Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Εφημερίδες και «πολιτική» στο χορό του Ζαλόγγου




Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΥ

Οι εφημερίδες παγκοσμίως πάνε κατά διαόλου και οι ελληνικές δεν θα  μπορούσαν να αποτελούν την εξαίρεση.

Ακόμα χειρότερα: Μόνο εδώ, όταν στέκεσαι μπροστά σε ένα περίπτερο, τις βλέπεις να «κρατάνε» η μία την άλλη και να χορεύουν σχεδόν όλες, μαζί, παρά τις υποτιθέμενες διαφορές τους, το χορό του Ζαλόγγου, κυνηγημένες όχι από… αλλοεθνείς αλλά από το διαπλεκόμενο, συντηρητικό και μίζερο DNA τους.

Όταν είσαι -για παράδειγμα- μεγάλο συγκρότημα του κάποτε και τώρα ψάχνεσαι, γιατί χρωστάς μέχρι και στην κάβα της γειτονιάς, βάζεις τη μεγάλη σου εφημερίδα, που είναι και η πρώτη σε κυκλοφορία στη χώρα, να «φωνάζει» την αμηχανία της στο περίπτερο καθώς ο τίτλος «168 ΩΡΕΣ» (μέχρι τις εκλογές) που επέλεξαν οι επιτελείς των ΝΕΩΝ είναι ο ορισμός της αμηχανίας.

Πολύ περισσότερο όταν έχεις συνέντευξη του απερχόμενου πρωθυπουργού που ετοιμάζεται για στραπάτσο χωρίς προηγούμενο, οπότε του βάζεις τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφανίσει τη μεσαία τάξη» ώστε να τον αβαντάρεις  λίγο, αλλά του πετάς απο πάνω το πιο κεφάτο θεματάκι της εφημερίδας σου, αυτό με τον πολυλογάδικο αλλά εύγλωττο τίτλο «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΡΟΒΙΑ σε ρετιρέ του Κολωνακίου - οργανώνουν μυστικά “Αντίσταση κατά της αριστερής διακυβέρνησης”» διακωμωδώντας τους ποταμίσιους που μέχρι χτες υποστήριζες και κλείνοντας το μάτι -έτσι που να μην υπάρχει αμφιβολία  ότι το έκλεισες- στους μέχρι χτες «σατανάδες» της Κουμουνδούρου. Τα συγκροτήματα φτιάχνονται σε αρκετά χρόνια  αλλά αλλάζουν γραμμή σε μερικές ημέρες!

Μερικά πράγματα βέβαια δεν αλλάζουν, γιατί τα συμφέροντα που σχετίζονται με αυτά είναι υπέρτερα. Έτσι ουδείς, μάλλον, εκπλήσσεται που η ναυαρχίδα του Ομίλου Ψυχάρη,  Το ΒΗΜΑ,  προβάλλει πρωτοσέλιδα άλλη μια φορά τον πρόεδρο των εναπομεινάντων στο ΠΑΣΟΚ Βαγγ. Βενιζέλο που, με την πείρα του μόνιμου… συγκυβερνήτη των χαμηλών πτήσεων τα τελευταία χρόνια, «μιλάει για Σαμαρά και Τσίπρα» για να τους νουθετήσει με τη γνωστή αμετροέπειά του: «Όσοι πάνε να βρουν το χαμένο παράδεισο θα υποστούν σοκ».

Κατά τα άλλα το «ουδέτερο» ΒΗΜΑ βλέπει «ριψοκίνδυνα παιχνίδια πριν από τις κάλπες» και «Μονομαχία με όμηρο την οικονομία». Όλα όμως είναι προσχηματικά! Η ουσία είναι στο «δεύτερο» πρωτοσέλιδο «χτύπημα», καθώς «Το Βήμα ανοίγει τα αρχεία του» και ο ίδιος ο Σταύρος  Ψυχάρης βρίσκει την ευκαιρία να γράψει  για την «Αριστερά, το Κέντρο, τα Ανάκτορα, και (αυτό που ξέρει πολύ καλά) το παρασκήνιο».

Λίγο πιο… κάτω, στο Φάληρο,  η «Καθημερινή»  σφυρίζει αλλιώτικα ένα παρόμοιο τροπάρι. Όταν βέβαια είσαι η ναυαρχίδα του Ομίλου Αλαφούζου, δεν μιλάς για φοροδιαφυγή, εκτός αν είναι να στιγματίσεις κάποιον… ταξιτζή,  δεν ξέρεις τι είναι το μαύρο χρήμα, εκτός κι αν βάζεις στο στόχαστρο δημόσιους υπάλληλους,  και προφανώς επίσης δεν έχεις ακουστά το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Οπότε πετάς σαββατιάτικα ένα «Κι άλλες τράπεζες στον ELA» και με τον πληθυντικό της μεγαλοπρέπειας εννοείς την Πειραιώς και δεν μπαίνεις στον κόπο να αναλύσεις πρωτοσέλιδα το γιατί και τα πώς αλλά -πάντοτε με νεοϋορκέζικο φλέγμα- ρίχνεις το αγκίστρι του φόβου, βάζοντας βασικό τίτλο «Σκληρά μηνύματα της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα αποφασίσει να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα, λέει το Spiegel”.

Την Κυριακή πάντως οι ασκήσεις ισορροπίας αποκτούν άλλες διαστάσεις, καθώς ο κύριος τίτλος γίνεται όσο ουδέτερος είναι δυνατόν και  οι κακοτοπιές αποφεύγονται: «Ντιμπέιτ έξι πολιτικών αρχηγών για το χρέος» και ουδείς ενοχλείται. Εκτός προφανώς από τους εναπομείναντες αναγνώστες, που δεν την αντέχουν τόση… ισορροπία. Ε, για αυτούς υπάρχει και η πρωτοσέλιδη «γνώμη» της εφημερίδας που καλεί σε υπερψήφιση των κομμάτων του «αμιγούς φιλοευρωπαϊκού  τόξου» ώστε «να αποφύγουμε τις περιπέτειες».

Καλύτερη πάντως και με διαφορά στο παιχνίδι των αποκρύψεων και των υπαινιγμών η νεόκοπη «Αγορά» του ομίλου Χατζηνικολάου, καθώς προβάλλει τη συνέντευξη Σαμαρά που πήρε, στέλνει αποδίπλα για το κράτημα των απαραίτητων ισορροπιών «Τα 12 νομοσχέδια των πρώτων 100 ημερών» και πετάει σε μιαν άκρη, στον πάτο της πρώτης έστω σελίδας,  το «Σήμα κινδύνου για την καταβολή των συντάξεων το Φεβρουάριο (καθώς) εξαντλούνται τα αποθεματικά των Ταμείων»!

Διορθώστε με εάν κάνω λάθος, αλλά, εάν στοιχειοθετείται τέτοιο θέμα, το μπουμπουνίζεις κανονικότατα και ζητάς  από τους υποψήφιους…  πρωθυπουργούς να πάρουν θέση και δεν το αποκρύπτεις σε μια ακρούλα του πηγμένου πρωτοσέλιδού σου.
Και εάν δεν «υπάρχει», τότε το κάνεις γαργάρα, ή μάλλον βάζεις αυτόν που προσπάθησε να σου το «πουλήσει» να το κάνει γαργάρα, δεν το χτυπάς στην πρώτη σελίδα και δεν μπαίνεις στο απολύτως επικίνδυνο «παιχνίδι» των προεκλογικών κινδυνολογιών. Γκέγκε;

Την Κυριακή, ο νεόκοπος όμιλος κυριολεκτικά κεντάει, με τη «Real News» και την προσεκτικά σχεδιασμένη μετακίνηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και «Με ποιους θα κυβερνήσει  ο Αλέξης», και συνέντευξη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Κων. Τσουκαλά, που είναι και το δηλώνει «φανατικά Ευρωπαίος», και «Διπλή γέφυρα στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή ένα… σπρωξιματάκι για συνεργασία  με το Ποτάμι και μια υποδειξούλα για περισσότερες επαφές με «Βερολίνο, Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες».

Το «Πρώτο Θέμα» δεν είναι βέβαια για… σταυροβελονιές αλλά μπρουτάλ, καθώς έτσι συμφέρει τους εκδότες του. Και Σταύρος Θεοδωράκης λοιπόν, να δηλώνει «Εγώ υπουργός του Τσίπρα δεν γίνομαι» και όποιος θέλει τον πιστεύει, γιατί όλοι οι άλλοι ξέρουμε ότι κάνει κρα, και Σαμαράς βέβαιος ότι θα κάνει εύκολα κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα κερδίσει τις εκλογές, κάτι που τώρα πια δεν το πιστεύει ούτε ο… Λαζαρίδης, και «Λεφτά τέλος, στέρεψαν όλες οι τράπεζες», μήπως κάποιος δεν κατάλαβε ότι το παιχνίδι χόντρυνε και θα χοντραίνει κάθε μέρα και περισσότερο.

Αυτοί που κυριολεκτικά πλέον την έχουν δει αλλιώς, ή τουλάχιστον το προσπαθούν και δεν το κρύβουν,  είναι ο«Πήγασος» και το «Έθνος». Και λόγος υπέρ αυτοδυναμίας, με συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και τίτλο «Γιατί θέλω ισχυρή εντολή» και «ελβετικός ιός μολύνει τις αγορές» για να φύγει λίγο η συζήτηση από την ατζέντα που θέλουν οι Σαμαράδες και ολίγη από ΚΚΕ με τον Δ. Κουτσούμπα να μπαίνει και αυτός στο τριπάκι του φόβου καθώς επιμένει ότι «Ο λαός θα πληρώσει την πόλωση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ».

Βέβαια, για να λέμε και καμιά αλήθεια, εμένα μού φαίνεται ότι την πόλωση θα την πληρώσουν τα μικρότερα κόμματα και πάει μακριά η βαλίτσα, εάν κάθε μικρότερο κόμμα θεωρεί ότι αυτό είναι ο… λαός, αλλά, μέρες που είναι, ας μην πιάσουμε αυτή τη συζήτηση.

Για το τέλος κράτησα μια απορία που μου δημιουργήθηκε από την περιδιάβαση στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου και μάλλον «βγάζει»  θέμα με ευρύτερες προεκτάσεις: Γιατί μια «ανεξάρτητη συνεταιριστική εφημερίδα των συντακτών» έχει, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές, στην πρώτη της σελίδα,  την Άννα Διαμαντοπούλου να καλεί «τις πολιτικές δυνάμεις να μην αργήσουν ούτε μια μέρα να συνεννοηθούν»;

Και δεν έρχεται αυτή η επιλογή σε σαφή αντίθεση τόσο με το βασικό τίτλο της εφημερίδας «Τελευταία τους επένδυση ο πανικός» όσο και με τον υπέρτιτλο «Προσπάθεια δραματοποίησης από την προσφυγή δύο τραπεζών στον ELA»;

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs