Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Εγκρίθηκε με 156 ψήφους η εξεταστική για τα μνημόνια


Ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα η ονομαστική ψηφοφορία. Τον Οκτώβριο του 2015 παραδίδει το πόρισμα της η επιτροπή. Έντονη αντιπαράθεση Τσίπρα-Σαμαρά νωρίτερα στην συζήτηση.

Με 156 θετικές ψήφους, αυτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα στην Ολομέλεια της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία για την κυβερνητική πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων

Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές με τους 156 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να υπερψηφίζουν, 72 από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζουν και 22 από Ποτάμι και ΚΚΕ να ψηφίζουν «παρών».
Η εξεταστική επιτροπή, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου, θα παραδώσει το πόρισμά της τον Οκτώβριο του 2015, μετά δηλαδή από 6μηνη προθεσμία. Θα αποτελείται από 17 βουλευτές αναλογικά με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων ενώ οι βουλευτές θα είναι δυνατόν να αντικατασταθούν.
Νωρίτερα επικράτησαν υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση που προηγήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.

«Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι» υποστήριξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα γεγονότα που οδήγησαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Σημείωσε ότι  «πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Τα ίδια ζητάγατε κι εσείς κ. Σαμαρά, αλλά μετά τα ξεχάσατε. Και τώρα μας λέτε ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο». Μάλιστα κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά επειδή ο ίδιος ποτέ δεν προχώρησε στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής παρότι την είχε υποσχεθεί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια κ. Σαμαρά είναι ότι δεν κάνατε εξεταστική γιατί «συγκυβερνήτης» σας ήταν ο κ. Βενιζέλος. Σας καλώ να υπερψηφίσετε την πρόταση κ. Σαμαρά και να αποφύγετε τις υπεκφυγές.» Από την πλευρά τον ΑΝΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Νικολόπουλος επισήμανε ότι «ανησυχεί τόσο πολύ ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς. Γιατί εμείς, ως πρόσωπα πολιτικά, θα παρέλθουμε και θα ξεχαστούμε. Η αλήθεια όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η πορεία της Ελλάδας προς την κρίση και εντός αυτής, όπως θα καταγραφεί στην εξεταστική επιτροπή, θα μείνει στην εθνική συλλογική μνήμη».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ, Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «από τους πανηγυρισμούς του «πρώτη φορά Αριστερά» φθάσαμε μέσα στην «Αριστερά του Τίποτα». Αναφερόμενος στην εξεταστική είπε: «Κάντε όσες εξεταστικές θέλετε» σημειώνοντας ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και «για την έξοδο από το μνημόνιο που ματαιώσατε και για το νέο μνημόνιο όπως και αν το ονομάσετε . Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει μέσα ο ίδιος». Διευκρινίζοντας τι εννοεί υποστήριξε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «ανοίξατε την βεντάλια του λαϊκισμού σας με την περισσή αλαζονεία σας και έχετε την εντύπωση ότι  αν οδηγήσετε την χώρα στα βράχια δεν θα αναζητηθούν ευθύνες;». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλος αποκάλεσε την πρόταση για εξεταστική«κείμενο προκλητικό και ανιστόρητο που βιάζει την λογική» προσθέτοντας πως «όλα εδώ πληρώνονται. Η ιστορία είναι πάνω από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκυριακή».

«Την ώρα που εμείς ασχολούμαστε για τους λόγους που μας οδήγησαν στα μνημόνια οι άλλες χώρες έχουν ήδη βγει από αυτό και αναπτύσσονται» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει για την ΕΡΤ, τις φυλακές Γ τύπου και για τους νέους που μας κουνάνε μαντίλι ούτε μια σκέψη».

Το «παρών» του ΚΚΕ, ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης σημειώνοντας ότι «οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις ειλικρινείς στον ελληνικό λαό. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, να βρούμε τις σκοτεινές πλευρές των μνημονίων. Εμείς δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση. Όμως η συνολικότερη εμπειρία μας έδειξε ότι οι σκοτεινές πλευρές παρέμειναν σκοτεινές»
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs