήθεν συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις», όπως τονίζει η ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ στρέφεται και κατά της απόφασης της πρυτανείας να παύσει τη λειτουργία όλων των τμημάτων της Νομικής, καθώς «δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος και στοχοποιεί τα θύματα που είναι οι μετανάστες, ειδικά με το να εγκαλεί την κυβέρνηση μόνο για το θέμα περιφρούρησης του κτηρίου».
    Η ανακοίνωση καλεί τους φοιτητές με συλλογικές διαδικασίες να διεκδικήσουν την άμεση επίλυση του προβλήματος, να απορρίψουν την κατάσταση εκφυλισμού των συλλόγων τους, να προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο από την υπονόμευση και την κατάργηση του.

    Είναι επικίνδυνο..
    Το να κάθεται παρατηρητής το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς και να κάνει κριτικές απο εδώ και απο εκεί χωρίς να ρίχνεται στην μάχη για να διεκδικήσουν τα χαρτιά τους αυτοί οι άνθρωποι, είναι αυτό που "εκθέτει περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών"
    Η αριστερά, βλέπει μια κατάσταση, έναν αγώνα, και ρίχνεται στην μάχη ώστε ο αγώνας αυτός να νικήσει, ακόμα κι αμα δεν όργανώνεται όπως θέλει το κόμμα.
    Είναι δικαίωμα της κάθε συλλογικότητας που διεκδικεί, να διαλέγει και τον τρόπο της (απεργία πείνας κλπ).
    ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ τα επαναστατικά/κομμουνιστικά (κλπ κλπ) κόμματα παρεμβαίνουν...
    Αλλιώς περνάμε στην αντίληψη οτι πρώτα πρέπει κάποιος να μπεί στο κόμμα και μετά να ανοίξει μια μάχη.. Ε, αυτό δεν γίνεται ποτέ. Δεν έγινε τον δεκέμβρη, δεν έγινε με τις μεγάλες απεργίες, δεν έγινε στο κίνημα του αρ.16, δεν γίνεται με τους μετανάστες.
    Το ΚΚΕ θέλει να μείνει εκτός, να μείνει εκτός! Να κάνει πολιτικό πέσιμο σε "αυτούς που οδήγησαν τους μετανάστες απο την Κρήτη στη νομική" σημαίνει
    1) Οτι θεωρεί 300 μετανάστες που κάνουν απεργία πείνας άβουλα όντα που τους καθοδηγούν με κάποιο μαγικό τρόπο κάποιοι αριστεριστές.
    2) Οτι βλέπει προτιμότερο να κριτικάρει την αριστερά παρά να κριτικάρει την κυβέρνηση η οποία "ΦΤΑΕΙ" για την διαμονή τους στη νομική απο τη στιγμή που τους κρατάει παράνομους .

    Οι ίδιοι οι μετανάστες διαλέξαν εναν δρόμο. Μπαίνουμε για στήριξη, ή αφου΄δεν είναι όπως θέλει το κόμμα τους αφήνουμε στην μοίρα τους (στη μοίρα της ΕΛ.ΑΣ δηλαδή)?
    Μην ξεχνάμε οτι όλα τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ θα τρέξουν να καταγγείλουν την κινητοποίηση.. ας μην το κάνει η αριστερά πρώτη..
    Για να φτάνουν 300 άνθρωποι να δηλώνουν "η θα πάρουμε χαρτιά ή θα πεθάνουμε" θα έπρεπε να είχε χτυπήσει καμπανάκι για όλη την αριστερά, να οργανώσει τη στήριξη..


    Στήριξη στον αγώνα των 300 μεταναστών ΕΔΩ + ΤΩΡΑ!
    Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός της άκρας αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ κλπ) έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο. Μπλέκουν την παιδεία με τα τόσα προβλήματα που έχει κι με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Πλήρης διάλυση δηλαδή. Τα δε "αθώα" των ανακοινώσεων ότι δήθεν οι 300 έχουν αιτήματα κλπ δεν κρύβει τη πραγματικότητα ότι κάποιοι ανεγκέφαλοι (της αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ κλπ) σχεδίασαν την μεταφορά και την εγκατάσταση των μεταναστών στη Νομική (δεν ήταν δυνατόν να πράξουν κάτι τέτοιο μόνοι τους οι μετανάστες). Η κατάληψη της νομικής γίνεται με σχέδιο διαφήμισης των ακροαριστερών αυτών παρατάξεων και για ανακούφιση της ατομικής ψυχολογικής πίεσης που ενδεχομένως αισθάνονται αυτά τα άτομα που επιμένουν να δρουν παρορμητικά χωρίς να υπολογίζουν τίποτε. Δεν σκέφτηκαν πχ ότι η κίνηση αυτή ακουμπάει στα ανακλαστικά του μεγάλου συντηρητικού μέρους της κοινωνίας (και όχι μόνο) και μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και φουντώνει το μίσος και εγκυμονεί κινδύνους επέκτασης των συρράξεων και των αντιπαλοτήτων. Έρμαια μιας σεχταριστικής πολιτικής κάνουν ότι τους καπνίσει και δεν δίνουν πεντάρα για τα αποτελέσματα των πράξεών τους και επί πλέον βάζουν το άσυλο σε νέα δοκιμασία. Ανήκω στον χώρο της αριστεράς, κατανοώ και συμπονώ τα προβλήματα των μεταναστών αλλά κάπου πρέπει να μπει και μια διαχωριστική γραμμή. Έλεος με τον επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs