Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Περιμένει στο... ακουστικό η Αθήνα

Της Δήμητρας Καδδά
Η κυβέρνηση, περιμένει στο... ακουστικό  την απάντηση από την τρόικα για την επιστροφή της στην Αθήνα, ακόμη και την Τετάρτη – Πέμπτη σύμφωνα με σενάρια που προήλθαν χθες από τις Βρυξέλλες χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν προς το παρόν. Ο χρόνος μετρά ανάστροφα  έως το Eurogoup  της προσεχούς Δευτέρας, στο οποίο θα συζητηθεί η πρόοδος για την Ελλάδα, αλλά και όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της νέας γραμμής αλλά και της παράτασης του προγράμματος, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλέσθηκε χθες το Bloomberg.

Όσο για τα μηνύματα που έρχονταν στην Ελλάδα για τη θέση των δανειστών απέναντι στο πακέτο μέτρων, ήταν... αντιφατικά, με την πλευρά του ΔΝΤ να αναδεικνύεται, ίσως, στο  σημείο - κλειδί.

Στο μικροσκόπιο το πακέτο
Πληροφορίες κάνουν λόγο για  διαβουλεύσεις που λάμβαναν χώρα έως  αργά το βράδυ εντός της τρόικα και όχι μόνο, με βάση το πακέτο που έστειλε αργά το βράδυ του Σαββάτου.  Στο πολυσέλιδο  κείμενο της κυβέρνησης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση (έσοδα 250 - 350 εκατ. ευρώ) που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον τουριστικό κόσμο, πάγωμα συντάξεων που θα φέρει κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ και αλλά και σειρά άλλων μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση  επιχειρηματολογεί ότι μηδενίζει το δημοσιονομικό κενό.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύεται ότι αν το 2015 δεν επαληθευτούν –όπως συνέβη επιχειρηματολογώντας τα 2 προηγούμενα έτη– οι προσδοκίες της, δέχεται να συζητήσει συμπληρωματικά μέτρα. Τα μέτρα, αν επιστρέψει η τρόικα και υπάρξει έστω μία πρώτη συμφωνία, θα πρέπει να περάσουν από το μεγάλο «σκόπελο» της Βουλής.

Χθες ο ΥΠΟΙΚ  Γκ. Χαρδούβελης,μιλώντας σε συνέδριο ανέφερε «όλοι έχουν κίνητρο να "κλείσουν" την αξιολόγηση», προσθέτοντας ότι  «είμαστε στην "ουρά" του προγράμματος, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ελπίζω να καταλήξει θετικά για το καλό όλων». Αλλά και ο Αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι δεν θα ενδώσει η κυβέρνηση σε μέτρα λιτότητας.

Εντάσεις σε πεδία
Πηγές από τους δανειστές κάνουν λόγο για ενστάσεις σε επιμέρους πεδία των ελληνικών προτάσεων. Μάλιστα, κάνουν λόγο για διαφοροποίηση μεταξύ των τριών πλευρών της τρόικα, ειδικά του ΔΝΤ.

 Πληροφορίες από πηγές της τρόικας δεν αποκλείουν πρόσθετες «παρεμβάσεις» στο πακέτο, είτε από απόσταση είτε –αν κλειδώσει,  με την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Όσο για το νόημα  πιθανής επιστροφής, θα σημάνει το «ξεπάγωμα» των συζητήσεων, αλλά, όπως έγραφε και το Κεφάλαιο του Σαββάτου, όχι κατ΄ ανάγκη και την οριστική συμφωνία. Οι δανειστές δίνουν πλέον λίγες πιθανότητες για μία θετική «έκπληξη» μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ζητώντας διασφαλίσεις ότι το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται χωρίς αποκλίσεις και ενισχύοντας το σενάριο παράτασης του μνημονίου πιθανόν για έξι μήνες ως «χαλί» συνέχειας έως ότου υπάρξει στο μεσοδιάστημα η συμφωνία για την ECCL (γραμμή ενισχυμένης εποπτείας).

Το κλίμα, κατεγράφη και από την απουσία  του Κλάους Μαζούχ, επικεφαλής της τρόικας από πλευράς ΕΚΤ, στο συνέδριο Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας Απών ήταν και ο Ρϊσι Γκογιάλ  από το ΔΝΤ.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs