Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Newsweek: Σοβαρές συνέπειες για το ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα στραφεί στη Ρωσία



Για σοβαρές συνέπειες αν η Ελλάδα αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία για το χρέος της με την Ευρωζώνη και στραφεί τελικά στη Ρωσία προειδοποιούν ειδικοί, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Newsweek. 

Το περιοδικό σημειώνει τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου ότι η χώρα ενδεχομένως να υποχρεωθεί να υλοποιήσει ένα «σχέδιο Β» εάν δεν μπορέσει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

"Το σχέδιο Β είναι να βρούμε χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Θα μπορούσαν να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, θα μπορούσε να είναι η Κίνα ή άλλες χώρες", δήλωσε ο κ. Καμμένος, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο Dr Jonathan Eyal από το think tank άμυνας και ασφάλειας Royal United Services Institute (RUSI) χαρακτήρισε τη δήλωση “μια ανάρμοστη απειλή από ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ”.

Δήλωσε στο Newsweek: “Είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι οι Έλληνες δεν έχουν ποτέ προσφέρει το είδος της αλληλεγγύης στην Ευρώπη που η Ευρώπη έχει δείξει στην Ελλάδα”.

“Είναι πολύ προφανές ότι οι Ρώσοι έχουν μια ευκαιρία να επιδοτήσουν μια χώρα που μπορεί να σταματήσει τη συναίνεση που απαιτείται για να διατηρηθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία. Είναι πολύ σοβαρό. Οι επιπτώσεις από αυτό θα μπορούσαν να είναι αρκετά σοβαρές ανάλογα με το τι θα κάνει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα”.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τις αναφορές για μία προτεινόμενη ρωσική βάση στην Κύπρο και ο Dr. Eyal σημειώνει ότι οι σημερινές εξελίξεις «εντάσσονται σε ένα μοτίβο απειλών που συμπίπτουν με το τι συμβαίνει στην Κύπρο».

Μέλη της νέας ελληνικής κυβέρνησης έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Ρωσία από τότε που ήρθαν στην εξουσία, αναφέρει το δημοσίευμα. Καθώς επίσης έχουν αντιταχθεί σε εκκλήσεις για περαιτέρω κυρώσεις κατά της χώρας για την σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Έλληνα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει κατηγορήσει το Κίεβο για υπόθαλψη «νεοναζιστικών» στοιχείων κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Μόσχα πριν εκλεγεί.

Ωστόσο ο Dr. Eyal αναφέρει ότι η προοπτική της Ρωσίας να αποκτήσει μία στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα είναι απίθανη. «Είναι πιθανό, αν και δύσκολο. Εάν ήταν να δείτε ρωσικές βάσεις σε νατοϊκό έδαφος θα προκαλούσε προφανώς σοβαρές ανησυχίες».

«Οι Ρώσοι δεν είναι ακριβώς γεμάτοι με μετρητά. Εάν οι Ρώσοι ήταν να είναι εκεί θα χρειαζόταν κάποιος χρόνος πριν να είναι σε θέση να κάνουν κάτι».


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs