Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Διπλωματικό πόκερ Τσίπρα σε πλήρη εξέλιξη

Της Νίκης Ζορμπά

Η είδηση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση της A. Merkel, την προσεχή Δευτέρα, μεταξύ άλλων, δημιούργησε την απορία εάν αυτό σηματοδοτεί την "εξουδετέρωση" της πολιτικής ισχύος της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Και τούτο, γιατί ο Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι θα θέσει επι τάπητος και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ήτοι τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών μελών της Ε.Ε, το ελληνικό ζήτημα συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής λόγω της "γερμανικής αδιαλλαξίας".

Η απάντηση στους σχετικούς προβληματισμούς που ενέσκηψαν από τινές και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, δόθηκε νωρίτερα από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι γνωστοποίησαν, συνομιλία του Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk κατά την οποία ο πρωθυπουργός υπέβαλε το αίτημα να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου πενταμερής συνάντηση του με τους A. Merkel, F. Hollande, J.C. Juncker και D. Tusk , με προφανή ατζέντα την πορεία της ελληνικής διαπραγμάτευσης και την οικονομική ασφυξία της χώρας.

Κομισιόν: Προέχουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις

Από την πλευρά της Κομισιόν, η εκπρόσωπος ερωτηθείσα σήμερα για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, της πενταμερούς συνάντησης που ζήτησε η ελληνική πλευρά, άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Jean Claude Juncker θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Donald Tusk για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής. Η εκπρόσωπος σημείωσε, πάντως, ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.

Συνάντηση με Nuland - Eπισπεύδει την επίσκεψη στη Μόσχα

"Από τη δική μας της πλευρά, ως ελληνική κυβέρνηση, τα ζητήματα που θα βάλουμε και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στη συνάντηση στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ, έχουν να κάνουν από τη μια πλευρά, στην επιμονή μας στην υλοποίηση της απόφασης της 20ης Φλεβάρη στο Eurogroup, όπως αυτή προέβλεπε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στην ουσία θα δημιουργούσαν ένα μεταβατικό στάδιο από την εποχή του μνημονίου, σε μια νέα μεταμνημονιακή εποχή και ταυτόχρονα θα τεθούν και τα ζητήματα της ρευστότητας, τα ζητήματα της ΕΚΤ", ανέφερε επ αυτού, σε πρωινή του συνέντευξη ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Παραλλήλως, σήμερα στις 18.00, ο Α. Τσίπρας υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου την Πρέσβη Victoria Nuland, βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση πραγματοποείται στον απόηχο της χθεσινής επικοινωνίας της κ. Άτκινσον, οικονομικής συμβούλου του Barack Obama, με τον Γ. Δραγασάκη, κατά την οποία εκφράστηκε η ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της στην Ε.Ε γενικώς και τη Γερμανία ειδικώς.  Από τον κ. Δραγασάκη μάλιστα, η οικονομική σύμβουλος του αμερικανού προέδρου ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες και να επισπευτούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Στο μεταξύ, επισπεύδεται και το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί στις 8 Απριλίου, με τον ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin. Παρότι, πληροφορίες όλο το προηγούμενο διάστημα, τοποθετούσαν χρονικά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κρεμλίνο στις 9 Μαίου, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν ότι πρόκειται περί "επίσπευσης" τονίζοντας ότι ήταν εξαρχής προγραμματισμένο για τις αρχές Απριλίου.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs