Μια πολιτική λύση για το δυσβάστακτο χρέος της χώρας διεκδικεί η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, όπως διαμήνυσε χθες από τη Βουλή στις Προγραμματικές του Δηλώσεις ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.
Ενώ ξεκαθάρισε την ίδια στιγμή προς τους εταίρους, ότι αυτό που αναζητεί, είναι μια στοιχειώδη ισορροπία ανάμεσα στις ανειλημμένες, συμβατικές υποχρεώσεις προηγούμενων κυβερνήσεων και το δημοκρατικό αίτημα του λαού της που υποφέρει πέντε χρόνια τώρα σε συνθήκες βαρειάς λιτότητας.
Θέλοντας μάλλον να αποκαταστήσει το εθνικό γόητρο στο επίπεδο του ισότιμου κοινοτικού εταίρου, συμπλήρωσε καθησυχαστικά « επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους. Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Εάν το ίδιο επιθυμούν και οι εταίροι μας, καλούνται να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, να αποφασίσουμε από κοινού τον τρόπο και τις τεχνικές που θα το καταστήσουν βιώσιμο».
Πάμε για ρήξη;
Στους διαδρόμους της Βουλής και στο Περιστύλιο, ορισμένα στελέχη του περιβάλλοντος Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ, έκαναν λόγο για «ρήξη». Στελέχη μάλιστα της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ διακινούσαν την προοπτική του δημοψηφίσματος.
Σε αντίθεση προς αυτούς ωστόσο, αρκετοί σημείωναν την φράση του πρωθυπουργού «δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Εάν συμφωνήσουμε ότι αυτή η λιτότητα είναι καταστροφική, η τεχνική λύση για την απομείωση και την αποπληρωμή του χρέους θα βρεθεί μέσα από διαπραγματεύσεις και συναινέσεις».
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κινούμενος στην ίδια λογική ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επισήμανε ομνύοντας ταυτόχρονα πίστη στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ότι «ο σεβασμός των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί πράγματι ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας- Η Λιτότητα όμως όχι! Οι συνθήκες δε γράφουν λιτότητα και μνημόνια».
«Τι ζητάμε;»
Η νέα κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, επιδιώκει έναν «δημοσιονομικό χώρο», μέχρι (και) τον Ιούνιο, προκειμένου να συμφωνήσει με τους εταίρους πάνω σε ένα Πρόγραμμα αμοιβαία αποδεκτό που θα αντικαταστήσει τα Μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας, μετέθεσε χρονικά στο απώτερο μέλλον( όπως και κάποιες ακόμα προεκλογικές αναφορές του) το πρόβλημα του χρέους, δηλώνοντας πρόθυμα ότι «στα υπόλοιπα ζητήματα, είμαστε απολύτως έτοιμοι, με ολοκληρωμένες προτάσεις να τις συμφωνήσουμε και αύριο το πρωί, αν υπάρχει διάθεση».
Το σχέδιο
Είναι προφανές, από την ομιλία του πρωθυπουργού, ότι η νέα κυβέρνηση διεκδικεί αυτήν την στιγμή να περιορίσει τις συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία και την κοινωνία, προτείνοντας ένα «ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου» από την βαρειά κρίση. Στην πρωθυπουργική ομιλία, που είχε εμφανείς εμπνεύσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, γίνηκε λόγος για ένα «Νέο Συμβόλαιο» μεταξύ Ελλάδος- Ε.Ε που «θα αποτυπωθεί σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την εθνική ανασυγκρότηση και το οποίο θα σέβεται τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης, χωρίς να καταδικάζει την Ελληνική Οικονομία σε αιώνια ύφεση με παράλογα πρωτογενή πλεονάσματα που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας».
Ο στόχος
Με υπολογισμένες δόσεις ρεαλισμού και ευαισθησίας, ο κ. Τσίπρας, ηγέτης ενός αριστερού κόμματος, επικαλούμενος και τον πατριωτισμό των πολιτών, συνόψισε «η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ξέρετε, δεν είναι θέμα εταιρικών δεσμεύσεων, αλλά προϋπόθεση της οικονομικής μας αυτοδυναμίας και άρα της εθνικής μας κυριαρχίας. Γιατί όσο λιγότερα χρήματα σου λείπουν, τόσο πιο ανθεκτικός είσαι σε πιέσεις».
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.