Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Αγωνία στην Αθήνα για το Eurogroup-θρίλερ

Ποντάρει σε συμφωνία η κυβέρνηση, αλλά δεν αποκλείονται… εκπλήξεις


Με… μικρό καλάθι ανεβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, καθώς στο Μαξίμου, έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης φοράς όταν το κείμενο Μοσκοβισί αντικαταστάθηκε αιφνιδιαστικά την δωδεκάτη ώρα από το κείμενο Ντάισελμπλουμ, δεν ποντάρουν τα ρέστα τους ότι θα προκύψει σήμερα καταρχήν πολιτική συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.
tdiprastilefono
Του Γιώργου Μελιγγώνη
Όσο η κλεψύδρα του χρόνου ως τις 28 Φεβρουαρίου αδειάζει, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η επιθυμία της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας και αποφυγή περιπετειών. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, στο χθεσινό Euroworking Group, όπου φέρεται να προέκυψε μία καταρχήν συμφωνία αλλά με αστερίσκους (που παραπέμφθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών), η κυβέρνηση έκανε αρκετά πίσω σε ορισμένα από τα αιτήματά της και πλέον, συγκεντρώνει την προσπάθειά της στο να πετύχει να μειωθεί η υποχρέωση ανάδειξης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 4% στο 1,5%.
Κινήσεις καλής θέλησης
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς δε θα κατατεθεί εν τέλει σήμερα, αλλά από εβδομάδα, καθώς αποτελούσε «κόκκινο πανί» για την τρόικα επί κυβέρνησης Σαμαρά. Η κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, όπως εξηγούν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, δε θέλει να δώσει επιχειρήματα «σε όσους επιδιώκουν το αδιέξοδο», φωτογραφίζοντας το Βερολίνο. Γι’ αυτό, αποφεύγει όλα όσα θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως μονομερείς ενέργειες, αφού το Μαξίμου θέλει σε κάθε περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Διπλωματικός μαραθώνιος Τσίπρα
Πάντως, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το Μαξίμου περιμένει με αισιοδοξία τα αποτελέσματα, καθώς ήδη από χθες, με διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε πως οι συσχετισμοί στην Ευρωζώνη δεν είναι πλέον «18 εναντίον 1». Αντιθέτως, ήδη ο ιταλός υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως η Ρώμη θα στηρίξει την Αθήνα, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι είχε και ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, εξαιρετικά θερμή ήταν η αντιμετώπιση του πρωθυπουργού από τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου, δεσμεύθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βρεθεί λύση», αναφερόμενος και στην σημερινή προγραμματισμένη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι.
Τσίπρας-Μέρκελ για 50 λεπτά
Εξάλλου, χθες 50λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο είχε και ο πρωθυπουργός. Το τηλεφώνημα έγινε σε μία συγκυρία που όλα έδειχναν πως ξεκινά ελληνογερμανικός… πόλεμος, αφού το Βερολίνο, στο Euroworking Group, είχε χαρακτηρίσει την πρόταση της Ελλάδας «Δούρειο Ίππο», υπονοώντας πως η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τους πιστωτές. Το Μαξίμου είχε απαντήσει σε εξίσου σκληρό ύφος στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και όλα έδειχναν ρήξη. Πάντως, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν διαπίστωσε αντίστοιχες διαθέσεις κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Αντιθέτως, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα πολιτικά προβλήματα που έχουν και οι δύο πλευρές στο εσωτερικό των χωρών τους ως προς την διαχείριση μίας νέας συμφωνίας και φαίνεται να συνομολογήθηκε η προθυμία τόσο της Άνγκελα Μέρκελ όσο και του Αλέξη Τσίπρα να συνυπολογίσει ο ένας τις ανάγκες του… άλλου στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και τούμπαλιν.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs