Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Euro Insight: Η Ελλάδα παραμένει too big to fail στην ευρωζώνη

Παρά το ότι η Ελλάδα παρουσίασε μια νέα μεταρρυθμιστική λίστα χθες με στόχο να απελευθερώσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, πολύ λίγα έχουν αλλάξει και μια συμφωνία τον Απρίλιο δεν είναι ακόμη σίγουροι, δηλώνουν οι αναλυτές και οικονομολόγοι στο Euro Insight.

Αλλά καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται η σπέκουλα σχετικά με το ότι η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε «ατύχημα» εξόδου από το ευρώ λόγω της επιδείνωσης της κρίσης ρευστότητας, αξιωματούχοι σε βασικές πιστώτριες χώρες όπως η Γερμανία, φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα δημιουργούσε πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για την περιοχή.

«Τι θα γίνει την επόμενη φορά που θα υπάρχει ύφεση σε μια χώρα της ευρωζώνης; Θα αρχίσει ξανά να επικρατεί σπέκουλα στην περιοχή σχετικά με το εάν η Πορτογαλία, η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη; Και πώς θα μπορούσε να εξηγήσει η Γερμανία στους συμμάχους της στις ΗΠΑ ότι άφησε την Αθήνα να της ξεφύγει και να πέσει στα χέρια της όλο και πιο φιλοπόλεμης Μόσχας, που περιμένει και την παραμικρή ευκαιρία για να επιτεθεί στο πιο αδύναμο θήραμα της Ευρώπης;».

Επίσης, το Euro Insight υποστηρίζει ότι υπάρχει επίσης και ένα ζήτημα κληρονομιάς για τα ισχυρά θεσμικά όργανα της Ευρώπης στις Βρυξέλλες: μπορούν στα αλήθεια να αγνοήσουν την δημοκρατική βούληση ενός ολόκληρου λαού του οποίου η βασική επιθυμία είναι να μπει τέλος σε χρόνια αυστηρής λιτότητας και να δει την χώρα να ανακάμπτει ως μια οικονομική δύναμη;

«Σε γενικές γραμμές, η αίσθησή μου είναι ότι η πλειοψηφία μας είναι στα αλήθεια ενοχλημένη με τις ελληνικές διαπραγματεύσεις και τη στάση τους προς τη Γερμανία», αναφέρει στο Euro Insight υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CDU της Merkel. «Αλλά σαφώς, βλέπουμε επίσης γεωπολιτικούς λόγους καθώς και οικονομικούς –ένα Grexit θα ήταν ακριβό επίσης- που υποστηρίζουν μια καλοπροαίρετη στάση απέναντι στην Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος.

«Στο τέλος, θα περίμενα μια σαφής πλειοψηφία να ταχθεί υπέρ της πληρωμής της τελευταίας δόσης εάν το Eurogroup πει ναι», τόνισε ο αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη για μια τρίτη συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα είναι πολύ λιγότερο βέβαιη.

Οι περισσότεροι παρατηρητές δηλώνουν ότι είναι μικρή η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Στην τελευταία λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που δόθηκε στους εταίρους χθες, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η Αθήνα «θεωρεί τον εαυτό της ένα υπερήφανο και μη αναστρέψιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης».

Αλλά, συνεχίζει το Euro Insight, δεν σημαίνει ότι η οικονομική αναταραχή στην χώρα δεν θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν δηλώσει στο Euro Insight ότι η πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία τον Απρίλιο, είναι 50-50 στην καλύτερη περίπτωση. Ένας αξιωματούχος χθες δήλωσε πως το γενικότερο κλίμα στο Eurogroup ήταν ότι η Ελλάδα «δεν έχει ακόμη κατανοήσει τι χρειάζεται προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία, ακόμη και επί της αρχής».

Ένας άλλος αξιωματούχος, μιλώντας μετά το χθεσινό EWG, όταν ερωτήθηκε για το περιεχόμενο της νέας λίστας της Ελλάδας, απλώς απάντησε «(υπάρχουν) ακόμη σημαντικά προβλήματα».


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs