Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η Αθήνα της κρίσης σε φωτογραφίες


Ήταν τον Οκτώβριο του 2013, όταν οκτώ διανομείς του περιοδικού του δρόμου, «Σχεδία», πήραν στα χέρια τους μια φωτογραφική μηχανή, με στόχο να αποτυπώσουν τη ζωή στην πόλη από τη δική τους οπτική γωνία. Να απαθανατίσουν με ακρίβεια όσα τους γοητεύουν, τους προκαλούν θλίψη, τους κάνουν να ελπίζουν και να χαμογελούν.
Δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες αργότερα, με βάση το υλικό που έχει συγκεντρωθεί συνθέτεται μια μοναδική έκθεση για την Ελλάδα της κρίσης, γι’ αυτούς που βιώνουν τις δυσκολίες της, για τον άνθρωπο που παλεύει καθημερινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι φωτογράφοι-διανομείς του ελληνικού περιοδικού δρόμου ανήκουν στην ειδική εκείνη ομάδα των συμπολιτών μας που βιώνει την κοινωνική και οικονομική κρίση στην πιο ακραία της μορφή. Είναι ή έχουν υπάρξει άστεγοι, έχουν βιώσει οι ίδιοι τη ζωή στον δρόμο, έχουν ζήσει ή εξακολουθούν να ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
krisi 1
«Ο φακός συνέλεξε τα κομμάτια μου - έσπασε το μπάζωμα που είχε γίνει. Οι άστεγοι είχαν κομμάτια από τον εαυτό μου, οι συνοικίες που έγιναν ράκη κάποτε φάνταζαν στα μάτια μου σαν χρυσάφι. Πάντα φοβόμουν στις φωτογραφίες ότι θα έδειχναν αυτό που δεν ήθελα να δουν οι άλλοι για μένα. Φωτογράφισα άστεγους που δεν είχαν δει τον εαυτό τους χρόνια. Όταν τον έβλεπαν, εκπλήσσονταν. Άλλος μου έλεγε "αδυνάτισα", άλλος "γέρασα", και θλίβονταν» περιγράφει την εμπειρία της μία από τις συμμετέχουσες στο project.
krisi 2
Ογδόντα συνολικά από αυτές τις εικόνες της Αθήνας, που ανακάλυψαν και αιχμαλώτισαν με τον φωτογραφικό τους φακό οι πωλητές της «σχεδίας» (Λευτέρης Ελευθεράκης, Μπέσσυ Ζαχάρη, Γιάννης Κώτσος, Χρήστος Μπακογιάννης, Αλέξανδρος Νάνος, Ματίνα Πασχάλη, Ιουλία Συμεωνίδου και Γιάννης Φωκάς μετά τα μαθήματα φωτογραφίας που τους έδωσε ο Νίκος Πήλος) παρουσιάζονται σε έκθεση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (φουαγιέ 1ου ορόφου) από την Τρίτη 28 Απριλίου ως και την Κυριακή 10 Μαΐου, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 20:00.
Τα φωτογραφικά έργα θα διατίθενται προς πώληση και τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των ίδιων των δημιουργών.
Η κίνηση πραγματοποιείται με στόχο την ενεργοποίηση του ανθρώπου που βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Να δοθούν -μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας- νέα ερεθίσματα, να αναπτύξει νέα εργαλεία επικοινωνίας με την κοινωνία ολόκληρη, να νιώσει κομμάτι μιας συλλογικής προσπάθειας, να δημιουργήσει, να ενταχθεί.
krisi 3
Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση της «σχεδίας» με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και του Ιδρύματος Ωνάση. Κύριος υποστηρικτής της έκθεσης είναι το ιδιωτικό θεραπευτήριο Υγεία.
Info
Διάρκεια έκθεσης: Από Τρίτη 28 Απριλίου έως Κυριακή 10 Μαΐου, 12:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.Τιμοκατάλογος έργων: Εκτύπωση metal print (glossy): 230€ το μονό (80x60 εκ.), 280€ το δίπτυχο (140x53 εκ.). Εκτύπωση lambda (φωτογραφικό χαρτί ματ): 40€ το μονό (80x60 εκ.), 60€ το δίπτυχο (140x53 εκ.). Καρτ ποστάλ (ματ): 3€ (28x13 εκ.).
krisi 6


Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs