Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Το δημοσκοπικό τοπίο στην Ελλάδα δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές: Ποιος κερδίζει, ποιοί μένουν εκτός Βουλής

Το δημοσκοπικό τοπίο στην Ελλάδα δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές: Ποιος κερδίζει, ποιοί μένουν εκτός Βουλής
Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές στην Ελλάδα, και με βάση όσα κατεγράφησαν τις τελευταίες 7 μέρες από δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα, όπως λένε οι αγγλοσάξονες, θα ήταν «πολύ οριακό για να ανακοινωθεί».
Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η καθοριστική, για το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, πρώτη θέση μπορεί να κριθεί ακόμα και «την ημέρα της κάλπης», δηλαδή την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίζονται να εναλλάσσονται στην 1η θέση, με την διαφορά τους να είναι, όπως λένε οι δημοσκόποι, μέσα στο όριο του στατιστικού λάθους, δηλαδή περίπου μεταξύ 2%-2,5%.
Την τρίτη θέση δεν φαίνεται να χάνει η Χρυσή Αυγή. Καταγράφει σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό γύρω στο 6%, που παραξενεύει όλους τους ξένους δημοσιογράφους στην Ελλάδα οι οποίοι, σε κάθε τους ανταπόκριση σημειώνουν ότι η ηγεσία και βασικά στελέχη του κόμματος αυτού είναι υπό κατηγορία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Στις επόμενες 3 θέσεις, η σειρά κατάταξης του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, μοιάζει να αλλάζει συνεχώς. Το τελευταίο, καταγράφει σημαντική άνοδο την εβδομάδα αυτή, που πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν (α) στην απόσυρση του κόμματος Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ) από τις εκλογές, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, (β) στην επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ στελεχών και μελών που είχαν αποχωρήσει, εκδηλώνοντας δυσαρέσκεια προς την πολιτική Βενιζέλου, και (γ) στην συλλογή ψήφων της συντηρητικής, όπως λέγεται, αριστεράς λόγω της σύμπραξης με την ΔΗΜΑΡ.
Δυο νέα κόμματα, δείχνουν επί του παρόντος να εξασφαλίζουν σχετικά άνετα, με ποσοστά μεταξύ 4%-5%, την είσοδό τους στη νέα Βουλή. Αυτά είναι, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος εδώ και περίπου 25 χρόνια επικοινωνεί μέσω τηλεόρασης, πάντα μεταμεσονύχτιες ώρες, τις πολιτικές του απόψεις, και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που αποτελούσε την λεγόμενη «αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ και αποσπάστηκε από αυτόν, μαζί με άλλες αριστερές συνιστώσες, όπως η Κομμουνιστική Τάση, και άλλες.
Μάχη για να κρατηθεί πάνω αό το όριο του 3%, που είναι προυπόθση για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΑΝΕΛ, του πρώην Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που, μέχρι στιγμής, είναι ο μόνος που έχει υποδείξει ονομαστικά ο Αλέξης Τσίπρας ότι μπορεί να κάνει κυβέρνηση μαζί του.
Συγκεκριμένα λοιπόν, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, το δημοσκοπικό τοπίο της περασμένης εβδομάδας στην Ελλάδα έχει ως εξής:
Έρευνα της ΚΑΠΑ research για την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», δίνει προβάδισμα 26,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 25,9% της ΝΔ, αλλά με την δεύτερη να καταγράφει συνεχή ανοδική τάση και το ως τώρα κυβερνόν κόμμα να είναι, στις δημοσκοπήσεις, από καθοδικό έως και στάσιμο.
Το «Βήμα» κάνει λόγο για «σκηνικό θρίλερ».
Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να έχει ανοδική τάση, με 5,8%, το ΚΚΕ με 5,3%, το Ποτάμι με 5,1% (που για πρώτη φορά εμφανίζει απώλειες), η Λαϊκή Ενότητα (Λαφαζάνης) σταθερά στο 4,7%, η Ένωση Κεντρώων (Λεβέντης) με 3,5% και οι ΑΝΕΛ του Καμένου με 3%, που είναι ακριβώς στο όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή.
Στην ίδια έρευνα της ΚΑΠΑ Reaearch για το «Βήμα», η «αδιευκρίνηστη ψήφος» (που αποδίδεται στους λεγόμενους «αναποφάσιστους») είναι ακόμα ψηλά, στο 11,6%, ενώ το 2,1% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα απαντήσουν άλλο κόμμα από τα προαναφερθέντα.
Σε άλλη σημερινή δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την εταιρεία Marc για την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι εμφανίζεται να έχει βραχύ προβάδισμα 0,4% έναντι της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου.
Συγκεκριμένα, 24,4%, η Ν.Δ. 24% και έπονται η Χρυσή Αυγή με 5,9%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,8%, το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ με 4,3%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,6%, η Ένωση Κεντρώων με 3,6% και οι ΑΝΕΛ με 2,8%, μένουν έξω από την Βουλή.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 14,1%.
Στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research, τo 30,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, η λύση κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα ήταν η καλύτερη για την χώρα.
Το 25,9% θα επιθυμούσε συμμαχική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, το 18,1% κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως πριν, και 9,1% σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι.
Επτά στους δέκα ερωτηθέντες στην έρευνα της MARC για το «Έθνος», απαντούν ότι επιθυμούν συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Ειδικότερα, το 34,4% δηλώνει πως προτιμά κυβέρνηση εθνικής ενότητας, το 18,5% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. και 17,7% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοδύναμη κυβέρνηση προτιμά το 20,2% των ερωτηθέντων, εκ των οποίων το 14,3% επιθυμεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 5,9% κυβέρνηση Ν.Δ.
Μέσα στην εβδομάδα, έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, έδωσε απόλυτη ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με 27% στην πρόθεση ψήφου των πολιτών. Τρίτη, σταθερά, εμφανίζεται πως είναι η Χρυσή Αυγή με 6,6%. Ανεβασμένο εδώ είναι το ΚΚΕ με 6%, και ακολουθούν Ποτάμι 5,5%, ΠΑΣΟΚ 4,5%, Ένωση Κεντώων (Λεβέντης) 4,5%, Λαϊκή Ενότητα (Λαφζάνης) 4%, και Αναποφάσιστοι 10,5%.
Επίσης την εβδομάδα αυτή, δημοσκόπηση της GPO για την μεγάλης κυκλοφορίας ομογενειακή εφημερίδα της Αμερικής «Εθνικός Κήρυξ» καταγράφει το θρίλερ στο δρόμο προς τις εκλογές.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έρχεται πρώτη με 25,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 25,1%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,2%, το ΠΑΣΟΚ με 5,7%, το ΚΚΕ με 4,8%, το Ποτάμι με 4,5% και η Λαϊκή Ενότητα με 4%. Στη Βουλή μπαίνει η Ένωση Κεντρώων με 3,8% ενώ οριακά εμφανίζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%.
ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ, http://mignatiou.com/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs