Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ολοκληρώθηκε το eurogroup με συμφωνία τετράμηνης παράτασης

Εκλεισε η συμφωνία για τετράμηνη παράταση
Επιτεύχθηκε η συμφωνία επί ενός κειμένου που ανοίγει το δρόμο για λύση, αναφέρουν οι πληροφορίες. Αναφέρεται σε διάστημα τεσσάρων μηνών και αφήνει κάποια ζητήματα να επιλυθούν αργότερα. Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τουσκ Σύνοδο Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση.
Συμφωνία επί ενός προσχεδίου κειμένου για τετράμηνη παράταση επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες. 
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα δισέλιδο ανακοινωθέν το οποίο θα δίνει τις κεντρικές κατευθύνσεις.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια τετράμηνη παράταση, όχι με ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά μιλούν για μια νέα συμφωνία στη βάση του τρέχοντος προγράμματος που δεν θα περιέχει νέα μέτρα λιτότητας αλλά παράλληλα δεν θα επιτρέπει και μονομερείς ενέργειες (μένει να διευκρινιστεί ποιες είναι αυτές και τι θα γίνει με τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τα κόκκινα δάνεια). Παράλληλα, πάντως, δεν θα ζητείται από την Ελλάδα να πετύχει τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονταν.
Αξιοσημείωτο είναι το ότι με παράταση τεσσάρων μηνών «ανοικτό» μένει το κρίσιμο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου οπότε υπάρχουν και οι μεγάλες λήξεις ομολόγων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τη Δευτέρα η Αθήνα καλείται να εξειδικεύσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων έως τη Δευτέρα, καταθέτοντας συγκεκριμένο υπόμνημα με τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το φορολογικό σύστημα και την αναδιοργάνωση του κράτους. 
Πηγές της ΕΚΤ κάνουν λόγο για την επίτευξη συμφωνίας στη βάση ενός μικρού και περιεκτικού κειμένου το οποίο διανεμήθηκε στους υπουργούς που μετέχουν στο Euroroup. 
Οι δραματικές διαπραγματεύσεις κράτησαν περισσότερο από 4,5 ώρες, αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Eurogroup ήταν επεισοδιακό με τις Ισπανία και Πορτογαλία να προσπαθούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία.

Ζήτησε Σύνοδο Κορυφής

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τουσκ ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τουσκ απέκλεισε το ενδεχόμενο να διενεργηθεί Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή, τονίζοντας πάντως ότι είναι έτοιμος να ορίσει μια εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.  
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε νωρίτερα μπαράζ επαφών εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Συζητήσαμε πιθανούς κοινούς τόπους για μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από όλες τις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε σχετικά.

Ντάισελμπλουμ: Είναι πολύ δύσκολο, προσπαθούμε

Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά τις επαφές που είχε με τους «κύριους παίκτες», όπως είπε το απόγευμα. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να πει περισσότερα για το αποτέλεσμα σε «μια, δυο ώρες». Χαρακτήρισε ωστόσο το θέμα της Ελλάδας ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολύ δύσκολο.
Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε από τη σημαντική πρόοδο στην συμφωνία, σημείωσε. Όλα τα στοιχεία είναι στο τραπέζι, είναι απαραίτητη, επιτεύξιμη και επιθυμητή μια συμφωνία και πρέπει να εργαστούμε για αυτό, υπογράμμισε.
Οι διαβουλεύσεις ήταν συνεχείς πριν το Eurogroup με επαφές μεταξύ Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί οι οποίοι είχαν συνομιλίες με Σόιμπλε και Βαρουφάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστέρησε η έναρξη της συνεδρίασης.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης: προσερχόμενος στο Eurogroup. "Έχουμε κάνει πολύ δρόμο, ελπίζω ότι θα υπάρξει λευκός καπνός", τόνισε ο υπουργός.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs