Δύο προτάσεις, τρία διαφορετικά οικονομικά δόγματα και σκληρά διλήμματα μπαίνουν απόψε στο τραπέζι της συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερστις Βρυξέλλες. Το προσχέδιο συμφωνίας που προτείνουν οι πιστωτές και το κείμενο των 47 σελίδων της Αθήνας γίνονται το τελικό πεδίο αναμέτρησης για τη λύση ή μη του ελληνικού δράματος.
Καμία από τις δύο προτάσεις δεν έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής ατόφια, το βασικό πλαίσιο και οι άξονές τους όμως έχουν ήδη διαμορφωθεί δίνοντας και το στίγμα των υπερβάσεων και διλημμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν αμφότερες οι πλευρές. Η σύγκριση, δε, βήμα προς βήμα, των δύο προτάσεων είναι αποκαλυπτική των κρίσιμων, και οριακών σε πολλές πτυχές τους, αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Η πρόταση των πιστωτών
Οι τελευταίες πληροφορίες που έφθαναν χθες τη νύχτα από Βρυξέλλες και Βερολίνο δείχνουν ότι το μέτωπο των πιστωτών εξακολουθεί να μην είναι αρραγές.
Η πολιτική απόφαση, όμως, της πενταμερούς του Βερολίνου να υπάρξει ενιαία θέση οδήγησε στην συγγραφή ενός προσχεδίου που, αυτή τη στιγμή, μάλλον «γέρνει» προς τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες φέρουν τους πιστωτές να ζητούν:
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που, μεσοπρόθεσμα, θα κινούνται στο 3,5% του ΑΕΠ
Αυτό σημαίνει πιθανώς κάποιο πιο χαμηλό στόχο για πλεόνασμα εφέτος και το 2016 αλλά πολύ υψηλότερα τα επόμενα χρόνια – άρα, υψηλής δοσολογίας και μακράς διάρκειας μέτρα λιτότητας. Είναι η παραχώρηση των Ευρωπαίων προκειμένου το ΔΝΤ να μην επιμείνει σε άμεσο «κούρεμα» που θα διασφάλιζε την βιωσιμότητα του χρέους.
Μετάθεση σε μεταγενέστερο στάδιο της διαπραγμάτευσης για ελάφρυνση του χρέους
Εδώ περνά η γερμανική γραμμή. Σύμφωνα με την Wall Street Journal το ΔΝΤ υπαναχώρησε στην απαίτηση για εγγυήσεις περί της βιωσιμότητας του χρέους, με αντάλλαγμα τα υψηλά πλεονάσματα και τις «βαθιές μεταρρυθμίσεις».
Άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, με εγγυήσεις ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα εμφανίσουν ελλείμματα
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τους Financial Times, επαναφέρει, ουσιαστικά, από το παράθυρο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Στην πράξη, πέραν της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης ζητά και άμεση μείωση συντάξεων. Έως αργά το βράδυ η Κομισιόν φερόταν να διατηρεί έντονες αντιρρήσεις στην εν λόγω απαίτηση.
Άμεσες και βαθιές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας
Εξορθολογισμός του Δημοσίου τομέα
Και σ’ αυτό το μέτωπο, προκρίνεται η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ που ζητά πάγωμα όχι μόνον των όποιων νέων προσλήψεων στο Δημόσιο, αλλά και ανάκληση των επαναπροσλήψεων.
Κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης και παράταση για τρεις μήνες του τρέχοντος προγράμματος
Χρηματοδότηση των πληρωμών προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ με τα 10,9 δις του ΤΧΣ και έναρξη παράλληλης διαπραγμάτευσης για «τρίτο πακέτο» μέσα στο καλοκαίρι.
Εδώ προκύπτει σαφώς ότι δεν πρόκειται για την «ενιαία» και on off λύση που ζητά η Αθήνα, αν και η όποια παράταση μπορεί τελικά να χαρακτηριστεί «γέφυρα» προς την τελική συμφωνία.
Η πρόταση της Αθήνας
Η πρόταση της Αθήνας
Η ελληνική πρόταση των 47 σελίδων κινείται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση από εκείνη των πιστωτών σε βασικές παραμέτρους, όπως είναι το χρέος, το δημοσιονομικό πακέτο και τα εργασιακά. Στους βασικούς άξονες της πρότασής της, η Αθήνα περιλαμβάνει τα εξής:
Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Στόχος στο 0,8% του ΑΕΠ για εφέτος και στο 1,5% για το 2016
Συγκεκριμένος οδικός χάρτης και πλαίσιο για την ελάφρυνση του χρέους
«Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε χθες το πρωί ο Γιάννης Δραγασάκης, δίνοντας και το στίγμα της κυβερνητικής πρότασης.
Ενιαία, τελική συμφωνία που θα διασφαλίζει την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας αλλά και θα έχει ορίζοντα μακράς πνοής
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, παράταση στο μαρτύριο της σταγόνας και εγκλωβισμό σε νέα διαπραγμάτευση για την «επόμενη δόση». Δεν αποδέχεται επίσης «συνέχιση» ή «ολοκλήρωση» του παλαιού προγράμματος.
Στο ασφαλιστικό: Τέρμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενοποίηση ταμείων, εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του συστήματος.
«Πάγωμα» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.
Αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά
Η παραχώρηση της ελληνικής πλευράς συνίσταται στην σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών – τόσο σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και την επαναφορά του κατώτατου μισθού.
Τρεις συντελεστές ΦΠΑ – στο 6%, 11% και 23%
Στην χαμηλότερη κατηγορία θα ενταχθούν φάρμακα και συγκεκριμένα τρόφιμα, ενώ στο 11% θα κατέβει η εστίαση από το 13% που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή των αλλαγών και όχι από τον Σεπτέμβριο, καταργώντας ταυτόχρονα και την έκπτωση στα νησιά.
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για φέτος και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.