Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Γιατί ο Τσίπρας ζητά πενταμερή συνάντηση κορυφής


Πολιτική λύση σε επίπεδο κορυφής και πολιτική «συνευθύνη» ζητά από την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από το μπαράζ πρωτοβουλιών και συναντήσεων που δρομολογεί.
Με το αίτημά του για πενταμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Πέμπτη - με την συμμετοχή Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Ντράγκι - ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει την τελική του κίνηση για πολιτική υπέρβαση της κρίσης με τρεις καθαρούς στόχους:
  • Να υπάρξει άμεση λύση στο θέμα της ρευστότητας και άρση της πιστωτικής ασφυξίας
  • Να επαναβεβαιωθεί ο σεβασμός στην συμφωνία του Eurogroup της 28ης Φεβρουαρίου, την οποία η Αθήνα θεωρεί ότι υπονομεύει ευθέως μερίδα, τουλάχιστον, της γερμανικής κυβέρνησης
  • Να σταθμιστεί απ' όλες τις πλευρές το υψηλό ρίσκο - οικονομικό και γεωπολιτικό - που συνεπάγεται ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση Ελλάδας και εταίρων
Υπό το πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Αθήνα ζητά την πενταμερή πριν από το ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ενώ οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη ενημερώσει την Γερμανίδα καγκελάριο για τις προθέσεις του κατά την χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία. 
Ενήμερος ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα με αυτή την κίνηση είναι να παραμείνει "ευρωπαϊκό ζήτημα" η ελληνική κρίση και να μην εγκλωβιστεί στην παγίδα της διμερούς γερμανικής όξυνσης που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα.
Οι πρώτες πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η καγκελαρία βλέπει θετικά το ενδεχόμενο της πενταμερούς, ενώ στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι το αίτημα τελεί υπό εξέταση.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, επισημαίνουν πως η πενταμερής ζητήθηκε προκειμένου το ελληνικό ζήτημα - όπως ανησυχούσε η Γερμανία - να μην επισκιάσει τη βασικά ατζέντα της συνόδου κορυφής που είναι εστιασμένη στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Κατά τις ίδιες πηγές, τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της ρευστότητας ζητώντας ευθέως από τον πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση» της Ελλάδας. Στο εν λόγω μέτωπο, πολλά θα κριθούν και από τη σημερινή συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Μάριο Ντράγκι , οι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη ωστόσο αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στην ΕΚΤ ούτε η πολιτική βούληση, ούτε η αναγκαία πλειοψηφία στο ΔΣ της κεντρικής τράπεζας για να λυθεί η «θηλιά της ασφυξίας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει και στην ντε φάκτο ακύρωση που επιχειρείται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι η Αθήνα τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις της και έχει παρουσιάσει σχέδιο τεκμηριωμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως ενώ η ελληνική πλευρά απέχει πλήρως από «μονομερείς ενέργειες» όπως είχε δεσμευτεί, οι εταίροι με πρώτη τη Γερμανία «κάνουν σαν η συμφωνία του Eurogroup  να μην υπήρξε ποτέ» και «επιχειρούν να ξαναβάλουν στο τραπέζι το  e mail  Χαρδούβελη και πληθώρα μνημονιακών και υφεσιακών μέτρων». 
«Δημιουργούνται ερωτήματα από τη στάση των τεχνικών κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ τα οποία όπως είπε βάζουν συνεχώς θέματα άλλα από αυτά που συζητήθηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ως εκ τούτων, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να πολιτικοποιήσει ξανά την διαπραγμάτευση - γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η οποιαδήποτε δίοδος προς αυτή την κατεύθυνση ανοίξουν οι εταίροι θα προϋποθέτει υπαναχωρήσεις της Αθήνας στο έτερο μέτωπο, εκείνο της «λογιστικής».
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs