Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Σκληρά μέτρα ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση




























Ο πρωθυπουργός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες
Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά.

Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέοςήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση της Τετάρτης.

Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός κράτησε ως θετικό από τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την εποικοδομητική διάθεση που επιδεικνύει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκειμένου να καταλήξουμε πολύ σύντομα σε μία ρεαλιστική πρόταση.

Προς το παρόν, «η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε.

Η συνάντηση Τσίπρα -Γιούνκερ ξεκίνησε στις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης, αρχικά κατ' ιδίαν ανάμεσα στους δύο πολιτικούς. Η συζήτηση συνεχίστηκε σε δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και, κατά πληροφορίες, του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύσαν στις Βρυξέλλες οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δεν συμμετείχαν όμως στις συνομιλίες με τον κ. Γιούνκερ.


Το σχέδιο των δανειστών

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 11% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή 6,5% (φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου) σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και εκπτώσεων από το φόρο που ισχύουν για πολλούς κλάδους αλλά κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και η εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιουλίου, είναι από τα πιο δύσκολα μέτρα της πρότασης των δανειστών που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα έχει δύο μόνο συντελεστές 11% και 23% θεωρείται από τους ξένους «κλειδί» για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου σε μόνιμη βάση, καθώς -εκτός των επιβαρύνσεων που προκύπτουν για τις κατηγορίες που προαναφέραμε- το υπουργείο Οικονομικών θα ξεφύγει από το «δαίδαλο» των εξαιρέσεων και θα υπολογίζει άμεσα και με απλούστερο τρόπο το φόρο.

Βέβαια σημασία έχουν και οι μετατάξεις των προϊόντων και υπηρεσιών από κατηγορία σε κατηγορία με την κυβέρνηση να δίνει βάρος στη μείωση των τιμών των τροφίμων (που σήμερα βρίσκονται στο 13%) και να ζητά μηδενικό συντελεστή για βασικά τρόφιμα όπως πχ. γάλα και ψωμί.

Τι θα γίνει με το Ασφαλιστικό

«Μαχαίρι» στο Ασφαλιστικό με στόχο ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) ζητούν στην πρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει «μείωση των δαπανών για τις συντάξεις από τον Ιούλιο, το οποίο θα αποφέρει εξοικονόμηση 0,25% ως 0,50% του ΑΕΠ εφέτος και 1% του ΑΕΠ του χρόνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η πρόταση των δανειστών προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη από τον Ιούλιο, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. (1% του ΑΕΠ) το 2016.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs