Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Για γεωπολιτικούς λόγους η Merkel θέλει να αποφύγει έξοδο της Ελλάδας - Αν χρειαστεί, θα έδινε έγκριση για εκδόσεις εντόκων ή ακόμη και για πρόωρη εκταμίευση

Main berlin


«Κλειδί» στην αποφασιστικότητα της Merkel να αποφύγει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι τα γεωπολιτικά. Τα παραπάνω αποκαλύπτουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Βερολίνου στο πρακτορείο Euro Insight του ΜΝΙ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Καγκελάριος εκτιμά πως η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει ένα Grexit αλλά ανησυχεί για τα γεωπολιτικά. Ο Schaeuble έχει μελετήσει ένα Grexit και έχει εργαστεί πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης , αλλά συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες. Εάν χρειαστεί, αναφέρει το Euro Insight, το Βερολίνο θα έδινε την έγκριση για περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή ακόμη και πρόωρης εκταμίευσης.

Φοβούμενη την αστάθεια στα Βαλκάνια, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ από ατύχημα, εν τω μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών για την χρηματοδότηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Βερολίνο.
Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι εάν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, θα γινόταν διότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η ευρωζώνη, παρά για το ότι δεν θα επιτευχθούν οι κινητοί στόχοι για τις προθεσμίες αποπληρωμής και τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει με τους πιστωτές.

Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρχει Graccident», δήλωσε μια καλά ενημερωμένη πηγή σχετικά με τις θέσεις της Καγκελαρίου, χρησιμοποιώντας τον όρο που επινοήθηκε προσφάτως για να περιγραφεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως ένα αποτέλεσμα των παρεξηγήσεων και των πολιτικών εντάσεων.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη πως ενώ η Merkel είναι κατανοητό να πιστεύει πως η ευρωζώνη είναι τώρα καλύτερα εξοπλισμένη να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα μπορούσε να προκύψει στην αγορά εάν η Αθήνα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης έχουν αποτελέσει μεγάλη ανησυχία για την Καγκελαρία. Ο κύριος φόβος είναι ότι η περιοχή των Νότιων Βαλκανίων μπορεί να αποσταθεροποιηθεί και η Ελλάδα –μέλος του ΝΑΤΟ- θα μπορούσε να περάσει στην ρωσική επιρροή.

Ως εκ τούτου, αναφέρει το Euro Insight, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει ανορθόδοξες λύσεις για να αποτρέψει το να ξεμείνει από ρευστό η Ελλάδα. Αυτές φέρεται να περιλαμβάνουν την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδίδει η Αθήνα και να πουλάει στις ελληνικές τράπεζες που με τη σειρά τους τα χρησιμοποιούν ως collateral με την ΕΚΤ, προσωρινά capital controls σε περίπτωση ενός bank-run, καταβολή κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα πριν από το χρονοδιάγραμμα και καθυστέρηση πληρωμής χρέους προς το ΔΝΤ. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν αποκλείει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά εάν δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός ευρωζώνης.

Ωστόσο μια τέτοια στήριξη θα παρεχόταν μόνο εάν υπάρχει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη πως η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, κάτι που με βάση την γερμανική λογική, απαιτεί μια σαφή δέσμευση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και στην αποδοχή του τρέχοντος πλαισίου διάσωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια, τόνισαν οι αξιωματούχοι.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs