Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

#Unfollowme: Οι ΗΠΑ σε παρακολουθούν παντού και δεν μπορείς να το αποφύγεις



Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε δημοσκόπηση για να διαπιστώσει κατά πόσο οι πολίτες ανά τον κόσμο εγκρίνουν τις μεθόδους παρακολούθησης της προσωπικής ζωής τους. Τι συμβαίνει με το τηλέφωνό μας και το διαδίκτυο
Οι σαρωτικές αποκαλύψεις Σνόουντεν το 2013 έχουν προκαλέσει οργή και ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Για πρώτη φορά όλα όσα μπορούσαν να ειπωθούν ως εικασίες, επιβεβαιώθηκαν. Οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας άνοιξαν την πόρτα για την ιδιωτική ζωή όλων μας και όπως φαίνεται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μπορούν να παρέμβουν στις επικοινωνίας με κάμερα, να ανοίξουν το μικρόφωνο του κινητού ανά πάσα στιγμή ώστε να υποκλέψουν συνομιλίας και φυσικά να έχουν πρόσβαση σε κάθε δραστηριότητά κάθε ενός από εμάς σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
«Η σημερινή τεχνολογία δίνει στις κυβερνήσεις μια άνευ προηγουμένου δύναμη να παρακολουθούν τι κάνουμε στο διαδίκτυο. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητο έλεγχο για να επιτηρούμε τους επιτηρητές ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της εξουσίας. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα οι χώρες δεν διαθέτουν νόμους - ή έχουν ελάχιστους- που προστατεύουν πραγματικά το ανθρώπινο δικαίωμά μας στην ιδιωτικότητα ενάντια στην αδιάκριτη μαζική παρακολούθηση. Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότερες χώρες σκέφτονται την εισαγωγή νόμων που δίνουν ευρύτερες εξουσίες παρακολούθησης εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Συμμαχία των 5 οφθαλμών

Το σύστημα παρακολούθησης των Αμερικανών είναι πολύ καλά κατασκευασμένο και μάλιστα έχει και συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχηματίζουν την "Five Eyes Alliance", με τις οποίες η Αμερική μοιράζεται τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών.
 
Το σύστημα αυτό που ουσιαστικά κάνει την ιδιωτική ζωή όλων μας δημόσια και βορρά στις επιδιώξεις μυστικών υπηρεσιών συλλέγει καθημερινά πέντε δισεκατομμύρια αρχεία με στόχο τον εντοπισμό της θέσης ενός ατόμου με βάση το κινητό και 42 δισεκατομμύρια αρχεία διαδικτύου το μήνα, μεταξύ των οποίων και e-mail και ιστορικά αναζήτησης. Ο όγκος αυτός των δεδομένων εξαπλώνεται σε ένα δίχτυ που παρακολουθεί 193 χώρες σε όλο τον κόσμο.

#Unfollowme! Η δημοσκόπηση που ζητά να μπει τέλος

Η μαζική παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τις ΗΠΑ βρίσκει αντίθετη την παγκόσμια κοινή γνώμη, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία δημοσιεύει μια εκτενή δημοσκόπηση με αφορμή την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας της #UnfollowMe.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που απευθύνθηκε σε 15.000 άτομα από 13 χώρες όλων των ηπείρων, το 71% των ερωτηθέντων ήταν έντονα αντίθετοι/ες με την επίβλεψη της χρήσης του διαδικτύου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν πως επιθυμούν οι εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, η Microsoft και η Yahoo, να παρέχουν ασφαλείς επικοινωνίες ώστε να αποτρέπεται η κυβερνητική πρόσβαση.
Ακόμα και στις χώρες της Συμμαχίας των 5 Οφθαλώμν, οι άνθρωποι που αντιτίθεται στην παρακολούθηση από τις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι (70%) από εκείνους που την υποστηρίζουν (17%). «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ακόμα και οι πολίτες των κοντινότερων συμμάχων των ΗΠΑ δεν θέλουν οι κυβερνήσεις να καταγράφουν τη χρήση του διαδικτύου. Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που ανήκουν στη συμμαχία πρέπει να είναι ξεκάθαροι με τους δικούς τους ανθρώπους σχετικά με τον τρόπο που μοιράζονται τα αποτελέσματα της παρακολούθησης - τα δικά μας προσωπικά δεδομένα», δήλωσε ο Salil Shetty.
Η ισχυρότερη αντίδραση στην υποκλοπή, αποθήκευση και ανάλυση της χρήσης του διαδικτύου από τις ΗΠΑ καταγράφηκε στη Βραζιλία (80% εναντίον) και τη Γερμανία (81%). Αυτό φυσικά οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αποκαλύψεις Σνόουντεν πως μεταξύ των ατόμων που υποκλέπτονταν ήταν τόσο η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Ακόμα και στη Γαλλία, τη χώρα όπου η εναντίωση είναι λιγότερο έντονη, η πλειοψηφία των ανθρώπων παραμένει αντίθετη στην παρακολούθηση από τις ΗΠΑ (56%). Η δημοσκόπηση έλαβε χώρα μετά την επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo.

Να δει ο Ομπάμα αυτή τη δημοσκόπηση

«Ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να ακούσει τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο για τη μαζική συλλογή πληροφοριών για τις ιδιωτικές ζωές των ανθρώπων», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
 
Η πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ (63%) είναι εναντίον του προγράμματος παρακολούθησης της κυβέρνησής τους, συγκριτικά με μόλις το 20% που είναι υπέρ. «Ο κόσμος θέλει να ακολουθείται από τους φίλους τους, όχι από τις κυβερνήσεις. Δεν θέλουν να ζουν υπό καθεστώς συνεχούς ελέγχου από ένα σύστημα παρακολούθησης ‘μεγάλου αδερφού’», σύμφωνα με τον Salil Shetty.
Η Διεθνής Αμνηστία ήδη έχει λάβει νομικά μέτρα κατά των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια προσπάθεια να κάμψει την αδιάκριτη μαζική παρακολούθηση. Σήμερα ξεκινά η νέα εκστρατεία #UnfollowMe που καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν διαφάνεια και επίβλεψη γύρω από το ζήτημα της μαζικής παρακολούθησης.

Οι πολίτες λιγότερο ευαίσθητοι όταν πρόκειται για ξένους

Τα ευρήματα όμως της δημοσκόπησης καταδεικνύουν και μια άλλη παράμετρο, ενδεικτική του κλίματος φόβου και ξενοφοβίας που επικρατεί σε όλο τον κόσμο. Οι αντιδράσεις απέναντι στην παρακολούθηση διαφέρουν σημαντικά όταν αφορά ξένους που ζουν σε χώρες υποδοχής. Στις 13 χώρες όπου διεξήχθη η δημοσκόπηση το 45% εγκρίνουν την παρακολούθηση όταν πρόκειται για χρήση διαδικτύου και τηλεφωνικές επικοινωνίες ξένων που ζουν στην χώρα τους, σε σύγκριση με το 40% που είναι εναντίον.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται πρώτες μεταξύ των χωρών που είναι υπέρ της παρακολούθησης ξένων που ζουν στην χώρα τους, με διπλάσιο ποσοστό να εγκρίνει αυτή την τακτική (54% και 55% αντιστοίχως) σε σύγκριση με το ποσοστό εκείνων που είναι αντίθετοι (27% και 26% αντιστοίχως).
Ομοίως, οι μισοί πολίτες των ΗΠΑ πίστευαν ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να παρακολουθεί τη χρήση του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών των ξένων στις ΗΠΑ, με μόλις το 30% να είναι κατά αυτής της τακτικής. «Το γεγονός ότι ο κόσμος είναι περισσότερο πρόθυμος να αποδεχτεί την παρακολούθηση των ξένων από την κυβέρνησή τους παρά των ίδιων, μπορεί να είναι ενδεικτικό του κλίματος φόβου που έχει προκληθεί για να δικαιολογήσει αυτή την παρακολούθηση. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αντιμετωπίσουν την ξενοφοβία και να παραδεχτούν ότι η θυσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο  Salil Shetty.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs