Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Το ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ, οι διαπραγματεύσεις και στο βάθος συμφωνία

Η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος του συμβιβασμού


Μία ακόμη πολύπλευρη και σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές είναι έτοιμη να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής να διαπιστωθεί χειροπιαστή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία όλων των πλευρών πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 11 Μαΐου.
tsiprasmerkel
του Γιώργου Μελιγγώνη
Ήδη εδώ και μερικά 24ωρα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση υπουργούς να «ξαναγράψουν» την λίστα μεταρρυθμίσεων με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρείται «σαφέστερη» στους κόλπους του Brussels Group και να επιδείξει η κυβέρνηση διάθεση για συμφωνία. Όσο περνούν οι μέρες και εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τόσο «ωριμάζει» στο πρωθυπουργικό επιτελείο η εκτίμηση πως η παρούσα περίοδος αβεβαιότητας μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης, κρατώντας την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά και προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη σε όλα τα οικονομικά στοιχεία.
Έτσι, ανώτατες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την βούληση του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, με επιμονή σε δύο μόνο βασικές «κόκκινες γραμμές»: τα εργασιακά –δηλαδή την μη περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων- και το Ασφαλιστικό –δηλαδή να αποφευχθούν νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις.
Ωστόσο, ακόμη και στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να «κόψει» συγκεκριμένα «παράθυρα» για συνταξιούχους ετών… 50 που ισχύουν για ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα στο τραπέζι έχει πέσει και η σκέψη –ως ακραίο σενάριο για την ώρα- να υπάρξουν περιορισμένες περικοπές σε πολύ υψηλές συντάξεις.
Το ραντεβού με την Μέρκελ
Το Μαξίμου, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο πως αργά ή γρήγορα συμφωνία θα επιτευχθεί, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως, όπως αποκαλύφθηκε χθες και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα αλλά και από υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται, η μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ και 1.500 φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της τρόικας. Μ’ άλλα λόγια, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης δεν έχει ως στόχο μόνο την εξασφάλιση της απαραίτησης βραχυπρόθεσμης ρευστότητας για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία χειρονομία καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά προς τους δανειστές.
Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχουν αύριο ο πρωθυπουργός με την γερμανίδα καγκελάριο. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με συνομιλητές του, θα θέσει στην Άνγκελα Μέρκελ όλα τα πολιτικά θέματα που  επιμένουν να βάζουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών στο τραπέζι, ζητώντας από την καγκελάριο να μην επιμείνουν σ’ αυτά. Κατά πληροφορίες, το Μαξίμου έχει διαπιστώσει πως στις συνεδριάσεις του Brussels Group οι εκπρόσωποι των θεσμών δείχνουν διάθεση… υπαναχώρησης απ’ όλες τις πολιτικές συζητήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο ηγετών. «Όταν γίνεται πολιτική διαπραγμάτευση όλοι μας διαβεβαιώνουν πως τους ενδιαφέρει να βγαίνουν μόνο τα νούμερα. Και μετά, όταν αρχίζουν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών, μπαίνουν ως προαπαιτούμενα νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων», λέει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενώ οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό για την «ανεξαρτησία» της Ελλάδας να αποφασίζει μόνη της την πολιτική της, στη συνέχεια όταν οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν σε χαμηλότερο επίπεδο, οι τεχνοκράτες επιμένουν σ’ αυτά που παραπέμπουν στο mail Χαρδούβελη και όχι στη νέα συμφωνία και τα νέα δεδομένα.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, με την Άνγκελα Μέρκελ και ο στόχος του είναι να επιβεβαιώσει ξανά ότι θέματα που δεν αφορούν νούμερα, αλλά πολιτικές, θα τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης για να ανοίξει ο δρόμος για τον «έντιμο συμβιβασμό» της Αθήνας με τους δανειστές της. Αυτά σε ό,τι αφορά, βεβαίως, την παρούσα διαπραγμάτευση, καθώς στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δυσκολότερη θα είναι η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, που θα πρέπιε να αντικαταστήσει την παράταση της παρούσης δανειακής σύμβασης από την 1η Ιουλίου και εξής…
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs