Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΤ: Σε σκληρό πόκερ εν όψει εκλογών εξελίσσεται το νέο πρόγραμμα ρευστότητας - Την Πέμπτη τα σπουδαία


Η συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη είναι «όλα τα λεφτά» για το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, αλλά και για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ο Μάριο Ντράγκι θα εξαγγείλει την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο ανοικτό παραμένει, το αν η αγορά θα γίνει από την ίδια την ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ή από τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.
Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες του «Spiegel» και της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ.Ντράγκι έχει προκρίνει τη δεύτερη λύση. Επιπλέον και η έγκριτη FT θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μαζικών αγορών ομολόγων την επόμενη εβδομάδα για να σώσει την ευρωζώνη από τον αποπληθωρισμό, αλλά έχει υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας να διασφαλίσει ότι οι φορολογούμενοι της δεν θα επωμιστούν κανένα κόστος για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από το χρέος των άλλων χωρών.

Σε κάθε περίπτωση η συμπερίληψη ή μη της Ελλάδας στην όλη αυτή διαδικασία θα κρίνει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και θα δείξει προς τα πού πάει το παιχνίδι ισορροπιών που παίζουν από τη μια η Γερμανία και από την άλλη ηΕΚΤ και οι χώρες του νότου.. Έστω κι αν απ΄ ότι φαίνεται θα υπάρχει «εθνική ευθύνη» για τις αγορές, (άξιο λόγου είναι να ξεκαθαρίσει η νομική φόρμουλα μια και κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην όλη πορεία ενιαιοποίησης του Ευρωσυστήματος) οι αναφορές Ντάγκι για το ποια ομόλογα θα επαναγοράζονται θα δίνει το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα.  Στην περίπτωση που η χώρα, όπως ανέφερε το Spiegel, θα μείνει έξω από το νέο αυτό πρόγραμμα, καθώς τα ομόλογά της αξιολογούνται ως «σκουπίδια» και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα σημάνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί προς δεινών. Το πιο πιθανόν, ωστόσο, είναι να επεκταθεί η ίδια διαδικασία που ισχύει και σήμερα δηλαδή να γίνονται επαναγορές εφόσον όμως υπάρχει κάποιου είδους μνημόνιο.

Έτσι τα μάτια των εσωτερικών μονομάχων θα είναι στραμμένα λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Φρανκφούρτη. Ήδη ο κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες περί αποκλεισμού της Ελλάδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν «εσωτερική πληροφόρηση».

«Με βάση αξιόπιστες πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση μας τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel περί μη αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνονται. Το πραγματικό, όμως, ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο κ. Σαμαράς είναι να μας ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση του μπροστά στην επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ σχετικά με τα αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και την πρόθεση του κ. Ντράγκι να αυξήσει την ρευστότητα του ευρωσυστήματος» αναφέρουν με νόημα.

Καρφιά σε Spiegel και ΤτΕ

Επίσης στην παρουσίαση του βιβλίου του ο Γιάννης Βαρουφάκης υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών άφησε να εννοηθεί ότι ήδη υπάρχουν διαπραγματεύσεις με της Γερμανική κυβέρνηση για τη διαμόρφωση μιας νέας εκδοχής για το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Η δική μας ελληνική κυβέρνηση δεν παίζει με το Grexit,  δεν πρόκειται να πάει συγκρουσιακά,  δεν πρόκειται να μπλόφαρει. Θα πούμε την αλήθεια. Θα καταθέσουμε μια δέσμη προτάσεων για το χρέος, τις τράπεζες, μεταρρυθμίσεις. Ήδη, υπάρχουν επαφές με υψηλά ιστάμενα στελέχη» ανέφερε ο γνωστός οικονομολόγος και δυνάμει μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές.

Στο φόντο αυτό η διαρροή της είδησης ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει να υπάρξει άνοιγμα της γραμμής του ELA ερμηνεύτηκε στην Κουμουνδούρου ότι εντάσσεται στο ίδιο σκληρό πόκερ που παίζεται παρασκηνιακά για τη δημιουργία εντυπώσεων εν όψει εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν επαφές με στελέχη των τραπεζών και σε ευθεία γραμμή με τη διάψευση του Spiegel ξεκίνησε μια εκστρατεία αναίρεσης της κινδυνολογίας για τις τράπεζες και «καρφώματος» των χειρισμών της διοίκησης της ΤτΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υποψήφιος στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σημείωσε μιλώντας στο MEGA ότι «το σύστημα δεν κινδυνεύει από τη Ραχήλ Μακρή αλλά από το Γιάννη Στουρνάρα» ενώ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις ομιλίες του το Σαββατοκύριακό έσπευσε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις και να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της πολιτικής του κατά της λιτότητας είναι αυτός που εγγυάται της σταθερότητας και την ενδυνάμωση του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση «κοντός ψαλμός…»

Γιώργος Αλεξάκης


Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs