Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Θερμό 15ήμερο

Η παραγωγή πολιτικής επικαιρότητας είναι ενδεχομένως περισσότερη από όση μπορούμε να καταναλώσουμε... Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους πιστωτές βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που ανοίγει ένα μεγάλο γεωοικονομικό παιχνίδι με τη χώρα μας στο επίκεντρο. Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους μέχρι το Γιούρογκρουπ της 16ης Φεβρουαρίου. Αυτή τη στιγμή ισχυρή πίεση ασκείται από την πλευρά του Βερολίνου, ενώ η Αθήνα διευρύνει και δίνει βάθος στις συμμαχίες της με τις ΗΠΑ, με το Παρίσι, με τη Ρώμη και, ίσως, με την Κομισιόν -κάτι που θα κριθεί την Τετάρτη στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ.

Τα πλέον ευαίσθητα θέματα είναι η απεμπλοκή από την Τρόικα, η απομείωση του χρέους και η συμφωνία σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Και για τα τρία αυτά ζητήματα γίνεται δημόσια και μη δημόσια διαπραγμάτευση, χωρίς για την ώρα να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.
Οι σημαντικές ημερομηνίες για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:
-Σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι.
-Την Τετάρτη θα γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ για να δοθεί παράταση στην χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες από τον ELA. Tην ίδια μέρα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ.
-Την Πέμπτη θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών. Την επόμενη μέρα θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της Βουλής.
-Την Παρασκευή λήγουν ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ και αναζητούνται εγχώριες λύσεις για την αποπληρωμή τους, χωρίς να διαγράφεται στον ορίζοντα κάποια σοβαρή δυσκολία.
-Το τριήμερο 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, θα ακολουθήσει συζήτηση και θα γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της 9ης Φεβρουαρίου.
-Την επόμενη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Αν και στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνεται το ελληνικό ζήτημα, όλα δείχνουν ότι θα γίνει τέτοια συζήτηση.
-Στις 12 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην οποία ο Α. Τσίπρας θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με όλους τους ηγέτες της ΕΕ και με την Α. Μέρκελ.
-Την μεθεπόμενη Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
-Στις 16 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το  Γιούρογκρουπ και εκεί, αν δεν έχει προκύψει κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο, θα εγκριθεί μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο τριών μηνών στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει ένα τετραετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs