Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό θα ζητηθούν έκτακτα μέτρα

Με «στρατηγείο» το Χίλτον, χωρίς εφόδους στα υπουργεία, και με ένα ιταλο-βουλγαρικό δίδυμο στη θέση του… αξέχαστου Πολ Τόμσεν, ξεκινά από σήμερα και για περίπου έναν μήνα η νέου τύπου αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Στη σημειολογία της υπόθεσης, οι διαβουλεύσεις μεταφέρθηκαν από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, οι «τεχνικοί εμπειρογνώμονες» εγκαταστάθηκαν στο Χίλτον, οι πρώτες αναγνωριστικές επαφές έγιναν χθες το βράδυ και από σήμερα ξεκινά η αυτοψία στα δημοσιονομικά στοιχεία με στόχο να εκτιμηθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό. Επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν στην Αθήνα είναι ο Ιταλός Γκαμπριέλε Τζούντιτσε, ενώ της ομάδας του ΔΝΤ ηγείται η Ιβα Πέτροβα από τη Βουλγαρία.
Στην ουσία, τώρα, της διαδικασίας αξιολόγησης ήγγικεν η ώρα της κρίσης: Και τούτο γιατί στο τραπέζι μπαίνουν όλα τα θερμά, ανοιχτά ζητήματα με πρώτο το τι θα γίνει εάν ο προϋπολογισμός είναι εκτός στόχων – που, όλα δείχνουν πως είναι. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε ότι εάν διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιμείνουν να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να καλυφθεί. 
Η ελληνική πλευρά, βεβαίως, λέει κατηγορηματικά «όχι» σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, όμως θα πρέπει να δώσει πολύ σκληρή μάχη για να πείσει ότι θα μπορέσει να καλύψει το κενό μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ήδη, πάντως, μια πρώτη εικόνα της κατάστασης έδωσε και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη, η οποία μετέχει στο Brussels Group, λέγοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 δεν ήταν 1,5%, όπως το είχε εκτιμήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά 0,6%. Μια τέτοια υστέρηση προκαλεί και τις πρώτες επιπλοκές για το φετινό πλεόνασμα – άρα και στην δόση της… λιτότητας που πρέπει να εφαρμοστεί -, καθώς η χαλάρωση του στόχου που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου βασιζόταν στην επίτευξη των περσινών στόχων.
Η κυρία Παναρίτη, σε ομιλία της το βράδυ στο Deree, έδωσε και μια απολύτως γλαφυρή εικόνα για τις… φυλές των ελεγκτών και για το κλίμα στη διαπραγμάτευση: Μας αντιμετωπίζουν απαξιωτικά, είπε, «ίσως γιατί μας είχαν πιάσει αδιάβαστους το 2010». Είπε ακόμη ότι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις είναι ένα συνονθύλευμα γραφειοκρατών, ενώ για τα στελέχη της ΕΚΤ τόνισε ότι είναι τραπεζίτες που έχουν στο νου τους μόνο τα νούμερα και τους προϋπολογισμούς για τα δάνεια που έχουν να δώσουν. Οι δε εκπρόσωποι του ΔΝΤ «είναι οι πλέον αμετακίνητοι, καθώς ξέρουν τι ζητούν και επιμένουν μέχρι να το πάρουν».  
Η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται και θέμα περικοπών των πρόωρων συντάξεων – ένα θέμα, πάντως, που είχε ενταχθεί και στην πρώτη «λίστα Βαρουφάκη» μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Όπως όλα δείχνουν, πάντως, η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Απριλίου, ενώ δεν αποκλείεται – εάν το επιβάλουν οι εξελίξεις – να συγκληθεί και έκτακτο Eurogroup.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs