Όπως επισημαίνουν κοινοτικοί παράγοντες στις Βρυξέλλες, η βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν διευκολύνει τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων στα κρίσιμα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής.
Ήδη δύο χώρες, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, βρίσκονται υπό την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας, η Πορτογαλία βαδίζει ολοταχώς προς το μηχανισμό διάσωσης, ενώ από τη στάση των αγορών θα εξαρτηθεί και η τύχη των υπόλοιπων «αδύναμων κρίκων» της ευρωζώνης, δηλαδή της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Νέα διαμάχη Γιούνκερ-Μέρκελ
Τριβές προκαλεί το περιεχόμενο της συμφωνίας και συγκεκριμένα ο τρόπος λειτουργίας του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος προορίζεται να τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013. Η γαλλογερμανική πρόταση για εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στη διάσωση χωρών, προκαλεί εντονότατες τριβές και αντιδράσεις από τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, οι οποίες θεωρούν ότι η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα αυξήσει κατακόρυφα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.
Για το θέμα του ευρωομολόγου έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της γερμανικής κυβέρνησης. Επίσης, κόντρα έχει ξεσπάσει και για το θέμα της αύξησης των πόρων του ταμείου σταθερότητας.
Όλα αυτά απαιτούν άμεσες λύσεις, διαφορετικά οι πιέσεις των αγορών μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στην ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.