Του Γ. Αγγέλη
Η πολιτική βούληση για συμφωνία υπάρχει, αλλά οι… αριθμοί εξακολουθούν να μη βγαίνουν και οι δυσκολίες για την έγκρισή τους από τα κοινοβούλια παραμένουν. Το 24ωρο που ακολούθησε της συνάντησης στο Βερολίνο έχει βελτιώσει σημαντικά τις προϋποθέσεις για μία προσέγγιση σε «τεχνικό επίπεδο».
Αλλά όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, το σημείο προσέγγισης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει σε αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και του εργασιακού πέρα από το όρια των «κόκκινων γραμμών» που είχε θέσει η κυβέρνηση παρά τις ενδιάμεσες παραχωρήσεις.
Τι θα συμβεί στην περίπτωση «μη συμφωνίας»; Η απόφαση της συνάντησης στο Βερολίνο απορρίπτει κάθε άμεσο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με απόψεις κοινοτικών αξιωματούχων, που διατυπώθηκαν στο πνεύμα της συνάντησης των πέντε τη Δευτέρα, στο απευκταίο ενδεχόμενο «μη συμφωνίας» θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθούν υπάρχοντες πόροι για να συνεχίσει η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους κατά το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου. Και να δοθεί έτσι περισσότερος χρόνος σε περίπτωση που το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις επανέλθει.
Τέτοιοι πόροι «διαθέσιμοι» παραμένουν τα «υπόλοιπα» 10,2 δισ. ευρώ του δανείου που είχαν παραμείνει στο ΤΧΣ και τώρα βρίσκονται στο EFSF. Η διαχείριση των πόρων αυτών των οποίων η διαθεσιμότητα αφορούσε την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών, μπορεί «τεχνικά» να αλλάξει και να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη δανειακών αναγκών στο τρίμηνο του καλοκαιριού. Άλλες ενδεχόμενες «λύσεις» έχουν επίσης τεθεί υπ’ όψη των εμπλεκόμενων φορέων (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) με προτάσεις που αφορούν στην μετακύλιση κάποιων από τις υποχρεώσεις με ανακύκλωση αγορών μέρους των ομολόγων που λήγουν στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
Ακόμα και έτσι όμως τα χρήματα δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών ρευστότητας στο τρίμηνο αυτό και για το λόγο αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαία η συνέχιση της «συνεργασίας» της ΕΚΤ μέσω του ELA.
Τα περιθώρια ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα έχουν εκ νέου περιορισθεί σημαντικά και για τον λόγο αυτό παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις στο συμβούλιο της ΕΚΤ δόθηκε η έγκριση για επέκταση του ELA εκ νέου για μισό δις. ευρώ μέσω της ΤτΕ.
Βέβαια μία «λύση» ανάγκης που θα χρησιμοποιήσει και τα «υπόλοιπα» του δανείου για την κάλυψη της εξυπηρέτησης του χρέους προς ΔΝΤ και ΕΚΤ στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, δεν δίνει απάντηση στην απελπιστικά ασφυκτική κατάσταση στην οικονομία, η οποία στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει σχεδόν ως μοναδικό σχεδόν εξωτερικό χρηματοδοτικό εργαλείο τις εισροές από τον τουρισμό. Η εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της οικονομίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «μη συμφωνίας» αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης υποστηρίζουν κοινοτικά στελέχη που ερωτήθηκαν σχετικά από το Capital.gr. Και διευκρινίζουν ότι όλες οι ενέργειες που τυχόν γίνουν προσωρινά από πλευράς Ευρωζώνης σε μία τέτοια περίπτωση θα αφορούν αποκλειστικά την αποφυγή της διακοπής εξυπηρέτησης του «εξωτερικού» χρέους προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες σημείωναν πάντως αργά χθες βράδυ σχολιάζοντας τα προβλήματα που έχει η Αθήνα για να περάσει από το κοινοβούλιο μία «δύσκολη συμφωνία», ότι η δυσκολία αυτή δεν είναι μικρότερη από εκείνη που θα έχει η γερμανική ή και άλλες κυβερνήσεις να πάρουν την ίδια έγκριση από τα δικά τους κοινοβούλια… Παραδέχονται όμως ότι παρά την σύγκλιση απόψεων που υπήρξε στην πολιτική συνάντηση των πέντε στο Βερολίνο μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς και το ΔΝΤ παραμένει σημαντική διαφορά στο σκέλος του πώς θα δοθούν επαρκείς εγγυήσεις στο ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι την αποπληρωμή του. Το ΔΝΤ όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει το Capital.gr ζητά είτε την εγγύηση της Ευρωζώνης είτε ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα (πρωτογενή πλεονάσματα)…
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα επόμενα 24ωρα θα γίνουν νέες προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ δανειστών και Ελλάδας στο πλαίσιο του σχεδίου συμφωνίας του Βερολίνου προκειμένου να έχει διατυπωθεί ακόμα και μία κατ’ αρχήν συμφωνία μέχρι την Κυριακή, ώστε να αποφευχθεί το πρόβλημα της Ελλάδας να κυριαρχήσει στην Σύνοδο του G-7 την Κυριακή στο Έλμαου της Γερμανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.