Subscribe Twitter Twitter

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε-Βαρουφάκης: Δεν συζητήσαμε το θέμα του χρέους


Με την κλασική ατάκα «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε», έδωσε το στίγμα της συνάντησης που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σπεύδοντας να τονίσει  ότι προέχει η τήρηση των δεσμεύσεων και των συμφωνιών και πως απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη είναι η αξιοπιστία. O Γερμανός ΥΠΙΚ,   δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τόνισε ότι αν οι υποσχέσεις δίνονται σε βάρος τρίτων, πιθανόν δεν είναι ρεαλιστικές.

«Είχα την ευχαρίστηση να γνωρίσω το νέο μου συνάδελφο. Συζητήσαμε διεξοδικά, όχι πάντα με συμφωνία, αλλά είχαμε έναν διάλογο στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών» ειπε ο Β. Σόιμπλε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη.

 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνέχισε λέγοντας, «και οι δύο συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα έχει τον πιο δύσκολο δρόμο.

Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Δεν είμαστε διαφορετικής άποψης για τους λόγους που έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα.

Έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στην ανεργία, θα υπάρχει μείωση αυτόν τον χρόνο. Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ αν και συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή».

Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς.

Χρειάζεται να εργαστούμε προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβα την πρότασή μου: να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Το πρότεινα σήμερα στον κ. Βαρουφάκη, να στείλουμε δηλαδή στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες και εμείς, μια πρόταση που δεν είχε γίνει πιο παλιά δεκτή.
Αλλά ο συνάδελφός μου μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά αυτό ισχύει για τους ψηφοφόρους όλης της Ευρώπης. Βεβαίως, πρόκειται για ένα δημοκρατικό καθήκον.

Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται επιβεβαίωση από τα ελληνικά κοινοβούλια, όμως προέχει η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων και συμφωνιών.

Για το πρόγραμμα σταθερότητας η προσφορά μας έφτασε σε ένα σημείο που δεν υπήρχε περαιτέρω.

Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μαι συμφωνία και αν δούμε πως θα καταφέρει να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος ή απομείωσής του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα. Αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρχει πρόσβαση στις αγορές.

Στην ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν πως η Γερμανία με τον καλύτερο τρόπο προσπαθεί. Υπάρχει μια κοινή ευθύνη από τους Ευρωπαίους για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη στο μέλλον και να μπορέσουν να πείσουν τις επόμενες γενιές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης βαίνουν εναντίον άλλων. Στο παρελθόν με είχε επισκεφτεί ο κ. Τσίπρας και του είχα μεταφέρει και δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων. Όταν μετά από εκλογές υπάρχει νέα κυβέρνηση θέλει αν λειτουργήσει με υπευθυνότητα. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές το 2009 και η Ελλάδα έχει την ευθύνη για αυτό, αλλά έχει τη βοήθεια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Πριν τα Χριστούγεννα δόθηκε συγκατάθεση να παραταθεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα, για να μπορέσουν αν γίνουν όσα έπρεπε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν αναφέρομαι συχνά στη διαφθορά γιατί δεν θέλω να αναφερθώ αρνητικά για άλλες χώρες, αλλά επειδή ο συνάδελφός μου αναφέρθηκε σε αυτό ως ΥΠΟΙΚ ξέρω πως και στη Γερμανία υπάρχει φοροδιαφυγή και την καταπολεμούμε.

Αναφερόμενος σε μια ρήση του Γκαίτε: Ο καθένας θα πρέπει να καθαρίζει και να τακτοποιεί την περιοχή που βρίσκεται μέσα και έξω από το σπίτι του.


Από την πλευρά του ο  Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: 

Δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι. Για μαι λύση που θα βάλει στο πηδάλιο το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε για το χρέος, αλλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Είναι σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την απαξίωση της χώρας και είμαι σίγουρος ότι στη Γερμανία το συμμερίζονται αυτό.

Φαίνεται πως κάποιες φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο. Στο πλαίσιο των επισκέψεών μου είχα στο νου την ενότητα της Ευρώπης.
Η κυβέρνησή μας δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να σταματήσει τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών που υπονομεύουν το ήθος.

Το μήνυμά μου είναι απλό: Από τη δική μας κυβέρνησή μπορεί να αναμένει ότι δεν θα προαχθούν μόνο του μέσου Έλληνα τα συμφέροντα αλλά και του Ευρωπαίου, μπορείτε να περιμένετε μια σθεναρή δέσμευση ότι θα λέμε τα πράγματα όπως είναι.

Ζητούμε χρόνο από τους εταίρους, ώστε να παρουσιάσουμε σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Μια χρονική περίοδο για να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση προτάσεις.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες, χωρίς να συνθλίψουμε με ένα σφυρί τη Δημοκρατία.
Το 90% των χρημάτων που έλαβε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους, εξυπηρέτησε ένα μη βιώσιμο χρέος.

Ζητάμε μια ευκαιρία με βάση την εντολή που έχουμε λάβει να παρουσιάσουμε τα προγράμματα. Ζητάμε ένα πρόγραμμα γεφύρωσης από τώρα μέχρι τέλος Μαίου και στο τέλος να καταλήξουμε σε μια συμφωνία.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε χρεοκοπία και είμαι σίγουρος ότι αυτή η λέξη θα βγει σύντομα από το «γήπεδο».


Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters