Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Κυβερνητική αποστολή σε Ισραήλ και Κύπρο για στενότερη συνεργασία στην Μεσόγειο

Κυβερνητική «απόβαση» σε Ισραήλ και Κύπρο για στενότερη συνεργασία στην Μεσόγειο
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Είναι η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ μέσα σε δύο μήνες   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Δύο σημαντικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διήμερο, στην Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία, με την συμμετοχή της Ελλάδας σε ανώτατο επίπεδο.

Πρόκειται για τη διακυβερνητική Ελλάδας-Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στην Ιερουσαλήμ με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τη συμμετοχή 10 υπουργών από κάθε πλευρά.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη, η τριμερής στη Λευκωσία, μεταξύ του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του Αλέξη Τσίπρα και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ιρίτ μπεν Αμπά, δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ότι γίνεται η διμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Ισραήλ», καθώς πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ μέσα σε δύο μήνες.

Η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν κατ' ιδίαν συνάντηση των πρωθυπουργών και διμερείς συναντήσεις των ομόλογων υπουργών των δύο χωρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Διευρυμένη Διμερής Συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ έχει οριστεί για τις 16:30 και στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφών των συμφωνιών και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά από τομείς, όπως η καινοτομία και η εκπαίδευση.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται με δείπνο εργασίας, μετά τη λήξη του οποίου ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για την Κύπρο, όπου την επομένη, θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου και εν συνεχεία η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Στην επίσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Οι υπουργοί με τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια θα μετάσχουν από ισραηλινής πλευράς.

Παράλληλα με την επίσκεψη στο Ισραήλ, ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη, όπου θα συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η τριμερής συνάντηση στην Κύπρο
Την Πέμπτη θα συγκληθούν διμερείς διευρυμένες συναντήσεις Ελλάδας – Κύπρου και Κύπρου Ισραήλ, καθώς και τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στη Λευκωσία.

Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα ενέργειας, τουρισμού, μετανάστευσης, ασφάλειας, καινοτομίας, περιβάλλοντος, διαχείρισης υδάτινων πόρων, ασφάλεια, τρομοκρατία. Μια συντονιστική επιτροπή θα αναλάβει την παρακολούθηση της προόδου της τριμερούς συνεργασίας στα επιμέρους θέματα. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπάρξει κοινή δήλωση.
Η σύνοδος θα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), καθώς επίσης και τριμερείς συναντήσεις, κατ' ιδίαν μεταξύ των ηγετών και σε διευρυμένη σύνθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με την Κύπρο, θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για διαχείριση υδάτων, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα.

Ειδικότερα, μετά την τελετή υποδοχής κατά την άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, στις 9:20 θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η Διευρυμένη Διμερής Συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου. Ακολουθεί η διευρυμένη διμερής συνάντηση Κύπρου - Ισραήλ και στις 11:30 πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη - Νετανιάχου και κατόπιν η Διευρυμένη Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Για τις 13:10 έχουν προγραμματιστεί η τελετή υπογραφής και οι κοινές δηλώσεις και στις 13:40 το γεύμα.
Στην επίσκεψη θα μετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs