Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Οι Σύροι πρόσφυγες σε λαβύρινθο



Του Γιάννη Σιδέρη

Σταυροδρόμι η χώρα μας, δέχεται το φόρτο των απελπισμένων, των μακελεμένων αλλά και των απλών φτωχών που παρασύρονται από τις σειρήνες των κοντραμπατζήδων, τους παίρνουν το βιός για ένα αμφίβολο εισιτήριο προς την δυτική Εδέμ, και τους ωθούν σε μια περιπέτεια, ενίοτε και θανάσιμη στα σαπιοκάραβα της απελπισίας.
Πρόβλημα διαχρονικό, που ολοένα θα εντείνεται, με το δεδομένο ότι η μικρή αριθμητικά Ελλάδα δεν μπορεί να εγκολπωθεί, να φιλοξενήσει και να θρέψει εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια στο προσεχές μέλλον, εκπατρισμένων. Γιαυτό, άλλωστε, και αναδύονται με ορμή τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που έχουν έκφραση σε ακραίες πολιτικές επιλογές.
Αν κάποιοι δικαιούνται, ωστόσο,  την αποδοχή και την υποστήριξη είναι οι Σύροι πρόσφυγες, που μοίρα κακή τους έριξε στη χώρα μας, ενώ είχαν βάλει πλώρη για τα άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Το δικαιούνταν γιατί αυταπόδεικτα έφυγαν από φλογισμένες περιοχές, όπου ο θάνατος έκανε γιουρούσι μέσα στην εμφύλια διαμάχη, ενώ  το «θανατηφόρο λεπίδι» δεν ήταν μια λογοτεχνική έκφραση που διεκτραγωδούσε την αγριότητα του πολέμου, αλλά μια φοβερή πραγματικότητα στα χέρια των ισλαμοφασιστών τζιχαντιστών του ΙΣΙΣ.
Μόνο που η χώρα μας (και εξ αυτού η τύχη των προσφύγων), είναι μπλεγμένη μέσα σε άτεγκτες νόρμες, που δεν επιτρέπουν την επίδειξη ανθρωπιάς, έτσι όπως την απαιτούν οι πρόσφυγες και οι πρόθυμοι συμπαραστάτες τους!
Εμπειροι διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα και τις διπλωματικές δολιχοδρομίες του, εξηγούν πόσο αδύνατο είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των προσφύγων με τον τρόπο που τα ζητούν.
Στον δημόσιο λόγο κυριαρχεί η λανθασμένη εντύπωση, φορτισμένη με την εύκολη καταγγελία,  ότι το ελληνικό κράτος δεν τους παρέχει άσυλο! Μόνο που οι πρόσφυγες …δεν ζητούν άσυλο από την Ελλάδα, δεν ζητούν δηλαδή να τους χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα στη χώρα μας!
Θα το έπαιρναν εύκολα και κατά προτεραιότητα! Ζητούν ουσιαστικά, ενώ είναι στην Ελλάδα, να αποκτήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα σε πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία κλπ., όπου θα έπαιρναν επιδόματα, θα ζούσαν σε ανθρώπινες συνθήκες και πολλοί θα ενώνονταν με τους οικείους τους!
Το πρόβλημα είναι ότι με βάση διεθνείς συνθήκες, και κυρίως το εγκληματικό «Δουβλίνο 2», που υπέγραψαν οι Σημίτης-Παπανδρέου, είναι υποχρεωμένοι να αποκτήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα στη χώρα υποδοχής, δηλαδή στη χώρα μας!
Με το καθεστώς αυτό δεν κινδυνεύουν να απελαθούν, αποκτούν δικαίωμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δικαίωμα στην εργασία (θεωρητικά αυτό, γιατί με 1 εκατ. 300 χιλ Έλληνες ανέργους, δεν θα ήταν εύκολη η εύρεση εργασίας).
Πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εάν δεν κάνουν αίτηση θα θεωρηθούν κοινοί παράνομοι μετανάστες, θα κινδυνεύουν με απέλαση, και δεν θα έχουν το προνόμιο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή της εργασίας.
Οι ίδιοι ωστόσο -φυσικά με την «φλογερή και άτεγκτη» συνδρομή και εγχώριων υποστηρικτών τους, για τα «δίκαια αιτήματά τους» – ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να τους προμηθεύσει ταξιδιωτικά έγγραφα και να εκκινήσει διαδικασίες, προκειμένου  για να μεταβούν στους επιθυμητούς τόπους προορισμού τους.
Ωστόσο η κυβέρνηση αφενός δεν μπορεί να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα, αφετέρου και να εξέδιδε, οι χώρες προορισμού δεν θα τους αναγνώριζαν το καθεστώς του πρόσφυγα και θα τους έστελναν πεσκέσι στην Ελλάδα, για να αναγνωρισθούν εδώ, στην χώρα υποδοχής! Μια από τα ίδια δηλαδή…
Για χάρη των ανθρώπων που ξεπαγιάζουν στο Σύνταγμα, κυνηγημένοι από τη κόλαση, καλό θα ήταν να επικρατήσει η λογική, καθώς οι άτεγκτες κρατικές γραφειοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης, βασιζόμενες, (και εκμεταλλευόμενες), τις διεθνείς συνθήκες, δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιήσουν το αίτημά τους, έτσι όπως το θέτουν, ακόμη και αν ξεχειμωνιάσουν στην πλατεία…
Και η λογική είναι να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο τη χώρα μας, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος δρόμος…

http://www.aixmi.gr/index.php/oi-siroi-prosfiges-se-lavirintho/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs