Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Καρχηδόνιος ειρήνη ή ρήξη οι επιλογές για τον Τσίπρα

Την άρνηση της Γερμανίας να παραχωρήσει ένα έντιμο συμβιβασμού στην Ελλάδα στο θέμα της λιτότητας σχολιάζει η Βρετανική εφημερίδα Guardian στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Επισημαίνει πως υπάρχει μια φράση που χαρακτηρίζει αυτή την κατάσταση: «Καρχηδόνιος ειρήνη». Μια φράση που χρονολογείται στον καιρό την νίκης των Ρωμαίων επί της Καρχηδόνας μετά από μακροχρόνιους και σκληρούς πολέμους. Η Ρώμη παρά το γεγονός ότι είχε νικήσει ολοκληρωτικά αρνήθηκε στους Καρχηδόνιους μια έντιμη παράδοση και προτίμησε να κατακάψει την Καρχηδόνα και να πουλήσει σκλάβους όσους Καρχηδόνιους δεν έσφαξε.
Η «Καρχηδόνιος ειρήνη» είναι αυτό που προσφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την Guardian
Την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές, σύμφωνα με το άρθρο, ότι ήταν διατεθειμένος να υψώσει λευκή σημαία. Αποδέχτηκε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί τους περισσότερους όρους που του ζητούσαν οι εταίροι αλλά θα έπρεπε να υπάρξουν και κάποιοι συμβιβασμοί προκειμένου να χρυσώσει το χάπι
Άμεσα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ Σόιμπλε άμεσα απέρριψε την άποψη Τσίπρα. Αυτό που ζητούσε η Ελλάδα δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Εκτός αν οι Γερμανοί μπλοφάρουν, τονίζει η Guardian, και δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει κάτι τέτοιο, αφήνει την Ελλάδα με μια διπλή επιλογή. Μια απεχθής παράδοση ή έκρηξη
Η απεχθής παράδοση σημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό γιατί εγκατέλειψε την πολιτική βάση της οποίας κέρδισε τις εκλογές ένα μήνα πριν.
Η «Έκρηξη» εμπεριέχει έλεγχο κεφαλαίων, νέες εκλογές με το διακύβευμα «Ποιός κυβερνά την Ελλάδα» και πιθανή έξοδο από το ευρώ
Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέχει και το ηθικό και το διανοητικό πλεονέκτημα στην συζήτηση της Παρασκευής
Η Ελλάδα αιτήθηκε εξάμηνη παράταση. Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι η δανειακή σύμβαση δεν θα περιέχει όρους. Η τρόικα που ήταν «ανάθεμα» έως τώρα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την Ελληνική οικονομία.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ταπεινά αιτήματα. Θέλει να διαπραγματευτεί μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία για τα έτη 2015 – 2019. Ζητά ανακούφιση του χρέους με τους όρους που συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο του 2012 και την δυνατότητα να λάβει μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η κατά 25% πτώση της οικονομίας της χώρας τα τελευταία 5 χρόνια .
Κανένας από αυτούς τους όρους δεν είναι παράλογος, τονίζει η Guardian. Αντιθέτως είναι πολύ λογικοί
Για κάθε ευρώ που εξοικονομούσε η Ελληνική κυβέρνηση μέσω περικοπής δαπανών και αύξησης φορολογίας η οικονομία μειωνόταν κατά 1,20 ευρώ.
Η λιτότητα είχε σαν αποτέλεσμα το χρέος να αυξηθεί σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) και όχι να μειωθεί.
Η απάντηση της Γερμανίας ήταν απλή: «Επιμονής στο υπάρχουν πρόγραμμα ότι και αν ζητούν οι ψηφοφόροι»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δύο αδυναμίες. Πρώτον η Ελλάδα υποφέρει από φυγή κεφαλαίων και εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για επείγουσα στήριξη. Η ΕΚΤ αύξησε την βοήθεια αλλά όχι τόσο όσο ζήτησε η Ελλάδα και αυτή η υποστήριξη θα μπορούσε να διακοπεί ανά πάσα στιγμή.
Δεύτερον και ίσως πιο σημαντικό για την Guardian, η Ελλάδα απέτυχε να χρησιμοποιήσει το ίσως πιο ισχυρό της όπλο. Την εγκατάλειψη του ευρώ. Αυτό θα ήταν το πιο μεγάλο φόβητρο. Θα μπορούσε η ευρωζώνη να ρισκάρει με το χάος δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης των οικονομιών σε αυτή;
Όχι!. Θα μπορούσε η Άγκελα Μέρκελ να μείνει στην ιστορία σαν την καγκελάριο που πήγε πίσω την Ευρωπαϊκή ενοποίηση κατά 50 χρόνια; Και πάλι «Όχι» τονίζει η Guardian
Έτσι λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να το σκεφτεί. Θα έπρεπε να απορρίψει τους όρους που του προσφέρονται και να πει πως είναι απαράδεκτοι για τον Ελληνικό λαό.
Πολιτικά αυτό δεν μοιάζει να είναι μεγάλο ρίσκο.
Αν αποδεχτεί την «Καρχηδόνιο Ειρήνη» θα έχει τελειώσει πολιτικά, καταλήγει το άρθρο της Guardian.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs