Στα επίπεδα του 1 εκατομμυρίου δολαρίου ανέρχονται τα ημερήσια κέρδη της τζιχαντιστών από την πώληση πετρελαίου. Ο μαύρος χρυσός χρηματοδοτεί και την Boko Haram στη Νιγηρία, ενώ το κάρβουνο στηρίζει τα έσοδα της al Shabab.
Άνθρακας και πετρέλαιο είναι οι σημαντικότερες πηγές εσόδων για τους τζιχαντιστές. Η ISIS, αλλά και η al Shabab και η Boko Haram, έχουν δραστηριότητα σε περιοχές με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου αλλά και άνθρακα.
Το εμπόριο του σομαλικού κάρβουνου είναι τεράστιο, φθάνοντας τουλάχιστον τα 250 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, το ένα τρίτο των οποίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, κατευθύνεται στις τσέπες τής al Shabab.
Ο ρόλος της al Shabab στο εμπόριο σομαλικού κάρβουνου είναι σημαντικός, καθώς κερδίζει από το εμπόριο ξυλάνθρακα. Η οργάνωση ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου μεταφορών τού προϊόντος στην ενδοχώρα και εκτιμάται ότι κερδίζει περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσω σχετικών φόρων. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο άνθρακας είναι η μεγαλύτερη πηγή χρημάτων στο πολεμικό χρηματοκιβώτιο της οργάνωσης. Η επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις είναι μια άλλη σημαντική πηγή χρηματοδότησης.
H Boko Haram δραστηριοποιείται στη Νιγηρία που είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Και μπορεί το βόρειο τμήμα της χώρας όπου δραστηριοποιείται η χώρα να μην έχει πετρέλαιο, αλλά τα κρατικά κονδύλια με οποία συντηρείται η περιοχή προέρχονται κυρίως από τις εξαγωγές πετρελαίου. Όσο περιορίζονται τα έσοδα από τις εξαγωγές λόγω των χαμηλών τιμών, τόσο θα περιορίζονται οι πόροι στην περιοχή και οι τζιχαντιστές θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να επεκτείνουν την επιρροή τους.
Το πετρέλαιο είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης του ISIS. Η τρομοκρατική ομάδα έχει γίνει η πλουσιότερη του κόσμου, ακριβώς επειδή έχει καταλάβει μερικά από τα πιο επικερδή κοιτάσματα πετρελαίου του κόσμου, στο Ιράκ και τη Συρία. Ακόμη και με αυτά τα κοιτάσματα να λειτουργούν κάτω από τις δυνατότητές τους λόγω έλλειψης τεχνολογίας και προσωπικού, το ISIS εκτιμάται ότι μπορεί να παράγει περίπου 44.000 βαρέλια την ημέρα στη Συρία και 4.000 βαρέλια την ημέρα στο Ιράκ.
Το ISIS πωλεί αργό, με έκπτωση είτε σε φορτηγατζήδες είτε σε μεσάζοντες. Το ακατέργαστο πηγαίνει στα διυλιστήρια, κάτι που επίσης βρίσκεται κάτω από τις τιμές της αγοράς. Ακόμη και με την πώληση του πετρελαίου με έκπτωση μέσω διόδων λαθρεμπορίου, το ISIS εξακολουθεί να περιμένει έσοδα πάνω κάτω λιγότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια κάθε μέρα (μετά τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου).
Τέλος, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και του λίβυους ισλαμιστές, οι οποίοι και αυτοί εξαρτούν την χρηματοδότηση τους από το πετρέλαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.