Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Επανεκκίνηση των συζητήσεων για τα δημοσιονομικά μεγέθη


Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα, καθώς από αύριο αναμένεται να αρχίσουν στην Αθήνα οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα δημοσιονομικά μεγέθη και αν όλα κυλήσουν ομαλά θα καταφθάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών προς τα τέλη της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα εξετάσουν αυτές τις ημέρες το κατά πόσο η καλύτερη επίδοση του περυσινού προϋπολογισμού (προβλέπεται μικρό πλεόνασμα αντί στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ), καθώς και η διαφαινόμενη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας φέτος (εκτιμάται ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο μισό από ότι προβλεπόταν και θα κινηθεί κοντά στο 0,7%), έχουν θετικές επιπτώσεις στον φετινό προϋπολογισμό και στους επόμενους.
Επί της ουσίας, αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν τα βελτιωμένα μεγέθη θα μπορέσουν να «ρίξουν» τον πήχυ των μέτρων που ζητούν οι δανειστές και κατά πόσο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαφωνούν στις αρχικές τους προβλέψεις για το δημοσιονομικό κενό, με την Ευρωζώνη να το εκτιμά στο 0,5% του ΑΕΠ και το Ταμείο κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Πλέον, τα ποσά αυτά φαίνεται πως μειώνονται και απομένει να συμφωνήσουν οι δανειστές μεταξύ τους πόσο μειώνεται το κενό και σε ποιο επίπεδο διαμορφώνεται, καθώς η διαφορά που τους χωρίζει είναι ήδη μεγάλη (κοντά στα 900 εκατ. ευρώ).
Εφόσον καταλήξουν οι θεσμοί μεταξύ τους σε μία κοινή θέση (όχι μόνο για τα δημοσιονομικά, αλλά και για άλλα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό στο οποίο και πάλι η Ευρωζώνη εμφανίζεται πιο διαλλακτική από το Ταμείο), θα έρθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών. 
Οι συζητήσεις με τους υπουργούς θα ξεκινήσουν είτε στα τέλη της εβδομάδας, είτε στις αρχές της επόμενης. Δεν αποκλείεται να αναχωρήσουν από την πρωτεύουσα μετά από έναν σύντομο κύκλο διαβουλεύσεων και να επιστρέψουν μετά από λίγες ημέρες για να κλείσει ο έλεγχος.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs