Του Βασίλη Γεώργα
Ηχηρότερα από κάθε άλλη φορά χτυπούν από χθες στις διεθνείς αγορές οι σειρήνες του συναγερμού για μια αύξηση επιτοκίων φέτος από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.
Το ρεκόρ πενταετίας που καταγράφηκε τον Ιούλιο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ (+430.000) αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των αναλυτών και των τραπεζιτών για την αμερικανική νομισματική πολιτική, και αρκετοί αναλυτές ανησυχούν πως ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της FED στις 16-17 Σεπτεμβρίου, οι εξελίξεις πιθανόν να βάλουν φρένο ή και να αντιστρέψουν την ανοδική αντίδραση των χρηματιστηρίων οι οποίες προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ απωλειών του Αυγούστου όταν χάθηκαν πάνω από 8 τρις. δολάρια από τις μετοχές και προκλήθηκε ισχυρή πίεση στα νομίσματα και τα εμπορεύματα. Ήδη ένα πρώτο δείγμα του πόσο ασταθείς είναι πλέον οι χρηματιστηριακοί δείκτες, δόθηκε από το χθεσινό άδειασμα της Wall Street η οποία από κέρδη 1% έκλεισε με μεγάλη πτώση 1,66%, παρασύροντας σε μεγάλη μεταμεσονύχτια πτώση και τα ασιατικά χρηματιστήρια.
Πολλοί αναλυτές και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι (Barclays, Credit Agricole, UniCredit κ.α) είχαν σπεύσει να αποκλείσουν την προοπτική μιας άμεσης αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, και ειδικά μετά την κατάρρευση των κεφαλαιαγορών τον προηγούμενο μήνα, το consensus των εκτιμήσεων κάνει λόγο για πολύμηνη αναβολή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η bull market μέχρι τότε θα συνεχίζεται στις αγορές.
Στον απόηχο των χθεσινών στοιχείων, ωστόσο, ο προβληματισμός επέστρεψε. Αναλυτές σημειώνουν πως η FED είναι υποχρεωμένη να αντιπαραβάλει "δύο φορές" πλέον τη δυναμική της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ με τις ενδείξεις αδυναμίας της κινεζικής οικονομίας και άλλων αναδυόμενων αλλά και αναπτυγμένων οικονομιών, και θεωρούν ότι με τις επιδόσεις της οικονομίας της να βελτιώνονται γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τη FED να μην αποφασίσει να πατήσει το κουμπί της αύξησης των επιτοκίων μετά από μια δεκαετία, πυροδοτώντας έτσι τις σεισμικών διαστάσεων μετακινήσεις κεφαλαίων για τις οποίες προειδοποιούν οι αγορές και οι οικονομολόγοι.
Μόλις προχθές ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Kaushik Basu, έσπευσε να ενταχθεί και αυτός επίσημα στο πολυεθνικό κίνημα που αντιτίθεται στην αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ για χάρη της παγκόσμιας ανάπτυξης, προειδοποιώντας μάλιστα ανοιχτά ότι θα επικρατήσουν συνθήκες "πανικού και αναταραχής" στις αγορές από τη στιγμή που η FED πατήσει το κουμπί την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο Basu δεν είναι ο μόνος που χτυπά το καμπανάκι. Το ίδιο έκαναν τις προηγούμενες ημέρες επιφανείς οικονομολόγοι όπως ο Paul Krugman, και ο Larry Summers, η κινεζική κυβέρνηση, αλλά και πανίσχυροι διεθνείς οργανισμοί και τράπεζες όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Goldman Sachs, με πολλούς αναλυτές διεθνώς να υποστηρίζουν πως το μείγμα τυχόν αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και επιδείνωσης της κατάστασης στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ βαθιά πτώση άνω του 50% τις διεθνείς κεφαλαιαγορές τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.