Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

«Στενές επαφές» με το στράτευμα
Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τη διακυβέρνηση στρεφόμενος και στα θέματα της Άμυνας

Πάνω από μήνας έχει συμπληρωθεί από την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Πεντάγωνο και στο «παρά πέντε» της αποχώρησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το υπουργείο για τις Βρυξέλλες.

Η επίσκεψη τότε είχε διαρκέσει γύρω στις τρεισήμισι ώρες, καθώς ο Τσίπρας δεν είδε μόνο τον απελθόντα υπουργό (επί τρία τέταρτα περίπου), αλλά ενημερώθηκε αναλυτικά και από τους αρχηγούς των σωμάτων Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσταση της Εθνικής Άμυνας. Αυτό προκάλεσε... υστερία στο Μαξίμου, καθώς ο Τσίπρας δείχνει όχι μόνο να έχει κάνει βήματα μπροστά από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε κάθετα τη μείωση των εξοπλισμών και των σχετικών δαπανών, αλλά φαίνεται να έχει αποκτήσει και προσβάσεις στο στράτευμα.

Τον δίαυλο επικοινωνίας του Τσίπρα με τους στρατιωτικούς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διανοίξει πρόσωπα όπως ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς και ο επίτιμος Α/ΓΕΝ ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.

Οι ίδιοι είναι που προετοίμασαν καταλλήλως τον Τσίπρα για την επίσκεψη στο Πεντάγωνο (20.10.2014), επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του «Π», σύμφωνα με τις οποίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτει πλέον στρατιωτικούς συμβούλους.

Πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας, αν και δεν επισκεπτόταν το ΥΠΕΘΑ για πρώτη φορά, ήταν περισσότερο καταρτισμένος για τα θέματα της άμυνας και έθεσε καίρια ερωτήματα στους αρχηγούς.

Στους συμβούλους του Τσίπρα για θέματα άμυνας συγκαταλέγεται και ο αντιπτέραρχος ε.α. Κοσμάς Βούρης, ο οποίος «αποστρατεύτηκε» μαζί με πλειάδα αξιωματικών επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Υπάρχουν όμως και άλλοι κύκλοι πρώην αξιωματικών που παρακολουθούν τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ενδιαφέρονται να παίξουν ρόλο, όπως στρατιωτικοί που στοιχίζονται πίσω από την πολιτική κίνηση του Νίκου Κοτζιά «Πράττω», η οποία «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επαφή Τσίπρα με τους δύο πρώην αρχηγούς των Ε.Δ. προκάλεσε εκνευρισμό σε αυτή τη μερίδα στρατιωτικών.

Οι τελευταίοι «ξηλώθηκαν» στις κρίσεις του 2011 επί υπουργίας Πάνου Μπεγλίτη (παρότι κάποιοι εξ αυτών πολιτικά ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ), όταν δηλαδή προήχθησαν σε Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ οι Ζιαζιάς και Χρηστίδης αντιστοίχως, όπως και ο σημερινός Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος.

Οι απόστρατοι

Εν τω μεταξύ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε επαφή και με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού (ΕΑΑΣ) στις 30 Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος της ΕΑΑΣ στο πλαίσιο επαφών της με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο εκπροσώπησαν ο γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Βίτσας, ο συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) Άμυνας Γιώργος Βαρεμένος και ο συντονιστής του Τμήματος Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ συνταγματάρχης ε.α. Τάσος Βλάχος, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΑΑΣ κι έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε ανακοίνωση. Οι απόστρατοι εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρό τους, υποστράτηγο ε.α. Ευάγγελο Δανιά, και μέλη του Δ.Σ.

Ανταλλαγή απόψεων

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι η ΕΑΑΣ παρουσίασε τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη της (τα οποία επιδόθηκαν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη μορφή υπομνήματος), όπως η υλοποίηση της απόφασης 2192/14 του ΣτΕ, το νέο μισθολόγιο, τα Μετοχικά Ταμεία κ.λπ., και ζητήθηκε η άποψη αλλά και η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το πρόγραμμά του «για την Άμυνα, για τον συνδικαλισμό στις Ε.Δ. και τον ρόλο τους ως Δύναμης Αποτροπής και Ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων».

Ο Βαρεμένος, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις «αναγνωρίζονται για την εκτέλεση του καθήκοντος, ανήκουν στον λαό και όχι σε κόμματα ή κομματικά παρασυστήματα, έχοντας περιθώρια να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία, και υπεραμύνθηκε της αξιοκρατίας χωρίς παραθεσμικό ρόλο».

Ακόμη, αναφέρθηκε στον συνδικαλισμό στις Ε.Δ., κάτω όμως από προϋποθέσεις, όπως τήρηση της πειθαρχίας, χωρίς καμία αρμοδιότητα στην εξάσκηση της Διοίκησης, ούτε φυσικά να επιτρέπονται απεργίες, αλλά να επιτρέπεται η συλλογική άποψη. Στη συνέχεια ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε στη διαφορετική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και «στον ρόλο των Ε.Δ. & Σ.Α. στην υπηρεσία της χώρας με δημοκρατικά δικαιώματα σε στρατιωτικό πλαίσιο».

Αμφότεροι τόνισαν ότι η πολιτεία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ώστε να γίνει ξεκάθαρη η διάκριση των εξουσιών. Τέλος, το δελτίο Τύπου της ΕΑΑΣ αναφέρει ότι «ακολούθησε συζήτηση που διεξήχθη σε άριστο κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων και διάλογο επί των διαφόρων θεμάτων», ενώ τονίστηκε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως «τιμάει και αναγνωρίζει το έργο των στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α.». Ακόμη πως «η συνάντηση ολοκληρώθηκε, με τους κ. Βίτσα και Βαρεμένο να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για περαιτέρω συναντήσεις, εάν αυτό απαιτηθεί από τις εξελίξεις, καθώς και την επιθυμία λήψης προτάσεων από την ΕΑΑΣ για θέματα κυρίως αρμοδιότητάς της αλλά και ευρύτερων του τομέα Άμυνας».

Σημειώνεται ότι μία μέρα μετά τη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ η ΕΑΑΣ είχε επαφή και με αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής στα γραφεία της δεύτερης, γεγονός το οποίο κατήγγειλε με πρόσφατο δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών», καλώντας τον ΥΠΕΘΑ Νίκο Δένδια να πάρει θέση για το φλερτ των αποστράτων με τη Χρυσή Αυγή.Who is who

Κωνσταντίνος Ζιαζιάς: Ο τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2012, μόλις είχε αναλάβει το ΥΠΕΘΑ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο απόστρατος στρατηγός είχε καταγγείλει παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας στις κρίσεις των αξιωματικών του Στρατού, κατηγορώντας την για ερασιτεχνική αντιμετώπιση των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, ενώ είχε αντιδράσει και στο θέμα των μισθολογικών περικοπών στις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι διακυβεύουν την πειθαρχία στο στράτευμα. Είχε επίσης στραφεί και κατά του Α/ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, κατηγορώντας τον ότι υποχώρησε στις πιέσεις του υπουργείου.

Κοσμάς Χρηστίδης: Οδηγήθηκε στην αποστρατεία στα τέλη του 2012, ύστερα από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη «Real News» (25.11.2012) – πρωτοφανές για εν ενεργεία Αρχηγό –, όπου μεταξύ άλλων προειδοποιούσε σχετικά με τις «δυσανάλογες περικοπές» στο προσωπικό και τα ζητήματα επιχειρησιακής ικανότητας του Πολεμικού Ναυτικού και γενικότερα των Ε.Δ. (για τα οποία είχε ενημερώσει και εγγράφως το ΥΠΕΘΑ και, όπως είπε αργότερα, βρήκε «τοίχο»).
Κοσμάς Βούρης: Ο αντιπτέραρχος ε.α. «καρατομήθηκε» στις κρίσεις του 2009 επί Β. Μεϊμαράκη, παρότι θεωρούνταν από τους επιχειρησιακά ικανότερους αξιωματικούς στις Ένοπλες Δυνάμεις.

http://www.topontiki.gr/article/88970/Stenes-epafes-me-to-strateuma
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs