"Μαγική εικόνα" φαντάζουν στην χώρα μας τα φορολογικά έσοδα του Κράτους, αφού μόνο το 2009, οι εφορίες διέγραψαν για διαφόρους λόγους 732 εκατ. ευρώ, από τα "βεβαιωμένα" έσοδα που θα έπρεπε να εισπράξει το δημόσιο.
Και όλα αυτά, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ειδική διαδικασία διαγραφής χρεών από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ ανείσπρακτες οφειλές που έχων σωρευθεί (ιδίως μετά το 2004), με το επιχείρημα ότι …δεν προβλέπεται στην Ελλάδα κατάλληλη διαδικασία "εκκαθάρισης" μη εισπράξιμων απαιτήσεων.
Όπως αποδεικνύεται από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον κρατικό προϋπολογισμό, το 2009 οι εφορίες και τα τελωνεία είχαν βεβαιώσει συνολικά προς είσπραξη 90 δισ. ευρώ. Τα 731,9 εκατ. διαγράφτηκαν, είτε με "περαιώσεις" επί κυβερνήσεως ΝΔ, είτε μετά από πρόταση των αρμοδίων εφοριών, εφόσον διαπιστώνουν παντελή αδυναμία είσπραξης (μετά θάνατον λόγω πτώχευσης κλπ).
Τελικά όμως εισπράχτηκαν μόλις κάτι παραπάνω από τα μισά, περίπου 50,5 δισ. ευρώ. Και από αυτά πάντως, στα κρατικά ταμεία παρέμειναν "τα μισά των μισών": μετά και την επιστροφή φόρων σε δικαιούχους, το ταμειακό όφελος του δημοσίου περιορίστηκε σε μόλις 33,5 δισ. δηλαδή ποσοστό 56,78%.
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, από τους βεβαιωμένους άμεσους και έμμεσους φόρους το δημόσιο εισέπραξε τελικά το 63,87%, ενώ για τα υπόλοιπα κρατικά έσοδα, το ποσοστό είσπραξης δεν ξεπέρασε το 22% (δηλαδή μόλις 1 στα 5 ευρώ αυτών που βεβαιώθηκαν).
Πέραν από τις περαιώσεις, το Κράτος δεν μπόρεσε να εισπράξει τα έσοδα που υπολόγιζε από παράβολα, δικαιώματα στις εισπράξεις των άμισθων και έμμισθων υποθηκοφυλακείων κλπ, καθώς και στα κέρδη επιχειρήσεων και οργανισμών.
http://www.protothema.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.