Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Επιχείρηση «αποκατάσταση εμπιστοσύνης»

Ωδή στις μεταρρυθμίσεις από τον πρωθυπουργό - Σήμερα η συνάντηση με Γιούνκερ


Να «δώσει» μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει μέτρα λιτότητας επιχειρεί η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να έχει αναλάβει από χθες ξανά τις διαπραγματεύσεις αλλά και την επιχείρηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
atsipras1
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε χθες μία πρώτη δέσμη μεταρρυθμίσεων κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και στις σημερινές συναντήσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αντιμετωπίσει την δυσπιστία των δανειστών ως προς την βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία. Έτσι, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να πείσει τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση και θέλει και μπορεί να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, με στόχο να αποφύγει μέτρα λιτότητας -η επίμονη αξίωση για τα οποία θα μπορούσε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, να οδηγήσει σε ρήξη τις σχέσεις των δύο πλευρών. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας χθες επισήμανε πως «enough is enough με την λιτότητα», ξεκαθαρίζοντας δημοσίως ότι στο σκέλος αυτό η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης παραμένει σε ισχύ.
Μεταρρυθμίσεις παντού
Μερικά μόνο αποσπάσματα από την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία, είναι ενδεικτικά των μεταρρυθμίσεων που θα επιχειρήσει να προωθήσει η κυβέρνηση: «Μεταξύ άλλων, θα στοχεύσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα κάνουμε πιο αυστηρή τη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλίσουμε την πλήρη λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της και θα διευρύνουμε τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργήσουμε την φορολογική ασυλία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, δεσμευόμενος ταυτόχρονα και για την «μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα». «Έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των Υπουργείων. Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως η κυβέρνηση θα εργαστεί «για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να προσελκύσει επενδύσεις «σε βασικούς τομείς», ενώ «πάγωσε» τις εξαγγελίες περί διακοπής των ιδιωτικοποιήσεων. «Θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον», είπε, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων πέραν των τομέων της ενέργειας και των δημόσιων αγαθών.
Επιχείρηση κατευνασμού
Σημειωτέον πως, χθες, απευθυνόμενος σε διεθνές ακροατήριο και στους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ρίξει τους τόνους με φόντο την «ελληνογερμανική σύγκρουση» που λαμβάνει χώρα εδώ και τρία 24ωρα. Έτσι, παραδέχθηκε πως υπάρχει «αμοιβαία καχυποψία» μεταξύ Αθήνας και εταίρων και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η κατάσταση αυτή θα λάβει τέλος, όταν η Ελλάδα θα αρχίσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις. Επίσης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ως προς την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, λέγοντας πως η Ελλάδα θα τις εκπληρώσει «ακόμη κι αν δεν καταβληθεί η δόση».
Πολιτική διαπραγμάτευση
Όπως προαναφέρθηκε, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ζητήσει την παρέμβαση Γιούνκερ-Σουλτς σε ό,τι αφορά την πιστωτική ασφυξία που επιβάλλει στην Ελλάδα η ΕΚΤ, αλλά και ως προς το περιεχόμενο των μέτρων που θα ζητήσουν τα τεχνικά κλιμάκια από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπογραμμίσει στους συνομιλητές του πως ενδεχόμενα μέτρα λιτότητας δεν θα περνούσαν από τη Βουλή, ακόμη κι αν η κυβέρνηση τα δεχόταν, και στο πλαίσιο αυτό θα αξιώσει να αρκεστεί το Brussels Group στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και να μην εμμείνει σε περικοπή μισθών ή συντάξεων ή σε αύξηση φόρων.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs