Subscribe Twitter Twitter

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Ολοκληρώνονται τα τηλεφωνήματα Τσίπρα στους υπουργούςΣτην τελική ευθεία για τη συγκρότηση της κυβέρνησής του βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που από χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου γράφει και σβήνει τα ονόματα του πρώτου του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ έχει συναντήσεις και επαφές και με κορυφαία στελέχη του κόμματός του. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί αργά το μεσημέρι, να ορκιστεί νωρίς το απόγευμα και το βράδυ να γίνουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, με το καλημέρα, βρίσκεται «ενώπιος ενωπίω» με τη δέσμευσή του για συγκρότηση δεκαμελούς υπουργικού συμβουλίου, πλην όμως φαίνεται να υπάρχει και μεγάλος αριθμός αναπληρωτών υπουργών, οι οποίοι εκ του γεγονότος ότι λαμβάνουν τις αρμοδιότητές τους εκ του πρωθυπουργού, με δικαίωμα λόγου και ψήφου στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να λογίζονται ως υπουργοί.

Ο αντιπρόεδρος-«τσάρος»

Ο βασικός κορμός, ωστόσο, της κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμος.

- Ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου, με εποπτικό ρόλο στον οικονομικό τομέα.

- Υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο Γιάννης Βαρουφάκης, με τις τελευταίες πληροφορίες ότι δεν θα είναι εντός του σχήματος στο υπουργείο ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ούτε ο Γιάννης Μηλιός.

- Επικεφαλής του υπερυπουργείου Ανάπτυξης έχει «κλειδώσει» ο Γιώργος Σταθάκης με αναπληρωτή υπουργό υπεύθυνο για την Ναυτιλία τον Θ. Δρίτσα.

Εντός Π. Λαφαζάνης-Δ. Στρατούλης

Ναι στη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θα πουν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως αποφασίστηκε χθες σε ειδική σύσκεψη που είχαν.

- Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θεωρείται το φαβορί για το υπερυπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας-Μεταφορών, που θα δημιουργηθεί.

- Ο Δημήτρης Στρατούλης θεωρείται επικρατέστερος για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκτός εξαιρετικού απροόπτου αναμένεται να αναλάβει το υπερ-υπουργείο Εσωτερικών, με το υπουργείο Εργασίας να καταλήγει στον πρώην εκπρόσωπο του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη.

- Ο Νίκος Χουντής μάλλον θα έχει θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, με αρμοδιότητες τα ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Νίκος Κοτζιάς

- Ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου υπουργός Εξωτερικών με αναπληρώτρια την Νάντια Βαλαβάνη. Οι δυο τους διαθέτουν πολύ στενή χημεία και διατηρούν άριστη προσωπική σχέση, ενώ ανήκουν στην «πατριωτική αριστερά».

Ο Πάνος Καμμένος

Ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. φέρεται να έχει εξασφαλίσει στη χθεσινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τη θέση του υπουργού Αμύνης, με αναπληρωτή τον Θοδωρή Δρίτσα, που δεν αποκλείεται να αναλάβει και τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Οι ΑΝΕΛΛ θα αναλάβουν και ορισμένα υφυπουργεία, με τον Τέρενς Κουίκ να ακούγεται ήδη για υφυπουργός Τουρισμού.

Οι Ν. Βούτσης-Ν. Παππάς-Π. Σκουρλέτης

Ο Νίκος Παππάς θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας, με ευθύνη και στον τομέα της επικοινωνίας, ενώ σημαντικότατη θέση θα αναλάβει και ο Νίκος Βούτσης, εκ των στενότερων συνεργατών του Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προαλείφεται για Πρόεδρος της Βουλής. 

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας, ενώ ο Αριστείδης Μπαλτάς αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας-Πολιτισμού.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης 
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει ο επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος και πρώην δικαστικός Παναγιώτης Νικολούδης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπό τον έλεγχο του κ. Νικολούδη θα είναι όλα τα ελεγκτικά οικονομικά σχήματα, ενώ θέση στο κυβερνητικό σχήμα πρόκειται να πάρει και ο τέως βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Πανούσης. 

Ο…Μπούρας του Τσίπρα

Το νευραλγικό πόστο του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού ανέλαβε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που έως τώρα είχε τη θέση του νομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, θα είναι ο…Κώστας Μπούρας του νέου πρωθυπουργού.

Ο Σπύρος Σαγιάς

Χρέη Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Σπύρος Σαγιάς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, με ειδίκευση σε θέματα εμπορικού και δημοσίου δικαίου, με έμφαση τις υπηρεσίες νομικού συμβούλου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ιδίως σε θέματα όπως οι δημόσιες συμβάσεις, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης κλπ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει εργαστεί στην Cosco.


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=387616&catID=1
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters